Wijk bij Duurstede is een ‘gecertificeerde’ dementievriendelijke gemeente. Dat wil niet zeggen dat de gemeente met dit predicaat klaar is. Het vraagt continue aandacht. Volgens Alzheimer Nederland wonen er 300.000 mensen met dementie in Nederland. Dit aantal loopt op tot meer dan 500.000 in 2040 en 620.000 in het jaar 2050. Ook in Wijk bij Duurstede is dit het geval: er wonen nu 320 mensen met dementie en dit aantal zal naar verwachting toenemen tot 850 in 2040. De historische vestingstad anticipeert hierop. Zo lanceerde de gemeente recent de eerste dementievriendelijke wandelroute. ZorgSaamWonen sprak met beleidsmedewerkers Cathy Venselaar en Yvonne Erberveld.
Dementievriendelijke buitenruimtes in Wijk bij Duurstede
Pop-up café
Met een initiatiefgroep die bestond uit een casemanager, praktijkondersteuner, een medewerker van het steunpunt mantelzorg en van Alzheimer Nederland, ging de gemeente aan de slag om ‘op te halen’ wat er in de wijk leeft. Niet alleen vanwege het groeiende aantal mensen met dementie, ook in verband met de vergrijzing in het algemeen. Dat vraagt om geschikte woningen voor senioren, met en zonder hulpvraag en een goede omgeving. “We zijn enthousiast begonnen in De Enk”, zegt Yvonne. “Dat is een wijk waar ook een verpleeghuis van zorgorganisatie Quarijn staat. Dat verpleeghuis wil een prominente plek in de wijk worden. Het voert een ‘opendeurenbeleid’, wat inhoudt dat mensen met dementie naar buiten kunnen. Dat vraagt dan ook iets van de wijk; deze moet dementievriendelijk zijn.” Daar is volgens Yvonne een community voor nodig. Daarvoor moet je weten wie er in de wijk wonen en wat er voor potentieel aanwezig is. “We hebben middels pop-up café-gesprekken gevoerd met bewoners. Dit deden we samen met de corporatie. Ook hebben we gekeken naar een dementievriendelijke buitenruimte, samen met het verpleeghuis en deskundigen op het gebied van ouderen en dementie.”
Wijkse Wandel3daagse
Dat heeft al tot concrete verbeteringen geleid. In de directe omgeving van het verpleeghuis is inmiddels samen met zorgorganisatie Quarijn en studio IDplus een dementievriendelijke wandelroute aangelegd, getest door bewoners. Ook is er een route naar het centrum uitgezet met halverwege een bankje zodat mensen kunnen uitrusten. Een tweede route, om het verpleeghuis heen, volgt binnenkort. De eerste route is eind april feestelijk geopend. De opening werd gecombineerd met de eerste Wijkse Wandel3daagse voor ouderen waar 200 deelnemers aan meededen. ”De afdeling binnen de gemeente die over de buitenruimte gaat, werkt goed mee en dat is heel fijn”, zegt Cathy. “We proberen samen dingen uit. Zoals met dat bankje, we kijken aan of het daar goed staat en anders verplaatsen we het weer. En als deze wandelroutes bij het verpleeghuis goed gebruikt worden, komen er meer.”
Handboek inrichting openbare ruimte
Het straatmeubilair is ook aangepast. Een lantaarnpaal die midden op de stoep stond is weggehaald. En er is met kleurentegels een duidelijker onderscheid aangebracht tussen het voetpad en fietspad. Het handboek inrichting openbare ruimte is aangepast waarbij nu ook gelet is op mensen met dementie en met mensen met auditieve en visuele beperkingen. Soms loop je aan tegen regels, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, die niet prettig zijn voor mensen met beperkingen. Cathy geeft een voorbeeld: “De beweegtuin voor senioren heeft waterdoorlaatbare tegels. Dat is mooi, maar ze zijn zwart. Mensen met dementie zien dit als een soort zwart gat en durven er niet overheen te lopen. We hebben ook de tuin opnieuw ingeplant met geurende en kleurige planten.”
Pre-mantelzorgbeleid
Naast een onderzoek naar de zorgbehoefte door Companen, is inmiddels ook een onderzoek naar woonwensen in gang gezet. Zo krijgt de gemeente een goed beeld van wat er nodig is. Ondertussen zitten Yvonne en Cathy niet stil. Zo is de gemeente gestart met een campagne ‘Gezond en vitaal ouder worden’ waarbij steeds een ander onderwerp centraal staat, zoals bewegen, woningaanpassingen of gezonde voeding. Hiervoor werkt de gemeente samen met andere organisaties, zoals de welzijnsorganisatie, woningcorporaties of de buurtsportcoach. Welzijnsorganisatie Binding zit pal naast het gemeentehuis, wat de lijnen nog korter maakt. En ook met het steunpunt mantelzorg wordt goed samengewerkt. “We willen als gemeente meewerken aan pre-mantelzorgbeleid”, vervolgt Cathy. “En er zijn meer plannen. De gemeente wil meer aandacht voor het trainen van professionals rondom dementie. En ook informatie bundelen over wat er allemaal is voor mensen met dementie en hun naasten. Op deze manier zorgen Cathy en Yvonne ervoor dat Wijk bij Duurstede dementievriendelijk blijft én nog dementievriendelijker wordt.
Meer lezen? Opening dementievriendelijke wandelroute
Reactie toevoegen