Humanitas Deventer blijft een parel die kan blijven glanzen
Nu is onze focus op de wijk Keizerslanden, waarin Humanitas Deventer is gelegen. We kunnen het natuurlijk niet laten een snelle blik binnen bij Humanitas te werpen - het meest warme en gastvrije huis van Deventer. En ja hoor, alles is nog ingericht op je welkom en thuis voelen, met gelijk rechtsaf de open bibliotheek en comfortabele fauteuils als een zithoek neergezet. En de ontvangstbalie met de snoeppot (wel bijna leeg) nog steeds gastvrij in het oog. Links zien we een batterij rollators en met een schuine helling kom je daarna bijeen soort lees- annex koffiehoek. En toch, zeggen we tegen elkaar, Humanitas Deventer ‘Let op uw saeck’. Blijf een open oog houden voor de tand des tijds die ook goede zaken kan aantasten.
Zou je niet het linker gedeelte van de entreeruimte moeten opnemen in het rechterdeel van de bibliotheek? En in dat deel naast boeken, bijvoorbeeld ook een breimand neerzetten en starten met lapjes breien en die tot plaids verwerken? We schreven er, naar aanleiding van een ervaring op de Noorse postboot De Hurtigruten, zelfs een column over voor Waardigheid en Trots. Je kunt dan het linker deel van de entree gebruiken om wat meer actieve dingen in het zicht te brengen, zoals spelletjes, kinderspeelgoed en knutselmateriaal. TIP
Oude herinneringen komen op en het is verleidelijk erin te blijven hangen. Doen we niet! We gaan in het gure weer snel de wijk in. We lopen het gebied in onder het winkelcentrum tussen de Karel Grote laan en de Brinkgeverweg.

Nieuwbouw die de natuurlijke ontmoeting faciliteert
Vanuit een buurtperspectief kijken, doet je realiseren dat Humanitas Deventer enerzijds centraal aan een kruispunt van ruime wegen staat, anderzijds wijds en decentraal ten opzichte van het winkelcentrum met de naam Keizerslanden. Wat gebeurt daar? Alle, het winkelpubliek lokkende letters, staan er namelijk nog niet allemaal bovenop getakeld. Het is nog onafgemaakt en dat is het beeld dat we door de hele wijk zien.

Net onder het winkelcentrum treffen we een gebied met etageflats, die nog gesaneerd, dan wel gesloopt gaan worden. We vinden er her en der buiten wel informatie over, maar vinden het jammer dat het toekomstbeeld van dit deel van de wijk niet in kleuren en geuren voor het voetlicht wordt gebracht. Het informatiepunt over deze voor de bewoners ingrijpende gebeurtenis van renovatie, sloop en nieuwbouw is op een achenebbisje manier weggestopt.
Nu ja, achteraf wordt ons verteld dat dit toch niet zo is. Het Proathuus is niet dè plek waar informatie kan worden opgehaald. Het Proathuus is een plek waar bewoners informeel bij elkaar kunnen komen en activiteiten kunnen organiseren. Woonbedrijf ieder1 heeft een andere woning, op een mooie zichtbare plek, ingericht als Informatiehuis. Er vinden hier onder meer spreekuren plaats. Het informatiehuis staat aan de Ludgerstraat 16.

Midden in een straat: het informatiehuis

Als je dan gaat vernieuwen, geef dan meteen een goed voorbeeld dat de standaard gaat zetten en doe het bijvoorbeeld als de Michi-Noeki die we in de stad Groningen zagen. Meerdere vliegen in een klap: je geeft als overheid een voorbeeld, je creëert een perspectief van verbetering en je zet al de eerste stappen naar iets van thuis voelen en sociale contacten mogelijk maken. Heus, op de enorme kosten van de hele sanering, is dat het bedrag niet. Passanten die we spreken weten ons er ook niet veel over te vertellen. We zijn overigens wel gecharmeerd van de fraaie murals die we her en der groots tegenkomen.

Grootse murals
Als we later in de bibliotheek Hoek en Boek bij het winkelcentrum een kop koffie drinken, treffen we een fraaie folder aan van de murals in dit deel van het Ludgeruskwartier. Wij zeggen: trek het door naar de elektriciteitshuisjes en andere indifferente zaken in de openbare ruimte. TIP

Folder
Iets verderop, aan de andere kant van de weg, zien we, plots een perspectief dat menigeen de lippen doet aflikken. Prachtige nieuwbouw met een ontwerp gericht op contact en ontmoeting via zandgele wandelpaadjes tussen de tegenover elkaar liggende nieuwbouweengezinswoningen met een luifel aan de voorkant. Daar staat menig aangenaam privé-zitje van bewoners die zo contact kunnen maken met hun buren aan de overkant, maar ook met voorbijgangers die gebruik maken van meanderende wandelpaadjes, met her en der een speelplek.


Een perspectief dat de lippen doet aflikken
Heel aangenaam en zeker een voorbeeld om op een natuurlijke manier de ontmoeting en het contact, het oog op elkaar houden, te bevorderen. TIP Het heeft best wel iets weg van de uitstraling van Engelse dorpjes, zeker als we een prachtige green zien, die - ons inziens - als een dorps-es een groot ‘thuis voelen gevoel’ voor de omwonenden creëert. Wat ons wel opvalt is dat alle bankjes in de openbare ruimte met de rug naar de ‘es’ toe zijn neergezet. Bewust gedaan?

Bankjes staan met de rug naar de ‘es’
Ons stokpaardje: bewegwijzering
We kunnen er kort over zijn, we vinden geen bewegwijzering. Het is het eerste wat je als klein gebaar kunt doen. Aantrekkelijke bewegwijzering naar wat je waar in de buurt/wijk kunt vinden, met de afstanden in meters erbij. En een fraaie overzichtskaart her en der van ommetjes en wat er zoal aanwezig is, zoals je wel veel in natuurgebieden ziet. We hebben er al bij heel veel Zorg voor de Buurtvisites voorbeelden van gegeven. Het is echt een quick win. TIP
Ander stokpaardje: de maatschappelijke voorzieningen
We komen wel maatschappelijke voorzieningen tegen, zoals het eerder genoemde informatiepunt in verband met de sloop en nieuwbouw, maar ze zijn allemaal erg naar binnen gekeerd. Dat geldt ook voor Het HipHuis dat we aan een groenvlakte tegenkomen.

Het HipHuis staat aan een groenvlakte
Op de deur aan de zijkant van het gebouw vinden we wel wat informatie over welke organisaties hier zitten, maar het heeft ook wel een hoge drempel om het ook te betreden. Op de website www.hethiphuis.nl zien we later dat het hier niet om een buurthuis gaat, maar om dagbesteding. De minibieb voor de deur kunnen wij wel waarderen.


Een minibieb en bedrijfsinformatie over het HipHuis
Ook een pluim voor de geordende stapels stenen uit de al gesloopte gebouwen met de naam van de straat erop waar ze vandaan komen.


Geordende sloopstenen met de naam van herkomst
We laten even onze ergernis passeren over de massa aan afvalcontainers (was het ophaaldag?) en de afvalcontainer-eilanden. Deze zouden er anders bij liggen als je er een leuk afvalcontainertapijtje omheen zou leggen; zo via internet aan te schaffen of een mooi vormgegeven, laag hek dat ze uit het zicht houdt.


Een mooi vormgegeven laag hek eromheen?
We genieten vervolgens weer volop van de belevingstuin van Humanitas en we hopen dat de vissteiger , die nu door de meeuwen is geconfisqueerd, van het voorjaar weer spic en span voor de bewoners is.

De vissteiger bij Humanitas
We glimlachen bij het goedbedoelde initiatief van de ‘etenskast’, worden vrolijk van het mozaiekbankje als kleinood in de wijk en verbazen ons wat over de individualiteit van de nieuwbouw van aan het water. De mensen hechten blijkbaar aan hun privacy.


Mensen hechten aan hun prvacy
Van de wijk naar het papier en vice versa
Het was een wat lastige Zorg voor de Buurtvisite. Enerzijds omdat het deel van de nieuwbouw zo perspectiefvol is voor een leeftijdsvriendelijke en gezondheid bevorderende wijk, anderzijds omdat ons oog zo vertroebeld werd door het excentrisch gelegen, en erg functionele, naar binnen gerichte winkelcentrum Keizerslanden en de nu nog troosteloze etageportiekflats, die allemaal gesloopt gaan worden.
We doen nog een QuickScan op het internet en treffen naast de woonzorgvisie een document aan met de naam ‘Spoorboekje Woonzorgvisie 2024-2031’. Drie actielijnen staan erin, mede met het oog op de dubbele vergrijzing die Deventer te wachten staat: 1. Wonen en huizen, 2. Passende huisvesting en ondersteuning aandachtsgroepen, waaronder ouderen en 3. leefbaarheid in dorpen wijken. Deze vormen de vertaling naar concrete acties en stappen uit de Woonzorgvisie. Bij het derde punt staat dat men sterke verbindingen wil leggen tussen informele en formele zorg, passende sociale voorzieningen voorstaat en schotten tussen wonen, zorg en welzijn wil wegnemen en (langer) gezond thuis wonen wil bevorderen. Er wordt bij aangetekend dat dit aansluit bij de ambities van het Integraal Zorg Akkoord.
Wij hopen, ook met deze Zorg voor de Buurtvisite, concrete tips te hebben gegeven hoe de algemeen geformuleerde en functionele begrippen, die in het spoorboekje worden gehanteerd, op een simpele en aansprekende manier te concretiseren zijn en herkenbaar te maken voor de bewoners. Zodat zij op een natuurlijke manier samen een gezond leven kunnen ervaren. Deventer zit echt op het goede spoor. En de machinisten en conducteurs zijn er al, zoals ons blijkt uit de geweldige folder ‘Wij Deventer Keizerslanden’, waarin deze aanjagers zich vrolijk en met naam en toenaam presenteren. Goed voor elkaar!


Meer (25) Zorg voor de Buurtvisites, evenals het tijdschrift ‘Thuis Voelen in de buurt’ zijn te vinden op www.zorgsaamwonen.nl/stichtingthuisvoelen
Deze Zorg voor de Buurtvisite is afgelegd op 21 januari 2025 door:
Hetti Willemse hettiwillemse@publicarea.nl
Ad van Elzakker advanelzakker@publicarea.nl
Copyright: Stichting Thuis Voelen. Stichting Thuis Voelen werkt samen met Leyden Academy en ZorgSaam Wonen
Deze Zorg voor de Buurtvisite is vooraf toegestuurd aan: B&W van Deventer tav wethouder Lars Wijnhout; Wijkwethouder Rob de Geest; Wijkmanager Esther Lagendijk; Voorzorgcirkel/wijkgenoot (hierin nemen deel: WZC HUmanitas, De Bloemendal. Ludgerus, het Voor Elkaar Team, Carinova, ConnecteD). ; HetHiphuis en met de bestuurder van Humanitas.
Goed voorbeeld doet volgen!
Ingediend door Danielle Swart op di, 01/04/2025 - 13:36
Reactie toevoegen