Ouderen bewegen momenteel te weinig. Woonzorginstelling Pieter van Foreest en de gemeente Den Haag en Westland willen ouderen uitnodigen om meer te bewegen hiermee aan de slag. Zij willen ouderen woonachtig in een woonzorginstelling zelfstandig in de binnen- en buitenruimte in beweging laten komen met technologie. Een voorbeeld van deze technologie is de interactieve beweegroute Walk in the ParQ. Deze beweeginterventie bestaat uit een app en maakt gebruik van een route met houten palen waarop QR-codes zijn bevestigd. Met een mobiele telefoon wordt de QR-code gescand en krijgt de oudere via de app suggesties voor kracht- en balansoefeningen en wandelingen, met als doel hen te stimuleren meer te bewegen. WITP is specifiek ontwikkeld voor ouderen en kan worden geplaatst in de buitenruimte van een woonzorginstelling voor ouderen of in de openbare ruimte. Katja Bel, Joan Dallinga en Ingrid Rosbergen schrijven in een artikel voor het online magazine Rooilijn over ervaringen met de interactieve beweegroute.
Ervaringen met interactieve beweegroute
De belangrijkste bevindingen op een rij
Uit observaties en interviews onder ouderen blijkt dat de interactieve beweegroute bewegen lijkt te stimuleren. Voor sommige ouderen stimuleerde de beweegroute sociale ontmoeting, wat van toegevoegde waarde kan zijn voor het stimuleren van bewegen en het verminderen van eenzaamheid.
Het gebruik van een interactieve beweegroute om ouderen te stimuleren meer te bewegen brengt ook enkele randvoorwaarden met zich mee.
- Professionals hebben vaak een gebrek aan tijd en kennis om de route optimaal te gebruiken. Het gebrek aan tijd van professionals zou aangepakt kunnen worden door gebruikt te maken van mantelzorgers en vrijwilligers.
- Ook moet een zorginstelling inzien dat ruimte en tijd beschikbaar gemaakt moet worden voor professionals om tot optimaal gebruik te komen.
- Slecht weer, vooral in de winter, lage digitale vaardigheden en het ontbreken van smartphones maken het scannen van QR-codes voor veel ouderen lastig. Vitalere ouderen, zoals op de revalidatieafdeling ervaren geen problemen met de technologie, maar vinden de oefeningen niet altijd op maat en missen aanpassingsmogelijkheden per doelgroep.
- Professionals hebben aan de andere kant behoefte aan meer ondersteuning om de WITP-route effectief te gebruiken. Ze vragen om duidelijkere instructies voor het communiceren van informatie over WITP aan familieleden en stellen voor dat vrijwilligers hierbij kunnen helpen.
- Voor een goede implementatie van digitale technologie zoals de WITP-route is het van belang om bekendheid bij zorg- en beweegprofessionals, ouderen en hun naasten te vergroten.
- Ook is het van belang om zorg te dragen voor voldoende educatie en instructies voor zorg- en beweegprofessionals om zo het gebruik van digitale technologie te vergemakkelijken en duidelijke instructies aan hun patiënten mee te kunnen geven.
- Wanneer de professionals de technologie kennen en hier gemakkelijk mee om kunnen gaan is de kans groter dat zij er gebruik van maken tijdens hun behandelingen, wat zorgt voor extra beweging voor ouderen.
- Daarnaast hebben ouderen vaak begeleiding nodig van een professional, mantelzorger of vrijwilliger bij het lopen van de route. De uitdaging ligt bij het organiseren van deze begeleiding. Via de inzet van buurtsportcoaches en wijkcentra zouden ook zelfstandig wonende ouderen kennis kunnen maken met WITP.
- Ook kan aansluiting op bestaande initiatieven gezocht worden waar ouderen samen komen, dit biedt de kans om de route samen een keer te doorlopen.
Benieuwd naar meer? Lees het gehele artikel: Ervaringen van een interactieve beweegroute voor ouderen - Rooilijn
Reactie toevoegen