Meer dan honderd levensboeken in tien jaar tijd. Dat aantal is in Amsterdam Nieuw-West geproduceerd in het kader van het ESAN Levensboeken Project. Sinds 2015 vertellen 70-plussers in deze Amsterdamse wijk hun levensverhalen. Uit onderzoek blijkt dat het laten optekenen van levensverhalen grote impact heeft op de verteller; het geeft een langdurig geluksgevoel. In het jubileum tijdschrift van ESAN, bedoeld om stil te staan bij het project levensverhalen, kun je allerlei fragmenten lezen. Ook vind je tips om zelf een levensverhalen-project te beginnen. De boeken zijn niet bedoeld voor externe publicatie; de oudere beslist zelf wat ermee gebeurt.
Elke levensverhaal verdient een boek
Waardevol voor vrijwilligers én vertellers
Vrijwilligers schrijven deze levensverhalen op. Wendela Gronthoud is één van de vrijwilligers en schreef inmiddels al zes levensverhalen, waaronder het ‘honderdste’ levensverhaal. Dit is het levensverhaal van Corry Smit-Otto, een vitale negentigjarige die zelf de illustraties op de voor- en achterkant verzorgde.
Ouderen met een migratieachtergrond
In Amsterdam Nieuw-West wonen veel ouderen met een migratieachtergrond. Door hun verhalen leer je, als vrijwilliger, ook stadgenoten kennen met een andere achtergrond. Zoals het levensverhaal van Cora Seur-Tergau, die net als Corry haar roots in de voormalige kolonie Nederlands-Indië heeft, of het levensverhaal van Huseyin Doganbas die op 22 -jarige leeftijd vanuit Turkije naar Nederland kwam. Het schrijven van levensboeken is dus voor zowel de verteller als voor de schrijver waardevol.
Lees het magazine. Wil je ook een project starten? Neem contact op via esan@energiekesenioren.nl. Kijk ook op energiekesenioren.nl.
Reactie toevoegen