T-huiz, huis vol technologie
Easysteppers, een beker die je in de nacht makkelijk ziet (‘glow in the dark-beker’), postopvanger, een sta- op- stoel, een automatische deuropener. In een woning van corporatie Brabant Wonen in Den Bosch kunnen bezoekers sinds kort kennismaken met maar liefst zeventig verschillende technologische snufjes en hulpmiddelen.
Ad Sterkens, werkzaam bij Brabant Wonen, leidt de bezoekers rond. En legt uit waarom de woning, het T-huiz genaamd, er gekomen is. ‘Ouderen blijven steeds langer thuis wonen. Dat merkt corporatie Brabant Wonen ook. We moeten als corporatie onze oudere huurders op verschillende manieren helpen met het langer thuiswonen, dus ook met voorlichting over mogelijkheden om het thuis wonen zo prettig en comfortabel mogelijk te maken.’
Zorgtechnologie
De Brabantse corporatie werkt hierin samen met Zorgorganisatie Brabant Zorg en ook Koning Willem I College. Sandra Das is de betrokken docent. Er zijn twee T-huizen: in Oss leidt Bernadette Joris van Brabant Zorg bezoekers rond en Ad is te vinden in Den Bosch. Met deze slimme woningen krijgen ouderen een indruk van wat er allemaal mogelijk is. Niet alleen ouderen kunnen hier hun voordeel mee doen, ook mantelzorgers en zorgverleners. ‘Vandaag waren er ergotherapeuten op bezoek. Zij leren van de technologische snufjes maar wij leren ook van hen. Zo vertelde een therapeute dat je voor het elektrische hulpmiddel bij het aantrekken van de steunkousen de oudere best wat spierkracht moet hebben, anders schiet je zo uit je stoel.’ Studenten van Willem I College komen ook kennis opdoen omtrent zorgtechnologie. ‘Het is goed dat zij om leren gaan met zorgtechnologie. Sowieso zijn zij het meer gewend om met technologie om te gaan. En dat is ook nodig gezien de ontwikkelingen in de zorg, zoals het personeelstekort.’
Het T-huiz staat vol handige hulpmiddelen. Sommige zijn eenvoudig, zoals blokken die onder een bank geplaatst kunnen worden zodat mensen wat makkelijker uit de bank kunnen opstaan. Andere voorzieningen zijn wat complexer zoals een life style monitor. Met deze sensara monitor kunnen familieleden op afstand een seintje krijgen als hun vader of moeder ineens vijf keer naar het toilet gaat ‘s nachts terwijl ze normaal niet of slecht één keer gaan. Dan is er wellicht sprake van een blaasontsteking. Of als ’s nachts de voordeur opengaat, terwijl dat anders nooit gebeurt. Dat kan duiden op nachtelijk dwalen. De monitor is slim en leert wat een patroon is van een oudere. De sensor hangt in de koelkast, badkamer, slaapkamer. Mensen hebben vaak vaste gewoonten en als dat patroon ineens wordt verstoord, krijgen familieleden een signaal. Toch zijn het, volgens Ad, vaak de meest eenvoudige aanpassingen die het verschil kunnen maken.
Bed van de toekomst
Hij hoopt bezoekers op ideeën te brengen wat zij zelf kunnen doen om langer en fijner thuis te blijven wonen. Sommige hulpmiddelen zorgen ervoor dat mensen niet meer afhankelijk zijn van een zorgverlener. Zo houden ouderen zelf de regie. Ad raadt ouderen ook aan om contact te zoeken met ergotherapeuten om te kijken welke hulpmiddelen bij iemand passen. ‘Kijk, hier heb je een bed dat kan draaien. Dit is echt het bed van de toekomst. Zo kunnen mantelzorgers en professionals zonder tillen iemand uit bed helpen.’ Ad wil binnenkort buurtbewoners bij het T-huiz betrekken. ‘Dan kunnen ze misschien ook rondleidingen verzorgen.’ De belangstelling voor de woning is groot. Er komen mensen uit de hele regio langs. De komende twee jaar is de woning te bezoeken.
zie: https://www.t-huiz.nl/
Reactie toevoegen