Impressie expertmeeting ZorgSaamWonen
Op woensdag 30 september was het tijd om als experts weer (digitaal) bij elkaar te komen. Tijdens de eerste expertmeeting op 11 december 2019 hebben we thema’s voor de Versnellingsagenda’s met elkaar hebben geformuleerd: ontmoeting, inrichting van de wijk, inclusieve wijk, financiering, technologie en woonvormen. Sinds de expertmeeting is er een hoop gebeurd rondom het platform ZorgSaamWonen.
Flitsende start
We hebben een flitsende start gemaakt op het ZorgSaamWonen Congres in november 2019 met de gemeente Rotterdam als host, waarna we door zijn gegaan met het organiseren van ronde tafels en digitafels, masterclasses, digithons, seminars, webinars aan de hand van de thema’s. Ook hebben we digitale magazines en (thema)nieuwsbrieven uitgebracht en onze serie mini-masterclasses. Ondanks de beperkingen die de corona maatregelen ons opleggen, zijn we dit jaar veel in verbinding geweest met partners en experts van het platform ZorgSaamWonen. Het aantal organisaties dat zich bij het platform aansluit groeit gestaag.
Digithons
Na een kort intro kregen de experts de gelegenheid om in de digitale congrestool te netwerken met andere experts. Dit leverde veel goede gesprekken op. De experts vinden het erg inspirerend om met anderen, afkomstig uit hele andere organisaties, maar die ook bezig zijn met wonen, zorg en welzijn nader kennis te maken. Hierna was het tijd voor de presentatie van de vier digithons die tussen april en september hebben plaatsgevonden. In de digithons is gedurende de zomer gewerkt aan de concretisering van de thema’s uit de Versnellingsagenda ZorgSaamWonen. In kleine groepen is in digitale sessies gewerkt aan prototypes als antwoord op gesignaleerde knelpunten. Dat leverde verrassende gesprekken en inzichten op. Wat kun je toch veel doen in drie uur!
Hop on hop off
Het eerste groepje van de digithon over het maken van een poster over woonvormen heeft een ‘Hop on hop off bus’ ontwikkeld met als hoofdvraag: hoe zetten we ouderen aan het denken over hun eigen woonsituatie? Het tweede groepje heeft tijdens deze digithon gewerkt aan een poster, gericht op het motiveren tot verhuizen. De wijk Prins Alexander in Rotterdam is hierin als uitgangspunt genomen. Het derde groepje heeft de ZorgSaamWoonwijzer ontwikkeld en een vervolgvraag bij studenten neergelegd.
Van praatkaart tot app
Bij de digithon over Inrichting van de wijk zijn twee groepen aan de slag gegaan met een checklist. Het ene groepje heeft een praatkaart ontwikkeld dat een middel is om met bewoners in gesprek te gaan over wensen voor voorzieningen en openbare ruimte. Op basis van een kaart kunnen bewoners aangeven wat er mist en mis is in de wijk. Een buurt in Gemert wordt hierin als uitgangspunt gebruikt. Het tweede groepje heeft het idee uitgewerkt om te komen tot een app ‘Ik en mijn wijk, de persoonlijke wijkgids’ waarmee het concept van een inclusieve wijk bespreekbaar en “gewoon” wordt gemaakt. Met het gebruik van de app draag je bij aan een wijk waar iedereen die dat wil ertoe doet en mee kan doen.
Bloemcool-wijk
Bij de digithon over de Wijk als Huiskamer zijn diverse Padlets gemaakt die nader uitgewerkt kunnen worden tot bijvoorbeeld inspiratieplaten. De digithon over financiering had een heel eigen karakter. Er is gesproken over de Bloemkool-wijk, die misschien wel een Bloemcool-wijk genoemd moet worden. Wat is er in deze wijken nodig om prettig oud te kunnen worden? Een projectvoorstel is in de maak om de vraag te beantwoorden. De voorzitters van de verschillende groepjes hebben tijdens de expertmeeting een oproep gedaan voor een mogelijk vervolg, een nadere uitwerking.
Vooruitblik
De experts hebben vervolgens meegedacht over de thema’s van 2021. Op basis van deze ideeën werken we de thema’s en werkwijze voor 2021 verder uit.
Reactie toevoegen