Vorig jaar heeft het ministerie van VWS het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) gestart. Hoe staat het ermee? Wat is er tot nu toe gebeurd? De minister schrijft In de voortgangsbrief aan Tweede kamer over de stand van zaken. Zij stuurde de brief op 22 december 2023.
Kamerbrief over voortgang programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO)
Naast het WOZO zijn er meerdere activiteiten de landelijke overheid heeft uitgezet om de vergrijzing op te vangen. Zo is er het Integraal Zorg Akkoord (IZA), het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (TAZ).
Inmiddels zijn er 37 partijen bij WOZO aangesloten. Het programma bevat vijf actielijnen:
- Samen vitaal ouder worden
- Sterke basiszorg voor ouderen
- Passende Wlz zorg
- Wonen en zorg voor ouderen
- Arbeidsmarkt en innovatie
De belangrijkste punten uit de voortgangsbrief:
Actielijn 1 bevordert dat mensen samen vitaal oud kunnen worden, in een omgeving die aansluit op hun behoeften. Het gaat hierbij om mensen te stimuleren om eerder na te denken over later, het samenwonen tussen jong en oud te stimuleren en in te zetten op kennisontwikkeling en opschaling van het toepassen van reablement.
- ZonMw in 2023 gestart met het programma Reablement, gericht op het ophalen, bundelen, ontwikkelen en delen van kennis en ervaring uit de praktijk
- Dit jaar is de subsidieregeling intergenerationeel wonen opengesteld. Vanaf 2 januari 2024 is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen. ZorgSaamWonen heeft in opdracht van het ministerie een inspiratiegids met voorbeelden van resultaten.
- Het Adviesteam Mantelzorg heeft 75 pilots bij gemeenten ondersteund bij het inrichten van het mantelzorgbeleid. Het eindrapport over de resultaten is beschikbaar.
- De SER stelt dit jaar een advies op over de combinatie van werk en mantelzorg.
- De bestaande campagne “Praat vandaag over morgen”, over bewustwording, wordt opgeschaald.
- KBO-Brabant, KBO Limburg, KBO-Overijssel en KBO Zeeland starten dit jaar het initiatief ‘Senioren Zelf aan Zet - Van vergrijzingsangst naar samenredzaamheid en draagvlak!’ om met senioren de dialoog aan te gaan
- ‘Ouderworden2040’ wordt voortgezet
Actielijn 2 bevordert goede samenwerking binnen de zorg en het sociaal domein en richt zich op het versterken van de organisatiegraad in de eerste lijn
- De visie op eerstelijnszorg en de bijbehorende veranderstrategie en routekaart zijn eind november 2023 in concept afgerond.
- In meerdere regio’s en wijken geven zorgaanbieders invulling aan de afspraken over de invoering van herkenbare en aanspreekbare (H&A) teams wijkverpleging.
- De Handreiking kwetsbare ouderen thuis wordt herijkt en verder geïmplementeerd
Actielijn 3: De doelstelling van actielijn 3 is om op adequate wijze in te spelen op de groeiende zorgvraag van ouderen die een beroep doen op de Wlz. Hierbij gaat het om het definiëren en leveren van passende zorg in de Wlz.
- Domeinoverstijgende (DOS) projecten langdurige zorg worden uitgebreid. Het gaat hierbij onder andere om inzet van een zorgarrangeur die gezamenlijke intake van Wmo en wijkverpleging op zich neemt en ook de verbinding met welzijnsactiviteiten legt.
- Het kennisprogramma Waardigheid en Trots ondersteunt zorgaanbieders in de transitie zoals bedoeld in WOZO. De voortgangsrapportage van dit kennisprogramma is beschikbaar.
Actielijn 4 heeft als doel om samen met het ministerie van BZK voldoende woonruimte voor ouderen te realiseren. De doelstelling is om van de 900.000 woningen die tot en met 2030 gebouwd worden, er minstens 290.000 woningen voor ouderen te maken (nultredenwoningen: 170.000, geclusterde woningen: 80.000 en zorggeschikte woningen: 40.000).
- Gemeenten en de provincies sluiten Woondeals met afspraken over aantallen benodigde woningen voor ouderen per gemeente, afspraken over het inpassen van die benodigde aantallen in de bouwprogrammering en de manier waarop zicht wordt gehouden op de planvorming en uitvoering van deze bouwopgave. Het Aanjaagteam Wonen Welzijn en Zorg voor Ouderen helpt partijen hierbij.
- Er is een Stimuleringsregeling zorggeschikte woningen in het leven geroepen. In totaal is de komende jaren maximaal € 312 miljoen euro beschikbaar.
- Er is een Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimte in Ouderenhuisvesting. Bij de 2e tranche in 2023 waren er 212 aanvragen en is het beschikbare budget € 26 miljoen overschreden.
- Er zullen in de komende jaren 5.800 extra verpleeghuisplekken beschikbaar komen.
- Conceptueel Bouwen: er wordt verkend of (standaard) concepten voor ouderenhuisvesting kunnen worden ontwikkeld.
- In NZa-verband wordt gekeken naar drie onderdelen van de nhc-systematiek (normatieve huisvestingscomponent), te weten: de normen voor de bouw, de verwerking van de huursituatie ten opzichte van eigendomssituaties in de systematiek en de correcte verwerking van gewijzigde regelgeving (bouwbesluit/duurzaamheid).
Actielijn 5 gaat over de transitie naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt die nodig is om betaalbare, toegankelijke en kwalitatief goede zorg voor ouderen in de toekomst te waarborgen.
- Er komt in 2024 weer een Slimme Zorg Estafette in 2024
- Er komt een Stimuleringsregeling Innovatie TAZ-WOZO (SIT) als opvolger van de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) .
Voor de zomer van 2024 komt er een nieuwe voortgangsbrief. Je kunt hier de voortgangsbrief en bijlagen downloaden via tweedekamer.nl.
Reactie toevoegen