We kunnen ze inmiddels uittekenen na 25 Zorg voor de Buurtvisites. De jaren 60 doorsnee-wijken zoals ze er nu bij liggen. Zelf heb je er bij wijze van spreken nostalgische herinneringen aan. Je groeide er 60 jaar geleden op. Nu zie je de tand des tijds en dat de ‘wijkjas’ vermaakt moet worden om nogte passen voor nu én voor de toekomst.
Zorg voor de Buurtvisite: Wijk Crabbehof, Dordrecht Zuid
Crabbehof gemeentelijk getypeerd
Crabbehof is een stadswijk ten zuiden van het centrum van Dordrecht. De wijk is vernoemd naar het kasteeltje Crabbehoff waar we tijdens onze Zorg voor de Buurtvisite ook geheel toevallig tegen aanlopen. Zo’n juweeltje in je buurt moet je echt veel meer profileren. TIP Juist de paar innemende plekken in deze buurt, die we later ook nog zien, kun je aan elkaar rijgen. We komen daarop terug. En laat je stadsgeschiedenis zien; vertel over de historie van de wijk, zodat de naam Crabbehof betekenis voor de bewoners krijgt. TIP
Crabbehof heeft 7380 inwoners (2023). 75 plussers maken daar 10 procent van uit, ongeveer 700 mensen. Dit aandeel zal snel stijgen. Er wonen veel alleenstaanden. Van buiten Europa komt 40 procent van de inwoners; in 2013 was dat 33 procent. De meergezinswoningen hebben een ruime overhand, namelijk 78 procent. Vóór2000 is 89 procent van de woningen gebouwd (vooral tussen 1950 en 1970). De gemiddelde woningwaarde lag een paar jaar geleden op 188.500 euro.
Taskforce Wonen en Zorg: ‘Wat voor huisvesting hebben we nodig?’
Er is een Taskforce Wonen en Zorg die een rapport heeft uitgebracht met de titel Van zilver naar goud met een klein beetje grijs. De vraag wordt erin gesteld ‘Wat voor huisvesting hebben we nodig?’ In de Visie sociaal domein Dordrecht 2030, die we ook vinden tijdens onze deskresearch en kruiselings doornemen, wordt gestart met een kostenoverzicht van de financiën in het sociaal domein. Blijkbaar zijn de stijgende Wmo-uitgaven een zorgenkindje. Na onze digitale tocht worden wij nog gewezen op het Nationaal Programma Dordt West, hierin is veel informatie te vinden over Crabbehof.
De insteek van een Zorg voor de Buurtvisite
We waarschuwen er altijd voor. De individuele zorg- of Wm0-kosten zullen alleen maar toenemen gelet op leeftijdsopbouw, gemiddelde woningbezetting en de geanonimiseerde en geïndividualiseerde wijken en buurten. Via onze Zorg voor de Buurtvisites dragen we TIPS aan om het sociale stedelijk weefsel te versterken en om de ontmoeting en gezond leven op een natuurlijke manier te bevorderen. Anders gezegd: met kleine dingen een groot sociaal resultaat. Sociale preventie en gezondheidsbevordering via wonen en woonomgeving loont. Met een maand uitstel van zorg bij een individu, heb je de kosten er bij wijze van spreken al uit voor een minibiebje, een jeu de boule-baantje, een lekker zithoekje etcetera etcetera. TIP
Met de verslagen van onze ervaringen willen we niet meer en minder een handvat geven om een gesprek met elkaar aan te gaan, op een aansprekende, leuke en concrete manier. Het goede nieuws hierbij is dat we de mogelijkheid kunnen bieden om hiervoor als gemeente een voucher aan te vragen om de kosten te dekken. VWS heeft aan ZorgSaamWonen de mogelijkheid hiertoe gegeven, in samenwerking met de stichting Thuis Voelen en de Leyden Academy on Vitality and Ageing. TIP Onze contactgegevens staan onderaan,.
Crabbenhof heet nu Crabbehoven
Verpleeghuis Crabbehof heet nu Crabbehoven
We staan voor het verpleeghuis dat we in 2015 met een Zorgvisite bezochten. Het verpleeghuis of woonzorgcentrum als u het zo wilt noemen, valt nu onder PZC Dordrecht. De quick look die we doen levert geen wezenlijke veranderingen op ten opzichte van bijna tien jaar geleden. Alles oogt nog steeds functioneel en keurig. Uit het ruime, aparte en drukbezochte atrium komt gezang ons ook deze keer tegemoet.
Op het buitenplein zijn prettige bankjes geplaatst. Om het voorpleintje echt het gevoel van een pleintje te geven, zou je nog wat meer levendigheid kunnen toevoegen, zoals een vijvertje, een mini-bibliotheek of een jeu de boules-baan. Betrek daarbij ook de grote aparte ruimte van de dagbesteding. Juist deze laagbouw heeft zoveel potentie om een gebouw dat naar binnen is gericht, te transformeren naar een publieke ontmoetingsplek die deze kant van de weg met het winkelcentrum verbindt. TIP.
De potentie van dit buitenpleintje
Later treffen we in de wijk, ook weer toevallig, de parel Crabbehoeve aan; een multifunctionele horecagelegenheid. Gebruik hun creativiteit voor een transformatie van het voorplein en dagbesteding van het verpleeghuis. TIP (Er schijnen hiervoor al plannen te worden gemaakt).
Gebruik de creativiteit van Crabbehoeve
Winkelcentrum Crabbehof
We worstelen met de n en f van de naam van de wijk tijdens onze wandeling. Later wordt ons duidelijk dat de wijk Crabbehof heet en het kasteel Crabbehoff, dus met twee f’s.
Winkelcentrum Crabbehof
Het winkelcentrum herinneren we ons uit 2015. Het wonen is aan dit grote winkelcentrum gekoppeld en dat is eigenlijk wel een kwaliteit. De oplossing voor het parkeren van de auto’s zouden wij dan weer niet centraal in het midden van het plein doen. De kwaliteit van de balkons van de woningen gaat er niet alleen door teniet, maar ook de sociale contacten en levendigheid. Hoe mooi zou het zijn als het middengebied wat groener zou zijn, er een muziekkoepel staat of wat kunst in de openbare ruimte. We realiseren dat dat groot dromen is, maar willen het wel gezegd hebben. In het winkelcentrum is een sociaal wijkteam gevestigd. Dat is dan weer wel een centrale plek.
De wandeling geeft inspiratie voor de toekomst
De flats zijn nagenoeg hetzelfde. Ze zijn in een hovenstructuur gebouwd, waarbij de flats, horizontaal, als strepen staan, de derde kant door laagbouw wordt gevuld en de vierde kant open is. De flats staan in het groen. We zien goed dat een deel van de wijk al gerenoveerd is en een ander deel er nog wat slonzig bij ligt.
De flats zijn deels gerenoveerd, deels nog niet
Een van ons herinnert zich de laagbouwhuisjes uit haar eigen naoorlogse buurt in Amsterdam Nieuw West . Die huisjes waren bedoeld voor ouderen. En ze herinnert zich dat haar opa en oma in een appartementje onderin de flats woonden met een tuintje grenzend aan een groen hof. Hadden de naoorlogse stedenbouwkundigen al een visie op (samen) wonen met jong en oud? Zou je dit in je plannen niet terug moeten brengen?Het zou ons inziens de sociale cohesie bevorderen en op maaiveldniveau de levendigheid. TIP We zien tot onze verrassing opeens een mooi groen pleintje omringd door lieflijke huisjes dat bijna aan een Engels Midsummer murder-dorpje doet denken. Het kan dus wel. Laten we goed voorbeeld volgen. TIP
Lieflijke huisjes
We lopen in straten en door plantsoenen met namen van 19e en 20e -eeuwse politici: Thorbecke, Wiardi Beckman, Domela Nieuwenhuis, Troelstra. Even verderop ook Irene Vorrink en Jan Schaefer. Het zijn bijna de meest unheimische en vervuilde straten van Crabbehof. Dat stemt droevig en doet hen geen eer aan.
Vervuilde straten
We zien in de stromende regen twee mensen, we denken buurtbewoners, vuil prikken. Het oogt wat uitzichtloos als de basis niet op orde lijkt te zijn. Een van ons kent dit gevoel. In haar buurt is er maandelijks een ‘clean up je straatje’, waarbij op een vast moment op zaterdag buurtbewoners vuil prikken en daarna in een ontmoetingsruimte een kopje koffie drinken , met elkaar praten en elkaar beter leren kennen. Organiseert bijvoorbeeld Wijk voor wijk, www.wijkvoorwijk.nl dit ook in de Crabbehof wijk ? Wijk voor wijk is gevestigd aan de Savornin Lohmanweg op het Wij(k)plein samen met de bibliotheek, buurtwerk en Tante pip. Hebben zij de contacten zodat het vanuit een aantal punten door de wijk gestart kan worden? TIP Op hun website treffen we veel maar niet dit. We hopen van wel, ondanks het feit dat we onderweg, en juist in dit deel van de buurt, een papiertje tegenkomen op een kantoortje met de mededeling dat Trivire vanaf 27-8-2024 geen spreekuur meer houdt.
Geen spreekuur meer
En we zien een architectonisch fraaie jaren 50kerk. In Liverpool komen de toeristen speciaal naar een soortgelijke kerk (cathedral). In Crabbehof wordt er geen aandacht aan besteed. Of neem het jaren 50 muurtableau.
Jaren 50 parels
Of neem het kasteeltje Crabbehoff zelf (naar verluidt zo geheten omdat in het watertje er omheen zoveel krabben zaten). Schitterend, ook hoe je er via groene laantjes naartoe kan lopen. Restaurant De Hofnar, dat op het kasteelterrein staat mag de portemonnee van velen te boven gaan, het kasteeltje Crabbehoff is een plek om als wijk trots op te zijn en dat te laten zien en beleven. TIP
Een plek om trots op te zijn
In het al vernieuwde deel van de wijk lopen we dus ook tegen de -hiervoor al genoemde parel - Crabbehoeve aan, een oude kleuterschool. Nu een leuke, creatieve en groene plek waar ook veel mensen aan meewerken. We zien namelijk ook een mooie moestuin en bloementuin. Zelfs van buiten,op deze grijze dag, spat de gemeenschapszin ervan af. Gebruik deze wijkkracht ook voor elders. www.crabbehoeve.nl Goed voorbeeld moet en kan volgen. TIP
Goed voorbeeld
Het is simpel, zet om te beginnen deze vijf (hopelijk zijn het er meer, wij claimen niet volledig te zijn) parels van de wijk in het zonnetje. Etaleer je groene hovenstructuur. Ga erover in gesprek met bewoners en ondernemers. Hoe zien zij het? Kun je als bondgenoten met elkaar Crabbehof beter en toekomstbestendig maken? Via de eerder genoemde voucher die aangevraagd kan worden, kunnen wij wellicht een helpende hand bieden om een start te gaan maken. TIP
Tot slot: voeg bewegwijzering toe op een aansprekende manier om mensen naar je parels, je juweeltjes te verleiden. Creëer dus dit overzicht van verleidingen, wat is waar om wat te beleven, een wandelingetje te maken, contactmomenten te realiseren , waardoor mensen gaan wandelen, in beweging komen, een praatje maken etcetera etcetera. Maak er aansprekende plattegronden van door de hele wijk met de afstanden in meters erbij! TIP In ons tijdschrift Zelf aan de Slag. Thuis Voelen in de wijk staan ook voorbeelden, alsook vele voorbeelden van hoe het wel kan in de door ons eerder afgelegde Zorg voor de Buurtvisites . www.zorgsaamwonen.nl/stichtingthuisvoelen.nl
De Zorg voor de Buurtvisite aan de wijk Crabbehof is afgelegd op 11 september 2024 door :
Hetti Willemse hettiwillemse@publicarea.nl
Ad van Elzakker advanelzakker@publicarea.nl
Copyright Stichting Thuis Voelen www.zorgsaamwonen.nl/stichtingthuisvoelen
De stichting Thuis Voelen is partner van ZorgSaamWonen en werkt ook samen met Leyden Academy on Vitality and Ageing en het Jo Visser fonds
Deze zorg voor de buurtvisite is vooraf toegezonden aan:
- Gemeentebestuur Dordrecht
- Woningcorporatie Trivire
- Stichting Wijk voor wijk
- PZC Dordrecht
Crabbehoeve
Be good & tell it & show them!
Ingediend door Danielle Swart op di, 07/01/2025 - 12:46
Reactie toevoegen