Zorg op afstand begrijpelijk maken voor iedereen
ZorgSaamWonen ging in gesprek met Daniëlle Kikken van Bouf Legal. Het adviesbureau is aangesloten als partner en organiseert een webinar zorg op afstand, op 2 juli aanstaande. Wat zorg op afstand precies is en hoe dit zit met de privacy, lees je in dit interview.
Wat is BOUF Legal?
BOUF Legal is een adviesbureau dat gericht is op de zorgsector, op de aanbieders in de zorg. We werken vanuit drie pijlers: een juridische pijler, waarbij we juridische vraagstukken in de meest brede van het woord oppakken waaronder privacyvraagstukken. Verder organiseren wij invloed voor zorginstellingen en beroepsorganisaties en helpen wij hen om hun belangen goed voor het voetlicht te krijgen bij de overheid. Tot slot hebben we de pijler bestuurskolom, deze is gericht op raden van bestuur en toezicht en bedoeld om hen te adviseren hoe ze hun governance kunnen inrichten en vormgeven. Hierin staan vragen centraal als: hoe is de governance binnen de organisatie geregeld en hoe leef je codes na die hiermee in verband staan?
BOUF Legal is opgericht door Loubna Boufrach, dit verklaart ook de naamgeving van ons bedrijf.
Wat maakt jullie bijzonder?
Het bijzondere aan BOUF Legal is dat we vanuit betrokkenheid en verbinding meedenken met de cliënt. We zoeken samen naar een oplossing voor het vraagstuk met een integrale blik vanuit onze drie pijlers. We kijken echt samen met de cliënt.
Jullie zijn aangesloten als partner bij ZorgSaamWonen, waarom?
Onze kracht zit in het verbinden van werkvelden en verschillende werelden. Het is fijn om van elkaars bestaan te weten, maar soms ontbreekt er een tussenstukje naar het ‘samen een stapje verder gaan’. We merken echt dat we die verbinding met verschillende werelden kunnen vinden en als kracht kunnen inzetten bij ZorgSaamWonen.
Jullie organiseren 2 juli een webinar over zorg op afstand. Maar wat houdt zorg op afstand precies in?
Zorg op afstand kan je op meerdere manieren invullen. Bijvoorbeeld een huisarts die een consult doet via beeldbellen of een ziekenhuis die op afstand bepaalde medische gegevens van een patiënt van uit de thuissituatie monitort. Of denk aan de cliëntvertrouwenspersoon in de gehandicaptenzorg die via beeldbellen contact onderhoudt met zijn cliënt. De vraag die centraal staat bij zorg op afstand is: hoe onderhoud je contact als iemand zorg nodig heeft en daarbij ook nog rekening houdend met de privacyregels? Het idee van zorg op afstand is nu vooral dat alles wat je normaal gesproken in een fysieke setting doet, nu digitaal gebeurt.
Wat is er zo belangrijk voor die privacy in de zorg en wat geven jullie mensen mee?
Het is een ingewikkeld terrein dat niet routematig kan worden afgehandeld. In deze kwestie lopen we samen met de cliënt het vraagstuk stapsgewijs door. Eigenlijk aan de hand van de structuur van de AVG. Het is belangrijk dat de zorgorganisatie inzicht, maar ook rust krijgt in deze en dat we samen kunnen kijken naar hoe we de privacy op de beste manier kunnen waarborgen.
Het webinar dat jullie op 2 juli organiseren gaat over zorg op afstand en hoe dat juridisch in elkaar steekt. Wat willen jullie bereiken met dit webinar?
Met dit webinar hebben we de intentie om mensen eigen te maken met het onderwerp.
We willen ze op een inzichtelijke manier vertellen hoe je het beste met zorg op afstand en privacy om kunt gaan en willen ervoor zorgen dat mensen niet al bij voorbaat in de stress schieten. We willen de materie op een eenvoudige manier uitleggen zodat het voor een ieder te begrijpen is.
Reactie toevoegen