Het ons vertrouwde Hoogezand is opgegaan in de gemeente Midden-Groningen. Het fraaie stadhuis, met de naam Huis van Cultuur en Bestuur, straalt ons vanaf de parkeerplaats van woonzorgcentrum De Burcht tegemoet. In januari 2019 hebben we De Burcht vereerd met een zorgvisite. Ondanks het ‘aan een onneembare burcht’ denkende gebouw, waren we gecharmeerd van de intimiteit en gezelligheid binnen.
Zorg voor de buurtvisite: Hoogezand, Midden-Groningen
Opnieuw valt ons de fijne en gedecoreerde draaideur op. En zien we een terras aan de voorkant met mooie bloempotten. De drukke weg ervoor kun je niet weghalen, maar de voorkant van het gebouw straalt zo wel gastvrijheid uit voor de bezoekers. Wij schromen dus totaal niet om naar binnen te gaan en er even te schuilen voor de regen. Het voelt als de gewoonste zaak van de wereld.
Gastvrije entree van De Burcht
RondOmmetjes
Als we weer naar buiten gaan, valt het ons wel op dat er geen enkele overzichtskaart of bewegwijzering is, die aangeeft waar wat in Hoogezand is en op welke afstand in meters dat is vanaf De Burcht. TIP Juist oriëntatie en weten waar je aan begint is essentieel om mensen in beweging te brengen. Het handvat ervoor is overigens zo beschikbaar, namelijk het prachtige boekje dat we aantreffen met wel 30 RondOmmetjes van zorgorganisatie Zinn met wandelingen van 800 meter tot zelfs 10 kilometer. Dit boekje mag wat ons betreft breeduit worden verspreid. TIP
30 RondOmmetjes van Zorgorganisatie Zinn
Als we in de vigerende Woonvisie voor Midden-Groningen lezen dat er netwerkbijeenkomsten en themabijeenkomsten georganiseerd worden, dan lijkt ons dat het zichtbaar maken van ommetjes, wandelroutes en bewegwijzering, inclusief doel en afstanden in meters, subiet kan worden opgepakt. TIP En ook worden uitgebreid naar het gehele gebied dat we belopen met namen van wijken die we toevallig op borden zien, als Gorecht West, Woldwijck Oost en mogelijk Hoogezand centrum. Loop ze zelf maar eens aan de hand van onderstaand simpele checklistje TIP
- Is er bewegwijzering?
- Staat het aantal meters erbij?
- Zijn er bankjes aangegeven om tussendoor even te zitten en een praatje te maken?
- Hoe is de staat van het pad?
- Is er onderweg iets te doen?
- Is er een koffiepunt of kan een publieke voorziening daarin voorzien?
Wij zijn ervan overtuigd dat een start hiermee meteen een positieve uitstraling zal realiseren en mensen in beweging laat komen, nieuwgierig laat worden en laat denken: ‘maar dit kan ik qua afstand wel halen’. Het is bovendien niet iets alleen voor ouderen; je kunt het ook combineren met tips voor kinderen en om samen iets te doen; dus jong en oud verbinden. TIP
Huis van Cultuur en Bestuur als startpunt
We moeten vanaf De Burcht twee, best brede wegen oversteken, waar auto’s met behoorlijke snelheden over rijden. Het verrassend vormgegeven Huis van Cultuur en Bestuur springt in het oog en trekt je nieuwsgierigheid.
Entree en bibliotheek
Ook binnen zijn we verrast door de levendigheid en de bedrijvigheid. Het is een mooi startpunt om verdere ontwikkelingen ten gunste van ontmoeting, beweging en uitdaging, via de fysieke infrastructuur te laten bijdragen aan de sociale infrastructuur.
Klein geluk
Verschillende bouwstijlen en omgevingen in Hoogezand
Eigenlijk is dit meteen ook de crux van deze Zorg voor de buurtvisite door Hoogezand: de optelsom van hier een dorpsstraatje, daar enorme galerijflats, hier fraaie nieuwbouw eengezinswoningen en daar weer het iconische Huis van Cultuur en Bestuur, met daarnaast de anonieme, naar binnen gerichte ‘grote doos’ die de bioscoop herbergt. Het convenieert allemaal nog niet zo met elkaar.
Wij zien hier wel mogelijkheden om - in de geest van de wens van de woonvisie om stedelijk gebied en dorpen als netwerken te zien - zogenoemd ‘klein geluk’ toe te voegen TIP: Street art op grauwe muren, om afvalbakken een groen tapijtje, minibiebjes, geveltuintjes, bankjes en stoelen die uitnodigen tot een praatje, een jeu-de-boules-baantje, een buiten-tafeltennistafel, een muziekkoepeltje, maatschappelijke voorzieningen; niet achter een hek, maar - net als de bloemenstal - open en uitnodigend aan de weg.
Maatschappelijke voorzieningen, zoals de bloemenstal, open aan de weg
Deze klein-gelukdingen met aansprekende en visuele bewegwijzering zullen een goede basis bieden aan het grotere werk, dat Hoogezand, zo we zien, voor de boeg heeft. Dat duurt nog decennia, terwijl ons ‘klein geluk’ zich vanaf nu al richt op gezonde en sociaal duurzame wijken. De demografische leeftijdsontwikkeling in Hoogezand vraagt daar ook om. Ons inziens kun je kleine en grote ingrepen zinvol combineren.
Galerijflats als verticale dorpen
Als (voormalige Rand)stedelingen die wel wat gewend zijn qua hoogbouw, trof het ons hoeveel hoge galerijflats er in Hoogezand zijn. We begrijpen dat Woningcorporatie De Reensche Compagnie met een intensief renovatie- en duurzaamheidsprogramma ervoor bezig is.
Hoge galerijflat in Hoogezand
Wij hopen dat ook de sociale kant van de renovatie en verduurzaming er een gelijkwaardige plek bij krijgt. Ook binnen galerijflats zijn netwerken van mensen te realiseren om er als het ware een verticaal dorp te realiseren. In de nu gesloten onderpuien, kun je bijvoorbeeld ook kleine atelierruimtes maken waar professionele of mensen met een hobby hun passie op een naar buiten gerichte manier kunnen uitoefenen, een gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners maken, evenals een terrasje laten aansluiten. TIP Wellicht is het aardig de Zorg voor de buurtvisite aan Zeeburgereiland hier nog eens voor het voetlicht te halen en daarbinnen de Akropolis flat. Recent heeft de gemeente Amsterdam laten weten dertig Lang Leven Thuisflats te willen realiseren. In Osdorp is er een die al als zodanig functioneert. Goed voorbeeld doet volgen en jong geleerd is oud gedaan. TIP
Klein sociaal groen
Vergeet erbij ook niet de rol van klein, sociaal groen. TIP Neem alleen maar het verschil van een galerijflat gedomineerd door steen en parkeren rondom, met een flat die in het groen staat met bloemenborders. Waar zou u voor kiezen?
Ga dus met elkaar in gesprek over concrete mogelijkheden om een picknicktafel toe te voegen, wat stoelen en bankjes die je net als in Parc Luxembourg in Parijs, kunt pakken om een schaduwplekje te zoeken, of om wat gezelliger bij elkaar te kunnen zitten, sport- en spelplekken voor jong en oud, een vissteigertje, een kiosk, bomen en struiken die eetbare vruchten dragen. TIP Ook dat soort plekken hebben de potentie om als een dorpsplein te functioneren, waar de woonvisie over spreekt.
De vastgestelde woonvisie voor Midden-Groningen wordt momenteel geactualiseerd. We hopen dat onze Zorg voor de buurtvisite op tijd is en kan bijdragen om de woonvisie aansprekend, concreet en herkenbaar te maken voor de Midden-Groningers, en de Hoogezanders in het bijzonder. Voor heden en toekomst.
Meer informatie
Voor meer inspiratie en andere Zorg voor de buurtvisites door heel Nederland, verwijzen we graag naar de website van onze partner ZorgSaamWonen (waarbij wij als stichting Thuis Voelen zijn aangesloten) en in het bijzonder het tijdschrift Thuis Voelen in de buurt. Ook wijzen wij u op de mogelijkheid om mee te doen aan het project ‘Oost West Thuis Best’ dat vanuit Leyden Academy is opgezet om de bevindingen van Zorg voor de buurtvisites samen met belanghebbenden in hun gemeente te bespreken en handen en voeten te geven. Hiervoor is subsidie verkregen. Ook zijn er VWS-voucher mogelijkheden.
Zorg voor de buurtvisite Hoogezand is afgelegd op 2 juli 2024
Hetti Willemse hettiwillemse@publicarea.nl
Ad van Elzakker advanelzakker@publicarea.nl
Copyright stichting Thuis Voelen www.zorgsaamwonen.nl/stichtingthuisvoelen
Deze Zorg voor de buurtvisite is vooraf verzonden aan:
- College van B&W van Midden-Groningen
- Kwartier Zorg en Welzijn
- Stichting Plaatselijk Overleg Samenwerkende Ouderenorganisaties (POSO)
- Woningcorporatie De Reensche Compagnie
- Woningcorporatie Lefier via afdeling communicatie
- ZINN
De namen en adresgegevens zijn bekend bij de auteurs.
Reactie toevoegen