Het eerste wat in Monique Kolmans opkomt als je haar vraagt naar Park Vossenberg is: “Trots!” Monique is locatiemanager van Park Vossenberg, een woonzorglocatie van zorggroep Elde Maasduinen aan de rand van Kaatsheuvel. Gelegen op het terrein van het voormalig Missiehuis Sint Anthonius vormen 89 zelfstandige zorgappartementen voor bewoners met een lichte tot zware zorgbehoefte (dementiek en/of somatiek), 4 woningen voor kort verblijf en algemene ruimten voor recreatie en zorgverlening deze prachtige locatie. Op 30 januari organiseert ZorgSaamWonen een excursie naar Park Vossenberg.
Trots op Park Vossenberg!
Park Vossenberg biedt bewoners een veilige en vertrouwde plek om ‘gewoon’ te wonen. Er zijn geen aparte afdelingen voor specifieke zorgvragen, maar mensen wonen door en naast elkaar. Monique: “Cliënten kennen elkaars zorgvraag niet, en omdat we geen afdelingen hebben kan deze ook niet afgeleid worden uit de woonplek en ‘de clustering op zorgvraag’. Het mooie is dat dit een stimulans is voor het onderling hulpbetoon tussen bewoners. Zo helpt een bewoner in een rolstoel een medebewoner die problemen heeft met het geheugen. Andersom kan deze bewoner weer van betekenis zijn bij klusjes die de andere bewoner door zijn fysieke beperking niet geheel zelfstandig kan doen. Men is en blijft zo van betekenis, ook als de zorgbehoefte zwaarder wordt.”
Denken in mogelijkheden
Om het complex ligt een park met een grote weide, visvijver, moestuinen, boomgaard, dierenweide en natuurspeeltuin. Bewoners, bezoekers en omwonenden kunnen hier wandelen. Centraal op het park staat een monumentale kapel die is verbouwd tot een ontmoetingsplek met restaurant. Iedereen uit het dorp, van jong tot oud, is daar welkom om een hapje te eten, te drinken, een boek te lezen of voor andere activiteiten. Elke zondag is in de kapel, onder leiding van een diaken, een kerkdienst voor bewoners en mensen uit de buurt. Monique: “De sociale cohesie in het complex is groot. Dat geldt ook voor de verbinding met de buurt. Er zijn inmiddels zo’n 120 vrijwilligers op een of andere manier betrokken bij Park Vossenberg. Bijvoorbeeld bij het organiseren van de kerkdienst, waar vrijwilligers mensen thuis ophalen en naar de dienst brengen.
Ook hier geldt weer het wederzijds van betekenis zijn. Mensen zijn van harte welkom op onze locatie, wij kunnen altijd wel een paar extra handen gebruiken. Maar wij vragen ook wat wij met onze locatie en onze bewoners kunnen betekenen voor hen. Een stukje levensplezier, welbevinden, welzijnsverrijking, een plek om bij elkaar te zijn of om een activiteit te organiseren, in verbinding blijven. Maar ook het kopje koffie of thee na afloop van een activiteit.”
Monique vertelt over de Klussen en Diensten Centrale Kaatsheuvel die meer uitdaging zocht voor hun vrijwilligers. In gesprek met de Zorggroep ontstond het idee voor een dierenweide op het terrein van Park Vossenberg. Monique: “Wij denken altijd in mogelijkheden. Het kenmerkt onze organisatie dat wij niet denken in ‘dit kan niet’ maar in ‘hoe zou het wel kunnen lukken’. In het geval van de vraag van de Klussen en Diensten Centrale hebben wij een stuk grond op ons terrein beschikbaar gesteld en vrijwilligers van de Centrale, die daarna ook vrijwilliger zijn geworden van Park Vossenberg, hebben samen met bewoners de dierenweide gerealiseerd. Wat ons betreft een win-win voor iedereen!”
Leven en reuring
Terugkomend op waarom Monique trots is op Park Vossenberg. Naast de hiervoor genoemde redenen is er nog meer, zo blijkt. “We krijgen met elkaar veel voor elkaar. En met gesloten beurzen zoals de bouw van de dierenweide. Of koren die een plek zoeken om te oefenen, maar weinig middelen beschikbaar hebben om een locatie te huren, kunnen gebruik maken van de kapel. En de bewoners kunnen vervolgens weer genieten van de muziek.
We hebben een prachtige locatie, mensen komen hier graag om te wonen, te ontmoeten en te werken. Onze nieuwbouw ziet er niet uit als een plek waar zware zorg geleverd wordt. Het zijn volwaardige zelfstandige appartementen en we hebben bijvoorbeeld ook geen receptie in de hal beneden. Bewoners, ook mensen met dementie, kunnen in- en uitlopen wanneer zij willen. Dan moet iedereen, ook de naasten, accepteren dat bewoners leven in vrijheid en dat dit risico’s met zich meebrengt. Wij willen met onze locatie leven en reuring bieden aan zowel de bewoners van onze locatie als de buurtbewoners. Niet zittend oud worden achter de geraniums!”
Wil je meer weten over Park Vossenberg? Kom dan op 30 januari naar Kaatsheuvel. Monique vertelt dan graag meer over het wonen, samenleven en werken op deze bijzondere locatie. Naast een presentatie van Zorggroep Elde Maasduinen zal ook Pellikaan, samen met een expert, een presentatie verzorgen over duurzaam bouwen en het all electric bouwplan van Park Vossenberg. Na de presentatie is er een rondleiding door het complex en over het terrein. Je kunt je hier aanmelden!
Nu al meer weten over Park Vossenberg? Bekijk dan eens deze twee filmpjes
Of ben je geïnteresseerd in duurzaam en slim bouwen voor nu en later en het all electric bouwplan van Park Vossenberg? Lees dan ons interview met Jack Hazen van Pellikaan. Jack zal op 30 januari tijdens de excursie meer hierover vertellen.
Reactie toevoegen