De vergrijzing is een onmiskenbare realiteit met vérstrekkende gevolgen voor de vraag naar geschikte woonomgevingen. In 2040 telt Nederland naar verwachting 1,3 miljoen ouderen, waarvan 600.000 met een zorgindicatie. Deze groep heeft uiteenlopende woonwensen en -behoeften. Steeds meer ouderen willen langer thuis blijven wonen of in ieder geval in hun vertrouwde wijk of dorp, dichtbij familie en vrienden. Tegelijkertijd willen ze comfortabel, veilig en prettig wonen met de zekerheid dat zorg beschikbaar is wanneer dat nodig is.
Waardevast beleggen in zorggeschikte woningen
Deze toenemende vraag naar zorggeschikte woningen biedt kansen voor woningcorporaties en beleggers. Nieuwe inzichten en innovaties leiden ertoe dat deze woningen vanuit financieel perspectief steeds interessanter worden. De combinatie van comfortabel wonen met zorgmogelijkheden draagt bij aan een waardevaste belegging.
Rendement zorgwoningen concurrerend met intramurale zorg
De toenemende vraag naar geschikte woonomgevingen waarin zorggeschikte woningen worden gerealiseerd biedt niet alleen maatschappelijke voordelen, maar is ook vanuit financieel oogpunt interessant. Het rendement op zorggeschikte woningen kan inmiddels dat van een intramurale ouderenzorgcomplex overtreffen. De zorggeschikte woningen die zelfstandig worden bewoond en worden verhuurd, bieden zelfs meer rendementspotentie dan die van een regulier appartement en van intramuraal zorgvastgoed, zo blijkt uit een recente analyse van Finance Ideas. Beleggen in zorggeschikte woningen kan dus een aantrekkelijke optie zijn voor woningcorporaties en beleggers die op zoek zijn naar stabiele rendementen met maatschappelijke impact. Juist door de toenemende lokale en maatschappelijke vraag naar dit type woningen en woonomgevingen zien we met name een grote opgave voor woningcorporaties.
Het realiseren van woningen die geschikt zijn voor het leveren van (intensieve) zorg sluit bovendien aan bij de woonwensen van ouderen en biedt kansen om ze op een andere manier zorg te leveren dan in een verpleeghuissetting. Het clusteren van deze woningen zorgt ervoor dat we hierbij meer ruimte geven aan woonomgevingen waarin de zorg en ondersteuning bovendien niet alleen maar door professionele instituties hoeft te worden gedaan.
Vanuit financieel perspectief blijkt dat het directe rendement van het zelfstandig wonen met een volledig pakket thuis volledig concurreert - en meer rendementspotentie heeft - met zorgvastgoed, waarin studio’s worden gerealiseerd die alleen door middel van een Normatieve Huisvestingscomponent (NHC) kunnen worden verhuurd. Daarbij komt dat het indirect rendement op de geschikte woningen vele malen hoger is dan van het ‘intramurale zorgvastgoed’.
WOZO-beleid stimuleert rendabele samenwerking
De woonwensen van ouderen om langer thuis te blijven wonen, worden gestimuleerd door het Rijksbeleid. Er wordt door het Rijk ingezet op het realiseren van 150.000 extra zorggeschikte woningen tot 2030. Het WOZO-beleid (Wonen met Ondersteuning) speelt hierin een centrale rol. Dit beleid stimuleert samenwerking tussen woningcorporaties, zorginstellingen en andere partijen om integrale woon- en zorgconcepten te ontwikkelen. De nadruk ligt daarbij op:
- Preventie: Door in te zetten op preventie en leefbaarheid in de wijk, kan onnodige zorg worden voorkomen en uitstel van intramurale zorg worden bereikt. Dit leidt tot lagere zorgkosten op de langere termijn.
- Variatie in woonvormen: Er is behoefte aan een breed scala aan zorggeschikte woningen, van seniorenwoningen tot geclusterd wonen met zorgvoorzieningen. Dit vergroot de doelgroep en maakt de belegging aantrekkelijker voor een breder publiek.
- Technologie: Technologie kan een belangrijke rol spelen bij het langer thuis wonen van ouderen, wat zorgkosten kan besparen. Denk hierbij aan domotica en zorghulpmiddelen.
Kansen voor investeerders in zorggeschikte woningen
Het realiseren van geschikte woonomgevingen waarin ouderen zich ook thuis voelen, kan worden gestimuleerd door onder andere het clusteren van de zorggeschikte woningen. Deze woningen kunnen in verschillende typologieën worden gerealiseerd zodat er daadwerkelijk kan worden gereageerd op verschillende woonwensen onder ouderen. De realisatie van zorggeschikte woningen biedt concrete kansen voor verschillende partijen:
- Woningcorporaties: Door in te spelen op de toenemende vraag naar geschikte woningen, kunnen woningcorporaties hun maatschappelijke doelstellingen versterken en tegelijkertijd hun beleggingsportefeuille verduurzamen met rendabele woningen.
- Zorginstellingen: Door nauw samen te werken met woningcorporaties, kunnen zorginstellingen hun zorg optimaal afstemmen op de behoeften van cliënten in de wijk. Ook kunnen ze kosten besparen door efficiënter gebruik te maken van zorgverleners.
- Beleggers: Beleggen in zorggeschikte woningen kan een interessant rendement opleveren met een maatschappelijke impact. Het directe rendement op zorgwoningen concurreert met dat van intramurale ouderenzorg, terwijl de belegging minder risicovol is.
Conclusie: samenwerken voor een toekomstbestendige én rendabele oplossing
De vergrijzing vraagt om een gezamenlijke aanpak van woningcorporaties, zorginstellingen en beleggers. Door intensief samen te werken en in te zetten op variatie in (zorggeschikte) woningen met oog voor leefbaarheid en technologie, kunnen we de toenemende vraag naar passende woonvormen én de financiële uitdagingen van de vergrijzing aanpakken. Investeren in zorggeschikte woningen biedt kansen voor stabiele rendementen waarbij het eventuele indirecte rendement de financiële aantrekkelijkheid verder vergroot.
Meer weten?
Wil jij er meer over weten? Neem contact op met René Lolkema, HevoFame
Reactie toevoegen