Woon- en werkcomfort: meer groen en minder installaties
Hoeveel werkplekken moeten er komen op de zorglocatie? Is een eigen werkplek écht nodig of kunnen medewerkers volstaan met een flexwerkplek? Zorgorganisaties worstelen met deze vragen. En corona maakt het vraagstuk nog ingewikkelder. Lees het blog van René Middelkoop, bbn adviseurs, over dit onderwerp.
Ik ben van mening dat zorgorganisaties met een aantal eenvoudige aanpassingen kunnen zorgen voor een werkomgeving waar iedereen comfortabel kan werken.
Persoonlijk contact
Bij een zorgorganisatie spelen specifieke factoren mee bij de indeling van de binnenruimte: er moeten behandelkamers komen, sommige mensen moeten een vaste werkplek hebben zodat bewoners en collega's hen makkelijk kunnen vinden en persoonlijk contact is nóg belangrijker dan in andere organisaties. In de ontwerpfase achterhalen we via gesprekken met directie, managers en medewerkers hoe de ruimtes het beste kunnen worden ingedeeld.
Groenbeleving
Bij het opstellen van een Programma van Eisen voor een nieuwe zorglocatie schenken we ook ruimschoots aandacht aan de groenbeleving om en in het gebouw. Banken en financiers vinden 'groen' in de businesscase vaak een boterzacht argument. Gelukkig toont steeds meer wetenschappelijk onderzoek aan dat voldoende groen in een gebouw bijdraagt aan het welbevinden van bewoners en medewerkers. Mensen vinden planten in een ruimte aantrekkelijk, het geeft rust. In de winter zorgt groen voor de juiste luchtvochtigheid en dus meer comfort. Zo vermindert groen de stress prikkels, is er meer welbevinden en uiteindelijk minder ziekteverzuim.
Verticale tuinen
Bij bbn zien we onszelf als een missionaris om meer groen op in en om locaties te realiseren. Op dit moment werken we aan een zorglocatie in een mooie, parkachtige omgeving. Die groenbeleving trekken we door naar binnen, onder meer via verticale tuinen aan de binnenmuur. Wij rekenen voor opdrachtgevers uit wat ze besparen door het lagere ziekteverzuim dat is voorzien en we maken een plan hoe ze deze besparing kunnen aanwenden voor de groenbeleving in en om het gebouw.
Binnenklimaat
Natuurlijk zien ook wij de trend van 'slimme gebouwen' waarbij met installaties en sensoren het binnenklimaat zo goed mogelijk wordt geregeld. Maar die installaties kosten veel geld, net als het onderhoud ervan. En je ziet dat mensen het systeem gaan saboteren door sensoren met duct tape af te plakken omdat ze zelf de temperatuur en hoeveelheid licht in een ruimte willen epalen.
Werkcomfort
Wat mij betreft kunnen zorgorganisaties het binnenklimaat beter verbeteren met planten dan met geavanceerde installaties. Een comfortabele werkomgeving krijg je door voldoende planten aan te brengen in een ruimte. Niet alleen bij de ingang ter decoratie, maar ook als afscheiding tussen werkplekken. Met dit soort aanpassingen is een minimale investering voldoende om het werkcomfort op zorglocaties maximaal te verhogen.
René Middelkoop, adviseur zorgorganisaties
Lees hier de volledige visie van bbn adviseurs op zorgvastgoed.
Reactie toevoegen