Mismatch tussen vraag en aanbod in ouderenhuisvesting
‘In deze coronatijd ervaren we allemaal hoe belangrijk de woning en woonomgeving is’, zegt Yvonne Witter van het platform ZorgSaamWonen tijdens de uitzending van het radioprogramma Stax en Toine op dinsdag 21 juli jl. Zij wijst op de publicatie van het platform waarin het belang van voldoende ruimte en toegankelijkheid wordt benadrukt. Ook stipt zij in het programma aan dat woonwensen van ouderen divers zijn. ‘De groep ouderen is groot en de woonwensen verschillen enorm. Daarom is een gevarieerd aanbod van woningen belangrijk. Wonen in een hofje, zoals het Knarrenhof, een Thuishuis of een vorm van gemeenschappelijk wonen, of wonen in een eengezinswoning of appartement. Het is belangrijk dat de variatie toeneemt en het aanbod groet. Er is nog een te groot gat tussen thuis en het verpleeghuis in en er is een mismatch tussen vraag en aanbod.’
De interesse voor gemeenschappelijk wonen neemt toe, vertelt Yvonne. ‘Door het tekort aan zorgpersoneel, de overbelasting van mantelzorgers is het zaak dat er woonvormen komen die zorg kunnen uitstellen. Gemeenschappelijk wonen is z’n woonvorm.’ De Akropolistoren in Amsterdam is een voorbeeld van gemeenschappelijk wonen. Deze woongemeenschap is door senioren zelf opgezet. In de uitzending vertelt voorzitter Marion Mulder over de woongemeenschap. Zij en haar honderd medebewoners doen zelf het beheer en ondernemen veel activiteiten samen. ‘We drinken koffie, wandelen, eten. Het is net een verticaal dorp. En ik denk dat mensen daardoor langer zelfstandig kunnen blijven wonen.’ Karin Krens-Jacobs, verbonden aan het Lectoraat Urban Ageing van ZorgsaamWonen-expert Joost van Hoof ook aan het woord in de uitzending moet er zelf niet aan denken. Ze woont nu in een levendige en diverse wijk in een prettig appartement. En ziet graag dat generaties op elkaar betrokken zijn. ‘Elke generatie heeft wat te brengen.’ Dus zij zou in de toekomst liever in een intergenerationale setting wonen.
Er zijn nog wat knelpunten om de woonvormen te realiseren. ‘Ik zie een positieve ontwikkeling: het programma Langer Thuis, de Taskforce Wonen en Zorg’, aldus Yvonne. Ook vindt zij de adviezen van de Raad van ouderen waardevol. ‘Er zit veel kracht, kunde en diversiteit bij ouderen en dat zou wel wat meer tot uiting mogen komen’.
Reactie toevoegen