Duurzame gemeenschapsvorming in Alkmaar
Zichtbaarder kan Lotte niet zijn: haar werkplek bevindt zich in een glazen kas in de binnentuin van het appartementencomplex, waar ze als community builder betrokken is. De kas is omringd door de woningen. Zichtbaarheid is in haar rol belangrijk. Lotte is van oorsprong maatschappelijk werker bij MEE & De Wering en als Community Builder is ze betrokken bij het nieuwe appartementencomplex Over De Die in Alkmaar. Corporatie Woonwaard heeft het complex recentelijk ontwikkeld. Ze mag twee jaar lang twintig uur per week werken aan gemeenschapsvorming en vindt dat fantastisch.
De gemeente financiert haar. “De gemeente zocht een onafhankelijke partij die Alkmaar goed kent. Zo kwam de gemeente bij MEE & De Wering terecht. Mijn focus ligt nu op het opbouwen van de samenleving. Daarna ga ik de buurt erbij betrekken”, vertelt Lotte.
Actieve bijdrage
Lotte is bij de opleveringen van de woningen geweest en heeft toen kennis gemaakt met veel bewoners. “Ik ben gaan aanbellen om ideeën op te halen voor de tuin. De bewoners die ik niet heb gezien bij de opleveringen leer ik onder andere kennen door met de huismeester mee te lopen en door informatieavonden en dergelijke te organiseren.” Er was al inzicht in wat bewoners willen bijdragen omdat ze op het inschrijfformulier voor de woning dit al hebben aangegeven. Bewoners weten dat ze in dit complex niet alleen maar wonen maar dat er ook een actieve bijdrage wenselijk is om dit complex levendig en sociaal te houden. Lotte heeft inmiddels de meeste bewoners gesproken en kent de interesses, talenten en wensen. “Er wonen zoveel leuke mensen. Jong en oud. Het is een mooie mix van enthousiaste bewoners. Eén bewoner is sportinstructeur, de ander heeft behoefte aan yoga, nou, dan zie ik een koppeling voor me.”, zegt Lotte. Er was veel belangstelling om mee te doen aan de tuincommissie. “De tuincommissie is al gevormd. Er zijn bijeenkomsten geweest en het tuinontwerp is in een vergevorderd stadium.”
Duurzaam
Het appartementencomplex bestaat uit woningen voor 129 huishoudens, deels sociale huur en een deel is vrije sector. In 19 studio’s, verspreid door het gebouw, wonen mensen die begeleiding krijgen vanuit De Ontmoeting. Het is het grootste modulaire houtbouw complex van het land. “Er is veel belangstelling voor van bouwers en ontwerpers. Duurzaamheid is natuurlijk heel populair. Voor de bewoners is het qua kosten ook fijn dat het zo duurzaam gebouwd is. Op grote tv schermen, moderne prikborden, staat informatie over het aanbod in de buurt, over de activiteiten in de buurtcentra maar ook activiteiten en initiatieven vanuit het wooncomplex worden hierop weergegeven. Ook staan de contactgegevens van Lotte en de huismeester erop. Lotte houdt vanaf nu iedere woensdag tussen 9 en 11 uur inloopspreekuur. Lotte heeft veel contact met de huismeester Rik, die in dienst is bij de corporatie. “Hij zorgt voor het sneller oplossen van onder andere storingen en is eerste aanspreekpunt vanuit Woonwaard voor de bewoners. Ik ben er voor de leuke dingen,” zegt Lotte lachend. “Het is fijn dat ik een onafhankelijke positie heb en los sta van de gemeente of corporatie.”
Gewoon gaan doen
Ze heeft een groot netwerk, kent de buurt en het aanbod. Ze kan huurders doorverwijzen of op weg helpen als ze een hulpvraag hebben. Haar belangrijkste taak is echter het aanjagen, het initiëren van activiteiten en verbinden van bewoners. Ze heeft de leergang ‘Gemengd wonen’ gevolgd die door De Tussenvoorziening, organisatie voor maatschappelijke opvang in Utrecht in samenwerking met de Hogeschool Utrecht wordt verzorgd. “Daar heb ik veel van opgestoken. “Lotte gebruikt geen officiële methode om de gemeenschap op te bouwen. “Het is voor mij een kwestie van doen. Learning on the job. Gewoon gaan doen.” Ze is heel benieuwd hoe het over een jaar gaat. Ze hoopt dat dan deze kas gevuld is met mensen die koffiedrinken en activiteiten met elkaar doen. “Ik hoop dat mensen elkaar weten te vinden.” ZorgSaamWonen is ook benieuwd hoe dit verder gaat en komt zeker nog eens een kijkje nemen.
Reactie toevoegen