Misschien heb je de term wel eens voorbij horen komen; healing environment. Een term die voornamelijk komt kijken bij het inrichten van een zorgomgeving en vooral gericht is op het welzijn van de mens. Thereca, projectinrichter voor de zorg, past de basisprincipes van een healing environment dagelijks toe in haar interieurplannen en vertelt hier graag over.
Inrichten van de zorgomgeving volgens het healing environment principe
Wat is een healing environment?
Een healing environment, oftewel een genezende omgeving, is een fysieke ruimte die specifiek is ontworpen om het emotionele, psychologische en fysieke welzijn van cliënten en/of patiënten te bevorderen. Deze omgeving ondersteunt herstel, vermindert stress en bevordert een gevoel van veiligheid en comfort.
Het concept is ontstaan in de jaren '80 en '90, toen steeds meer aandacht werd besteed aan patiëntgerichte zorg en evidence-based design. Onderzoek in de omgevingspsychologie toonde aan dat factoren zoals licht, geluid, en de aanwezigheid van natuur een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de gezondheid van cliënten/patiënten. Deze factoren worden hedendaags nog steeds onderbouwd met diverse onderzoeken.
Uitgangspunten van een healing environment
Als je praktisch kijkt naar hoe je een ruimte ontwerpt volgens het healing environment principe, dan zijn er een paar uitgangspunten waar je rekening mee kan houden. Deze punten kan je op verschillende wijzen vorm geven in het ontwerp, dus de mogelijkheden zijn erg groot.
- Natuurlijke elementen - Het integreren van planten, water, en natuurlijk licht vermindert stress en heeft een positieve uitwerking op het welzijn.
- Rustgevende kleuren en materialen - Het gebruik van zachte kleuren en natuurlijke materialen helpt een rustgevende en comfortabele sfeer te creëren. Dit gaat niet direct om de letterlijke kleur of tint die gebruikt wordt, maar meer op het verschil in contrast door helderheid.
- Privacy en controle - Het bieden van persoonlijke ruimtes en de mogelijkheid voor gebruikers om hun omgeving te controleren, helpt bij het creëren van een gevoel van veiligheid en autonomie. Dit speelt ook een grote rol in wachtruimten.
- Gemeenschappelijke en ontmoetingsruimtes - Ruimtes die worden ontworpen voor interactie kunnen ondersteuning bieden en het gevoel van isolatie verminderen.
- Kunst en esthetiek - Kunstwerken en een visueel aantrekkelijke omgeving kunnen troost bieden en inspireren.
Healing environment in de zorg
Het toepassen van het healing environment principe in zorginterieurs is essentieel omdat het inspeelt op de specifieke behoeften van kwetsbare groepen. De omgeving speelt een grote rol in hoe mensen zich voelen en gedragen. Een ruimte die is ingericht volgens het healing environment principe kan dus op een positieve wijze bijdragen aan het gevoel van deze kwetsbare mensen.
Door elementen zoals natuurlijk licht, groenvoorzieningen, rustige kleuren en geluidsdemping op een doordachte manier toe te passen, kunnen stress en angst verminderd worden. Dit bevordert het herstelproces, verbetert de gemoedstoestand en verhoogt het comfort.
De uitgangspunten omvatten een universele aanpak. Elk aspect van de ruimte kan op elke persoon of doelgroep anders geïnterpreteerd worden. Het is dus altijd van belang goed naar de gebruiker of doelgroep te kijken en hier de best mogelijke omgeving op af te stemmen.
Leer de basisprincipes van de healing environment op de open dagen van Thereca
Wil je meer weten over de basisprincipes van een healing environment in de zorgomgeving? Op dinsdag 8 en donderdag 10 oktober ben je welkom op de open dagen van Thereca, hier wordt een informatieve sessie met bruikbare voorbeelden gegeven over ontwerpen voor de zorg volgens de basisprincipes van de healing environment.
Op de website van Thereca lees je meer over de open dagen en kan je je inschrijven voor de sessie.
Reactie toevoegen