Levensloopbestendig denken
‘Als we levensloopbestendig willen bouwen moeten we eerst levensloopbestendig gaan denken’. Moustafa Turky is werkzaam als Commercieel Directeur en lid van het management team bij Comelit groep Nederland; fabrikant van communicatie en veiligheidssystemen voor woningen en kantoorgebouwen.
Hij stelt in een recent artikel dat als we blijven bouwen volgens het Bouwbesluit we de ontwikkelingen in de techniek van de afgelopen 28 jaar negeren. Hij pleit voor een andere mentaliteit. Niet uitgaan van minimale eisen maar van maximale mogelijkheden. Daarmee creëren we gebouwen die mee kunnen bewegen met de veranderende behoeften van de bewoners.
Veilige toegang
Voor de toegang tot woongebouwen staat in het Bouwbesluit dat een bel-, spreekinstallatie vereist ter voorkoming van criminaliteit. Stel je daarbij voor de bekende ‘telefoon’ aan de muur in de gang. De bezoeker belt, de bewoner neemt de hoorn op, hoort - als het meezit - wie er voor de deur staat en drukt op de knop om de deur te open. Turky schetst een ander beeld. ‘Stel je een oudere voor die zorg nodig heeft en niet mobiel is. De techniek is inmiddels zo geïntegreerd dat als de zorgverlener aanbelt haar gezicht wordt herkend. De bewoner krijgt een seintje via de smartphone of tablet en kan toegang verlenen of er is ingesteld dat dit automatisch gaat. Vervolgens komt de lift naar beneden en brengt de zorgverlener naar de juiste verdieping. De bewoner kan de voordeur openmaken met stembediening. Sleutelkluisjes in de voorgevel zijn hiermee verleden tijd.’
Ook voor jongeren
Volgens Turky is levensloopbestendig bouwen niet specifiek bedoeld voor ouderen. Het is ook bouwen voor jongeren die oud kunnen worden in dezelfde woning. Communicatie, comfort en veiligheid zijn basisbehoeften. Een geschikte woning beweegt mee met de veranderende behoefte van de bewoner door de tijd heen. En denk bijvoorbeeld eens aan de recente lock down situatie waarin het intercomsysteem communicatie tussen bewoners en beheerders van het woongebouw ondersteunt waardoor er meer onderling contact mogelijk is. Dat is iets waar alle leeftijdsgroepen profijt van hebben.
Reactie toevoegen