‘Respect hebben voor wat er al is en oog hebben voor de context’. Dat leerde Ton Poos, voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgorganisatie Vilente van een studiereis naar Japan. Deze filosofie past Vilente nu ook toe. “In plaats van ons te richten op wat er fout gaat, kijken we juist naar wat goed gaat en waar we, gezien de context, iets kunnen toevoegen. Door deze positieve aanpak ontstaat er een sfeer van wederzijds respect, waarbij er draagvlak is om samen te kijken naar wat er nog meer kan”, schrijft Ton in zijn column naar aanleiding van de studiereis.
Vilente werkt vanuit respect aan vitale leefomgevingen
![ton poos](/system/files/styles/max_500/private/2025-02/Ton%20Poos%2C%20voorzitter%20van%20de%20Raad%20van%20Bestuur%20van%20zorgorganisatie%20Vilente.png?itok=t3Dg6gDT)
Ton Poos, voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgorganisatie Vilente
Wooncirkel
Vilente - een zorgorganisatie die actief is in de omgeving van Ede, Renkum en Wageningen -.bereidt zich voor op de toekomst. “De vergrijzing is een maatschappelijke opgave”, zegt Ton. “De ouderenzorg is niet alleen van de zorgorganisaties. Daarom werken we samen met organisaties die kennis en waarde toevoegen. We betrekken bijvoorbeeld families bij de zorg. En we zorgen voor een divers aanbod.” In Ede, in de wijk Veldhuizen, trekken zorgorganisatie Vilente en corporatie Woonstede samen met welzijnsorganisatie Malkander op om een wooncirkel of woonservicegebied te ontwikkelen, waar ouderen zo lang en zo prettig mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. “We streven ernaar dat ouderen ‘onbezorgd’ in de wijk kunnen blijven door te zorgen voor passende huisvesting, zorg en ondersteuning.” In de wijk is een gezondheidscentrum te vinden, een winkelcentrum en twee complexen met een aantal aangepaste woningen en verpleeghuis De Pleinen met een restaurant. “Ouderen hebben hier alles bij de hand.”
Zorgzame gemeenschappen
Het inzetten op zo’n wooncirkel past bij de visie van Vilente. “We willen graag een wijkfunctie vervullen. We zijn toch al aanwezig in de wijk en voelen ons verantwoordelijk voor de ouderen in die wijk. We willen bijdragen aan de zorgzame gemeenschappen en aan een vitale leefomgeving”, vertelt Ton. Dat vraagt om een andere manier van werken met meer aandacht voor ondersteuning en daginvulling. De welzijnsorganisatie leert de zorgmedewerkers hoe ze communities bouwen, zoals in wooncomplex Loevestein. Op de plek waar voorheen Nationale Nederlanden stond zijn drie gebouwen gekomen; een gebouw met koopwoningen, eentje met huurwoningen en Loevestein met 40 sociale huurwoningen verdeeld over drie verdiepingen. Daar levert Vilente zorg aan mensen met een zorg- en ondersteuningsvraag. Er is een gemeenschappelijke ruimte waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten kunnen organiseren. De welzijnsorganisatie heeft meegeholpen met het bouwen van een gemeenschap. “Het omzien naar elkaar is belangrijk bij Loevestein”, benadrukt Ton.
Innovatielab
Vilente heeft kantoorruimte binnen Loevestein en daarnaast een ruimte die is ingericht als innovatielab. Ton licht dit toe: “We zijn bezig met de inzet van zorgtechnologie in het dagelijkse werk. In het innovatielab leren zorgmedewerkers om te gaan met technologie. Wij leren van hun ervaringen en kunnen aan de hand daarvan de technologie doorontwikkelen. Dit doen we samen met de leveranciers.” Ze voeren ook gesprekken over de toepassing van zorgtechnologie. Wanneer gebruik je het? Wanneer niet? “Het is mooi als zorgmedewerkers niet gestoord worden in hun werk door ongeplande zorg. Als zij bezig zijn met een bewoner, komen er vaak meldingen binnen. Er gaan constant piepjes omdat bewoners op de alarmknop drukken. Doorgaans gaat het niet om medische vragen maar om andere vragen die ook op een andere manier opgelost kunnen worden. Zo kan de medewerker volledige aandacht geven aan de bewoner zonder gestoord te worden.” Vilente spreekt over ‘onbezorgd werken.’
Slimme wc-bril
Ton laat het lab zien en wijst op een slimme wc-bril. “Deze bril kan het gewicht en hartslag van een bewoner meten. De universiteit van Wageningen heeft dit ontwikkeld.” Het gaat om technologie die zich niet opdringt maar zo onzichtbaar mogelijk is. Zo bestaat er een camera die foto’s maakt, met elkaar vergelijkt en aangeeft als er veranderingen zichtbaar zijn. “Het gaat ons niet om losse gadgets maar om een geïntegreerd systeem.” Zorgmedewerkers leren via een serious game meer over het gebruik van zorgtechnologie. “We hebben hier een escape room met allerlei opdrachtjes om de medewerkers op een speelse manier kennis te laten maken met zorgtechnologie. We vragen dan ook wat ze van de technologie vinden en of het hen helpt in het werk.”
Passende woonvormen
Vilente wil een gevarieerd aanbod bieden. “We willen passende woonvormen creëren die aansluiten bij de behoeften van mensen en passen bij de lokale context.” Zo levert Vilente ook zorg aan bewoners van de Zilverheuvel. Dat is een bijzonder complex op het terrein van kloostergemeenschap Mill Hill in Oosterbeek. Het gebouw is in bezit van Aedifica. Die zocht een andere zorgaanbieder omdat de vorige failliet was gegaan. Ze klopten bij Vilente aan. Ton: “Het ligt in ons werkgebied en we kunnen daar Volledig Pakket Thuis bieden. Ik vind het een mooie aanvulling op ons aanbod.” Het gebouw bestaat uit 26 appartementen waar voormalige missionarissen wonen en particulieren. Het maakt onderdeel uit van een gebied dat herontwikkeld wordt. Er komt een woonzorgcomplex met 120 appartementen op de plek waar nu nog het oude missiehuis Vrijland staat. De ligging is schitterend. “Het kan zomaar zijn dat je, net als ik, toen ik hier voor het eerst kwam, een hert ziet lopen”, zegt Ton.
Lees meer
- Podcastserie Bureau Vijftig, aflevering 3: Innovatie is een groeiproces.
- vilente.nl
Reactie toevoegen