Een goede buur
Vroeger woonden wij op een boerderij, een groot gezin met alle ruimte. Toen de kinderen uitvlogen naar een eigen nest, gingen mijn ouders kleiner wonen: van een vrijstaande woning, naar een bungalow en uiteindelijk kozen ze er bewust voor te verhuizen naar een aanleunwoning. Mijn moeder had extra zorg nodig en die kon ze daar krijgen. Nog belangrijker: mijn ouders konden er samen blijven wonen. Natuurlijk moesten ze wennen aan de kleinere ruimte en aan het feit dat ze minder privacy hadden, maar daar stond een hoop gemak, zorg en bescherming tegenover. Een gevoel van thuis, maar dan beter! Ik ben er trots op dat mijn ouders destijds deze moeilijke maar wijze beslissing hebben genomen.
Verbondenheid
De persoonlijke ervaring van bbn collega's met ouderenzorg is goed verwoord in de visie op zorghuisvesting 'thuis, maar dan beter'. Alle kennis en ervaring die we in onze organisatie hebben, nemen we mee in onze advisering naar zorgorganisaties, in elke fase van het bouwproces. Uiteraard verschilt het per zorglocatie welke thema's uit onze visie in de plannen uitgewerkt worden. Als het gaat om het thema verbondenheid vind ik het mooi dat er bij Wildhoef-Wildstaete in Bloemendaal, een woonzorglocatie van Pro Senectute, een centrale ruimte is die verbinding maakt tussen het woondeel en het zorgdeel. In die ruimte zit het restaurant en de keuken, het is echt een centrale ontmoetingsplek. En bewoners kunnen in het prachtige park om de locatie wandelen. Wie meer bescherming nodig heeft, kan wandelen in een subtiel afgeschermde tuin. Als mensen het gevoel krijgen dat ze zijn opgesloten, kunnen ze verdrietig of agressief worden. Om die gevoelens te voorkomen, hebben we geadviseerd de omheining van de tuin te bedekken met een haag.
Levendigheid
Op andere locaties zie je verbondenheid op een andere manier terugkomen, bijvoorbeeld door mensen uit de buurt die gebruik kunnen maken van het restaurant van een locatie zoals bij Bartholomeus Gasthuis in Utrecht. Dat brengt levendigheid met zich mee en zo voelen bewoners dat ze deel uitmaken van de gemeenschap. Bij een locatie van Zorgbalans is er sprake van multifunctionele verbondenheid door de komst van een huisartsenpost waarbij we uiteraard altijd goed letten op een goede balans tussen de hoeveelheid prikkels die zoiets met zich meebrengt en de gewenste rust voor bewoners.
Goede buur
Voor elke zorglocatie is het verstandig om 'een goede buur' te zijn, dus om voldoende aandacht te schenken aan de omgeving. Het gebeurt weleens dat een bewoner die eigenlijk niet meer zelfstandig op pad mag ineens in het café in de buurt een kop koffie zit te drinken. Het is fijn als die eigenaren dan de zorgorganisatie even waarschuwen dat de bewoner daar zit.
Wilbert de Wit, adviseur zorgorganisaties bij bbn
Lees hier de nieuwe visie van bbn adviseurs op zorgvastgoed.
Reactie toevoegen