Een nieuwe, fraaie wijk van na 2000 met nu rond de 27000 inwoners. Het zijn vooral -vaak ook nog onder mooie architectuur- eengezinswoningen, met naast Woonzorgcentrum Het Zonnehuis en bij het winkelcentrum, enige appartementengebouwen.
Qua leeftijdsopbouw en – samenstelling werd bij de start een gedifferentieerde wijk beoogd. In de praktijk, zo lezen we is het een jonge gezinnen wijk geworden. Evenwel, ook jonge gezinnen worden oud, des te meer reden om te bezien of er een tandje meer kan worden bijgezet om levensloopbestendigheid in de toekomst een vanzelfsprekend iets te laten zijn.
Pierenbadje en pierenwaaien
Om met de auto bij het Zonnehuis te komen moet je wel goed bekend zijn met de verkeerssituatie. We hadden het gevoel van hot naar her te worden gestuurd en stuitten op menig bus sluis en fietspad alleen voor bestemmingsverkeer toegankelijk. De aanhouder wint uiteindelijk en Het Zonnehuis rijst in al haar glorie op.
Betere bewegwijzering voor de niet frequente bezoekers om het rondjes rijden te voorkomen, raden wij aan. TIP Het buitenbord dat je wijst naar de hoofdingang is zakelijk en summier in haar informatie. Waarom zou je naar binnen gaan?
Een aantal bewoners zitten voor de met een rechthoekige, wat doodse vijver aangeklede ingang. Een fonteintje erin of ander bewegend water zou al veel doen. Of maak er tevens een lekker pierenbadje van zodat de peutertjes en kleutertjes van de kinderopvang twintig meter verderop op warme dagen er lekker in kunnen rondspetteren of op andere dagen met een bootje in het water zich kunnen vermaken. TIP En een wat meer groene entree met doet ook al veel. Jong en oud combineren geeft vertier.
Beweegroute
We kwijten ons meteen aan onze taak: de Zorg voor de buurt visite. Daarna gaan we ons wel laven aan de restauratieve faciliteiten van Het Zonnehuis Zwolle. We hebben daar goede herinneringen aan.
We hebben eigenlijk zin om gewoon maar wat te struinen, maar eigenlijk al direct, komen we een overzicht bord tegen met tekst en uitleg van beweegroute Het Stadspark.
Een ruim 5km door Stadshagen slingerende genummerde wandelroute met opdrachten om te bewegen en tegelijkertijd wat natuur-educatieve voorlichting.
Het is een beweegroute en speurtocht ineen gericht op kinderen maar ons inziens ook leuk om samen met opa en oma te doen. Je hoeft niet de hele, goed ook met de rolstoel of kinderwagen begaanbare route te doen.
We geven wel de tip om direct bij de entree van Zonnehuis ook een overzichtsbord te plaatsen. TIP
Een wandelroute om je vingers bij af te likken
Appeltje eitje dus dit keer voor ons. We laten ons leiden en volgen gewoon de genummerde, wel wat lage paaltjes. Eigenlijk ook weer niet erg, want het geeft aanleiding om te speuren en met elkaar te zoeken. Zo heb je steeds een contactmomentje. Omdat het in eerste instantie een beweegroute gericht op kinderen is, zijn de toelichtende borden gelukkig op een hoogte dat de kleiner wordende oudere mensen of zij die in een rolstoel zitten, de teksten kunnen lezen.
Wat ook fijn is, is dat er zoveel wegwijzerborden zijn. Nu nog het aantal af te leggen meters erbij en je stimuleert mensen nog meer om de afstand af te leggen. Want er is zoveel moois en vertier dat je onderweg aantreft! Echt klasse: een dierenweide, een leuke stek om even uit te rusten en wat te eten en te drinken, de tuin van vergeten groente, een stoere kinderspeelplaats, veel bankjes om van de mooie, wilde aanplant te genieten en rond te kijken.
Daar hebben we helemaal niks aan toe te voegen. Of nou ja, wellicht toch ook een jeu de boules baantje, een minibiebje? Maar in het algemeen, aan wie moeten we de complimenten overbrengen? We zien een bordje met buurtinitiatief, een groot reclamebord voor stadsmakers www.hartvanstadshagen.nl, samen maken we de stad en een stadsfoyer. We lezen op internet dat er veel programma’s op jongeren zijn. We hopen maar (we lezen het niet) dat ook de kwaliteiten, vakvaardigheden en hobby’s van de oudere Stadshagers erin een plek hebben. TIP
We weten dat er een stichting JOW www.jow-nederland.nl is die ook focus heeft op her verbinden van jong en oud en een verbintenis heeft met Het Zonnehuis Zwolle. Ligt er een kans om wat van onze tips op te pakken zodat het niet alleen individuele contacten zijn maar je ook samen iets realiseert en elkaar ontmoet?
Onweersbuien
Het weer slaat om en dat geldt ook voor onze bevindingen. Donkere wolken pakken zich samen boven het winkelcentrum, dat levendig en fris is en slim van opzet is. Niet naar binnen gericht, maar een half overdekte straat.
We schuilen tegen de wolkbreuk dat ons tegelijkertijd alle tijd geeft nog beter om ons heen te kijken. En ja hoor het gebouw op een mooi punt van een aangelegde vaart, waar allerlei publieksfuncties in zitten blijkt het zgn. cultuurhuis te zijn. Erin de wijkstichting Stadshagen totaal, het sociaal wijkteam en meer. Maar wat doet dat gebouw? De ramen en deuren lijken wel geblindeerd, het contact met buiten is minimaal, het is of men zich verstopt. De grijze buitenkant is streng en er is geen enkele investering in de buitenkant gedaan. We zien het vaker, juist de (semi) overheidsfuncties lijken zich wel te verschuilen terwijl het juist net andersom zou moeten zijn! Deuren en ramen wijd open, wees uitnodigend! TIP Op een steenworp afstand trouwens het Gezondheidshuis, even afstandelijk en van hetzelfde laken een pak. De overheidsgebouwen en zorggebouwen van vroeger (en dan spreken we wel van 100jaar en langer geleden) zijn juist de gebouwen waar we nu nog zo cultuurhistorisch van genieten. Laten we die trend weer oppakken.
Terug naar het vertrouwde Zonnehuis Zwolle
We kuieren terug. We passeren nog een sportvelden. Sparta Zwolle lezen we.
Hopelijk zijn er goede contacten met Het Zonnehuis Zwolle en worden bewoners en naasten gestimuleerd vooral naar een wedstrijdje te gaan kijken.
We nemen nu ook wat beter de omgeving van Het Zonehuis Zwolle in ons op. Het heeft best een grote buitenruimte. Fijn zijn de grote terrassen in het groen, ook die hangend aan de eerste verdieping met direct contact naar de openbare ruimte. We worden er blij van dat zo natuurlijke zwaai- en ontmoetingsmomenten mogelijk zijn.
Leuk is ook de nabijheid van de kinderopvang. De heg is wel net te hoog om de kindertjes te zien spelen, maar horen doe je ze des te meer! Daarom zou het leuk zijn als de buitenruimte van Het Zonnehuis meer gedeeld kan worden met de peutertjes. Een speeltuintje, het eerder genoemde pierenbadje, kinderbiebje, hinkelbaantje, een klein kindermoestuintje. Het zijn van die kleine dingen die afleiding bieden. TIP Die sfeer kun je binnen in Het Zonnehuis ook doorzetten.
Kijk alles is binnen prima in orde vanuit een functioneel opzicht. Maar wat beter kan is een echte thuis voelen sfeer creëren door in en om de centrale hal een echte speelruimte te laten zien (en niet onder de trap de standaard Ikea en lego spullen), een muziek ruimte, een tuinkamer, een hobby kamer, een fitness ruimte. Dat zou de openheid en kwaliteit van de restaurant ruimte ons inziens alleen maar versterken. Koketteer daarmee al buiten en straal dat uit op je nieuwe gezellige Hoofdentree bord en zet het naar binnen door. TIP
Denkend aan de toekomst
De opzet van Stadshagen bestaat vooral uit ruime eengezinswoningen. Een heerlijk woonklimaat, maar als je naar oud worden en afhankelijk kunnen worden kijkt, leidt het tot potentieel dure zorg, want individuele zorg. Het duurt nog wel een paar decennia voordat de veertigers van Stadshagen de ouderen zijn. Wij raden aan nu al met hen in gesprek te gaan over: Wat kun jij nu op een natuurlijke manier betekenen voor ouderen bv door je hobby eraan te verbinden. Voetbal je bij Sparta Zwolle, is het een moeite om een oudere uit het Zonehuis Zwolle bv mee te nemen? En ga tegelijkertijd op een laagdrempelige het gesprek aan over zelf ouder worden. Alle ingrediënten en organisaties zijn ervoor in Stadshagen! Een geruststellende gedachte als deze van het begin af aan goed in de praktijk wordt gebracht.
Deze Zorg voor de Buurtvisite is afgelegd in augustus 2023 door:
Hetti Willemse hettiwillemse@publicarea.nl
Ad van Elzakker advanelzakker@publicarea.nl
Copyright stichting thuis voelen
Deze Zorg voor de buurtvisite is gestuurd naar:
Wethouder voor oa voor zorg en welzijn, wonen en wonen met zorg, ouderen Dorrit de Jong Dorrit.de.jong@zwolle.nl
Wethouder voor oa jeugd Michiel van Willigen MWJ.van.Willigen@zwolle.nl
stadshagen@zwolle.nl
Het Zonnehuis Zwolle info@marcovanalderwegen.nl f.kodden@driezorg.nl l.ligthart@zgijv.nl
stichting JOW tom@jow-nederland.nl
Herkenbaar, mooie tips!
Ingediend door Danielle Swart op di, 21/11/2023 - 10:28
Reactie toevoegen