Hun liefde spatte de zaal in. Zo’n 330 zorg-, wonen-, welzijnsprofessionals én ‘krachtige’ burgers genoten mee. Frederika en Frans ontmoetten elkaar bij de Award-winnende Michi-Noeki ‘halteplaats’ in hun Groningse Oosterparkwijk. Sindsdien gaan ze hand in hand en knuffelend door het leven. Met Michi-Noeki ‘conceptregisseur Irene Edzes, van Volmer + Partners, ontvingen ze op 3 oktober, tijdens het vijfde ZorgSaamWonen Congres in Den Haag, de ZorgSaamWonen Award. Juryvoorzitter Hein Kuiken, wethouder in Leeuwarden, reikte deze prijs uit voor het beste ‘alledaagse’ ontmoetingsinitiatief in 2024. De zaal koos ook een winnaar: het dubbelgenomineerde Buurttafel & Buurtbibliotheek-project in Koudekerke.
ZorgSaamWonen Congres 2024: impuls voor spontane ontmoeting
De Groningse Michi-Noeki is de eerste van vier ‘halteplaatsen’ in de Oosterparkwijk. Deze plekken en veilige routes - naar Japans model – zullen samen een toegankelijk netwerk door de wijk vormen. Ze versterken de sociale en fysieke infrastructuur en vergroten we de kans op toevallige ontmoetingen. In een Michi-Noeki kunnen bewoners even uitrusten, naar het toilet, je telefoon of scootmobiel opladen, een kopje koffie drinken en gelijk even kijken wat er in de wijk te doen is. En, typisch Michi-Noeki, er is hier altijd een luisterend oor.
‘Ontmoeten’, inherent aan een congres, liep dit jaar als rode draad door de invulling van het thema ‘Vitale wijken’. Gastheren Den Haag en de provincie Zuid-Holland ontvingen op 2 oktober, al een groep van 60 Precongresgangers in de Participatiekeuken in de Haagse wijk Moerwijk-Zuid. Hier worden, met name door samen koken en eten, verbindingen gelegd tussen rijk en arm, jong en oud, culturen en doelgroepen.
Ingang Participatiekeuken, sociaal stadsrestaurant
Vanuit deze plek werden de deelnemers in drie bussen door de stad vervoerd om naar keuze de ‘Beweegroute Bouwlust Vrederust’ te lopen, het wooncomplex het Loosduinerhof voor ‘Wonen met een Plus’ te bezoeken, of het Willem Dreeshuis, een voormalig verzorgingshuis dat nu tijdelijke woonruimte biedt aan spoedzoekers en aan mensen uit de maatschappelijke opvang. ’s Avonds rijden de bussen naar the Social Hub in Den Haag waar het gezelschap dineert en als toetje geniet van ‘de Verhalenkoffer’, een intergenerationeel optreden van oud-onderwijzeres Hermine van Helden en rapper Big OC.
Vlnr: Ton Spek, wethouder Sliedrecht, Gedeputeerde Anne Koning, Michiel Muis, wethouder Lansingerland, Karin Schrederhof, wethouder Delft en Dirk-Jan Knol, wethouder Bodegraven Reewijk
Op de congresdag sprak Zuid-Hollands gedeputeerde Anne Koning met vier wethouders die elk een goed voorbeeld en tips uit de eigen gemeente deelden. Ook maakt ze een letterlijk gebaar van samenwerking tussen provincie en gemeente door een check van 190.000 euro te overhandigen aan de Haagse directeur OCW, Korrie Louwes. Korrie beschrijft Den Haag als een stad van 44 minidorpjes waar ‘de supermarkt en huisarts in de buurt net zo belangrijk zijn als het bankje onderweg ernaartoe’. Daarna ging het de diepte in.
Een volle zaal luistert naar de keynote sprekers
Levend netwerk
Hoogleraar Tineke Abma geeft een lezing over ’the art of belonging’, de behoefte erbij te horen. Ze citeert Desmond Tutu: ‘We are because we belong’. Zij pleit voor een leeftijdsvriendelijke samenleving die een domeinoverstijgende aanpak vereist. Ze toont ter illustratie een sheet waarin mensen zijn afgebeeld als gewortelde bomen en via de wortels en takken met elkaar verbonden zijn als een levend netwerk.
Sociale netwerken
Marianne Lefever, architect en Healthy City Expert bij PosadMaxwan geeft haar visie op gezonde verstedelijking en rekent voor wat er ontstaat als je gezondheid voorop zet in verstedelijksopgaven. Je kijkt dan niet naar de restruimtes om te bouwen, maar zoekt om te beginnen naar de meest gezonde plekken om te bouwen. En je houdt rekening met communicatie en mobiliteit, want sociale netwerken hebben de grootste impact op onze gezondheid.
Bouw weer voor de tussenmaat
“Eenzaamheid moet en kan opgelost worden in de samenleving”, zegt de volgende spreker, Ianthe Mantingh, directeur van Zijdekwartier Architecten en jurylid voor de ZorgSaamWonen Award. “We moeten terug naar de tussenmaat, ontwerp gebouwen als een kleine, veilige buurt. Je voelt je razendsnel vertrouwd in oude steden. Hoe komt dat? Zij legt het uit. Een mens kan tot 100 meter scherp zien. Houd pleinen en gezichtsvelden dus klein. En zorg altijd voor een stoep voor de deur, ook in flatgebouwen, bouw er desnoods een stoepruimte aan. Geef mensen op een galerij de ruimte om er een stoel, tafel en bloemetje neer te zetten. Ianthe laat met voorbeelden zien wat er dan allemaal gebeurt.
Kennissessies
Vervolgens ging het publiek uiteen voor de kern van de ZorgSaamWonen Congressen: kennis en ervaringen delen in een diversiteit aan kennissessies en workshops. Ook in dit programma waren provincie en gemeente Den Haag goed vertegenwoordigd. Bijvoorbeeld over de tussenmaat, niet te verwarren met de bouwvisie van Ianthe Mantingh. De tussenmaat in deze Haagse workshop staat voor verbinden in de haarvaten. Hoe bereik je de mensen die je niet ziet en hoort? Hoe maak je weerstanden kleiner en overtuigingen minder belemmerend? Het is allemaal mogelijk, op voorwaarde van toegankelijke, veilige en liefdevolle ontmoetingen.
Maud Wilms
Thuis
De dag sluit passend af met een gezongen ‘gedicht’ door Maud Wilms, ze maakt ‘Makkelijker Meedoen de Podcast', is liedjesschrijver, trainer en volgt momenteel het ZorgSaamWonen-project Praktijklab Samen Buurten. Haar afsluitende liedje bevat de zin: “De rivieren van het leven stromen door naar ieder huis, ontmoeten bij de voordeur, dan ben je thuis.”
Lees meer
Save the date
Ben jij er volgend jaar weer bij? Save the date! ZorgSaamWonen Congres 2025: Tot ziens op 25 september in Gelderland.
Executive leergang ‘De toekomst van ouderen(zorg)’
Tineke Abma van Leyden Academy on Vitality and Ageing sprak op het ZSW congres over het belang van leefbare buurten en Age Friendly Cities. Een onderwerp dat de tongen losmaakte en veel vragen opriep. Voor wie meer wil weten over dit onderwerp én op de hoogte wil zijn van de belangrijkste (wetenschappelijke) ontwikkelingen op het gebied van ouderen en ouderenzorg heeft Leyden Academy de executive leergang ‘De toekomst van ouderen(zorg)’ ontwikkeld. De opleiding die in februari 2025 van start gaat, is uitermate geschikt voor bestuurders, directeuren en leidinggevenden bij zorg- en welzijnsorganisaties, overheden woningcorporaties en financiers die in hun werk veel met ouderen te maken hebben. Op 22 november is er een informatieochtend in Leiden. Lees meer.
Reactie toevoegen