Aan een mega-parkeerterrein staat het jaren 80 woonzorgcentrum, gedomineerd door een -vast later eraan gezette- groen uitslaande grote overkapping. Herkennen we de hand van architect Thomas Rau erin?
Met het mega-parkeerterrein heeft de gemeente vast nog grootse plannen gelet op de eenzame hoogbouwflat die er als een verloren ziel bij staat aan de ene kant, terwijl aan de andere kant er een keurig en fraai witstenen nieuwbouw eengezinswoningen wijkje staat. Wat hadden wij graag gezien dat er een visie voor dit gebied is, die de potentiële mogelijkheden van Anholt als bestaande buur meteen had benut.
Natuurlijk weten wij dat zo’n klus niet van de ene op de andere dag qua uitvoering geklaard is, maar dan weet je tenminste waar je naar toe werkt en anticipeer je daar al op.
De mogelijkheden van Anholt voor de wijk
Laten we eens wat mogelijkheden de revue passeren. De hele plint van Anholt vooral aan de hoofdentree kant is naar binnen gekeerd. Waarom het restaurant niet met openslaande deuren en een gastvrij terras naar de parkeerplaats kant uitnodigend gemaakt? Waarom is de enorme overkapping niet van parasols en groen te voorzien? Waarom het gezondheidscentrum, in plaats van in een afgelegen hoek, niet via een natuurlijke aantrekkelijke route van toegevoegde waarde laten zijn? Waarom de potentieel majestueuze Anholt entree niet verleidelijker maken en er met een minibiebje, schaak- en damtafeltje, vogelhuisjes, fleurige plantenbakken en hangers en kunstwerkjes iedereen meteen in een prettige stemming brengen. En waarom de fysiotherapie ook niet een buiten mogelijkheid geven, het liefst gecombineerd met een speeltuintje voor de kleinsten en wat spannender sport en spel voor de wat oudere kinderen. En zet her en der wat aansprekende wegwijzerborden wat je waar op welke afstand kunt treffen.
Het bordje Rolstoelsteunpunt Assen op rolletjes dat we ook vanuit de auto bij het oprijden van de parkeerplaats zagen en bij de entree van Anhol, leidt verder, zover wij bespeuren naar niets.
Wij hadden verwacht als je zo’n bord ziet, dat er dan een werkplaatsje zou zijn in de plint van Anholt om rollator en rolstoel te lenen of te laten repareren. Nog mooier zou het zijn als er een fietsreparatie aan gekoppeld zou zijn Nu blijven we zoekende, ja naar wat? Het zijn zomaar wat vragenderwijs gestelde TIPS die van grote toegevoegde waarde zullen zijn om het isolement te doorbreken.
De achterkant van Anholt ligt richting het centrum van Assen. Je hoeft eigenlijk alleen maar een drukke weg over te steken om via de achteruitgang vanuit het restaurant er te komen. Maar dan wel graag de veilige oversteekplaatsen erop laten aansluiten! TIP
En als we zo over het terrein van Anholt lopen dat de facto publiek toegankelijk is denken we ‘Oh, wat zou hier veel mee gedaan kunnen worden.’
Nu is het niet meer dan keurig onderhouden gras, een rookhok, een niet zo comfortabel ijzeren ribbelbankje en fietsenklemmen waar niemand zijn of haar fiets zet.
Binnen bij Anholt is het andere koek
Na de lange reis gaat een kop koffie er altijd in. De sfeer binnen bij Anholt is aangenaam en geanimeerd. Er wordt niet vreemd opgekeken als er wildvreemden binnenkomen. En de koffie is goed! Wat opvalt is dat het binnenplein als een soort dorpsmeent functioneert.
Het is eigenlijk een voorbeeld dat je naar de buitenkant graag doorgetrokken zou zien. TIP
We lopen en we lopen
We konden wel uren doorlopen, zowel rechts al links van Anholt. Maar nergens in de directe omgeving zagen we enige zichtbare poging waaruit blijkt dat er geanticipeerd wordt op levensloopbestendigheid Rechts van Anholt is een overgangsbuurt met veel huizen van eerste kwart 20e eeuw zoals het Leger de Heils gebouw
Links is het 21ste eeuw nieuwbouwwijkje. Er tussenin dus het parkeerterrein wachtend op de toekomst.
Het centrum van Assen, met het heerlijke familiewarenhuis Van der Veen (waar een Amsterdammer van droomt dat De Bijenkorf weer naar terug gaat) is heel andere koek en zeker het ‘prestige’ deel bij het Drents museum. Daar wel fijn groen, mooie wandelpaden en duidelijke bewegwijzering en verleidelijke informatieborden.
En we komen nog een woonzorgcentrum met de deftige naam Arendstaete tegen van Accolade zorg midden in een gezellige straat in het centrum.
Wij begrijpen natuurlijk goed dat de gemeente Assen niet alles kan en het een hoofdstad is van een eeuwenlang als wingebied beschouwde provincie, maar toch, het verschil is ons inziens te groot terwijl met een visie en kleine aanpassingen er veel te bereiken is om naobuurschap en sociaal duurzaam wonen en leven meer tot uitdrukking te brengen.
Het Bommel en Tom Poes museum
We ronden deze weergave van ons bezoek af met een kleinood dat we toevallig tegenkomen vlakbij Anholt: het Bommel en Tom Poes museum. Eigenlijk het enige in de omgeving waar je hart een sprongetje bij maakt. De eigenaar-verzamelaar zit in het portiekje en als je er dan voor staat kun je niet anders dan 7,50 entree neertellen om hem een hart onder de riem te steken als eerste bezoekers van deze dag. Maar wat is het leuk om deze grootste wereldwijde collectie van alles dat uit het brein van geestelijk vader Marten Toonder is ontsproten te zien, inclusief een nog steeds zeer aansprekende uit de jaren 80 tekenfilm Als je begrijp wat ik bedoel, geproduceerd door Rob Houwer.
We zien het al helemaal voor ons. Geef dit museum om niet een plek in Anholt! De bewoners kunnen er dagelijks hun hart bij op halen, de bezoekers zullen langer blijven, je trekt kinderen aan om te komen. Er zijn alleen maar win- win situaties. En aan de gepassioneerde eigenaar-verzamelaar heb je een heel goede. TIP
Woonvisie Assen: een verbonden stad
Een ambitieus document om 2500-3000 nieuwe woningen erbij te bouwen. Link Een document met als eerste leidende principe Een verbonden stad: sociaal (inclusiviteit, iedereen doet mee) en fysiek (een omgeving die uitnodigt tot naar buiten gaan en ontmoeten. Het komt ook terug in hoofdstuk 2 Prettig wonen met zorg. Met foto’s worden voorbeelden gegeven. Helaas op een ouderwetse manier, met alleen op de foto’s de gebouwen die staan in een lege omgeving.
In het demografiestaatje zie je dat de leeftijdsgroep 65+ in nog geen 10 jaar tijd met 5 % is toegenomen. Alle reden om onze kijk hoe je naast de gebouwde omgeving ook de sociaal ruimtelijke omgeving impulsen kunt geven om langer geen beroep te hoeven doen op aanpassingen aan woning, aan maatschappelijke ondersteuning of aan zorg. TIP En betrek daar ook de bewoners bij. We zien het ons inziens veel te vaak dat alleen met de instituties beleid en uitvoering wordt gedaan, alsook dat het wijkgerichte werken te veel op individuele hulp is gericht en te weinig op hoe je collectie preventie ook via de ruimtelijke omgeving kunt realiseren. Wij noemen dat wel de (O)missie in de ruimtelijke ordening. Duurzaamheid wordt nu alleen nog gekoppeld aan de energietransitie; wij pleiten voor sociale duurzaamheid en de ruimtelijke en omgeving sectoren en natuurlijk de bewoners zijn daar zeer belangrijk bij. Elke dag uitstel van zorg is voor de burger en de publieke portemonnee alleen maar pure winst.
Zorg voor de buurtvisite afgelegd in augustus 2023
Hetti Willemse hettiwillemse@publicarea.nl
Ad van Elzakker advanelzakker@publicarea.nl
Zie meer zorg voor de buurtvisites op www.zorgsaamwonen.nl/buurtvisites
Copyright: stichting thuis voelen
Deze Zorg voor de buurtvisite is gestuurd naar:
Wethouder Martin Rasker (wijken) m.rasker@assen.nl
Wethouder Cor Staal (participatie) c.staal@assen.nl
Wethouder Albert Smit (gezondheid) a.smit@assen.nl
Wethouder Jan Broekema (welzijn, preventie, wijkgericht werken) j.broekema@assen.nl
Woonzorgcentrum Anholt klantencentrum@interzorg.nl
Bommel en Tom Poes museum mail@bommelentompoesmuseum.nl
Woningcorporatie Actium bericht via contactformulier
Vaart Welzijn info@vaartwelzijn.nl
Parbleu, wat een leuke recensie van deze hoofstad!
Ingediend door Danielle Swart op vr, 03/11/2023 - 13:24
Reactie toevoegen