Meer vrolijkheid in het interieur bij woonzorglocaties
Ons persoonlijk lid Tjitske Zuidema schreef onlangs een blog over het creëren van vrolijk interieur bij woonzorglocaties. En dan specifiek over woonlocaties van mensen met dementie. Vrolijk worden van de fysieke omgeving om je heen is belangrijk. Want zonder vrolijkheid kunnen we wel overleven maar niet floreren. Zonder vrolijkheid leef je niet ten volle maar besta je louter.
Overvloed: weelderigheid -verscheidenheid - variatie
We worden vrolijk van overvloed. De meeste mensen genieten van markten, van steden waar levendige straten en pleinen en gezellige volle terrassen zijn.
De woonomgeving van mensen met dementie zou ook moeten lijken op een gezellig stadje met levendige straten en pleinen met markten. In de woonomgeving van mensen met dementie kun je heel goed werken met overvloed. We denken vaak dat mensen met een verworven hersenletsel niet teveel prikkels moet hebben omdat ze dit niet kunnen verwerken, maar het komt ook voor dat je mensen met dementie juist te weinig prikkels biedt waardoor ze passief of juist onrustig worden(zoekende naar prikkels). Het belangrijkste bij het aanbieden van veel of weinig prikkels is dat bewoners de mogelijk hebben om uit de situatie te gaan door naar een andere ruimte te gaan.
Overvloed in het interieur betekent niet dat hele ruimte vol gezet wordt met decoratie. Je kunt best een wand helemaal vol kunt hangen met bv schilderijen wanneer je andere wanden in de kamer maar rustig houdt.
Tips voor overvloed in het interieur
- Een wand vol met schilderijen/foto’s
- Meerdere lampen ophangen
- Veel planten (wanneer ze niet op de vloeren kunnen staan dan laten hangen of tegen de muur bevestigen)
- Beroep doen op alle zintuigen;
- Luisteren; hoekjes maken waar wat te luisteren valt zoals muziek- verhalen- natuurgeluiden.
- Kijken; schilderijen/foto’s, een hoek met lavalampen, lichtslingers, televisie,
- Ruiken; een plantenbak met verschillende kruiden zoals muntsoorten, salie, lavendel.
- Voelen; wandkleden, kussens van verschillende materialen
Harmonie: balans – symmetrie – flow
Harmonie staat voor wild en vrij maar ook voor strak georganiseerd, orde versus chaos en wanorde
Een harmonische ruimte is het zichtbare bewijs dat iemand een plek belangrijk genoeg vindt om daarin te investeren. Wanorde heeft het tegenovergestelde effect. Een rommelige omgeving wordt in verband gebracht met gevoelens van onmacht, angst, spanning en depressie” zegt Fettel Lee in haar boek
Tips voor harmonie in het interieur
- opgeruimde woonruimtes en gangen, zorg voor voldoende bergruimtes
- een afwisseling van plekken met spullen en plekken die opgeruimd en leeg zijn (geldt voor kasten, tafels en wanden).
- evenwicht-ritme-herhaling schept harmonie
- maak een mix van materialen: harde-zachte, matte- glimmende, oud-nieuw
- zet accessoires in groepjes neer of zet ze in een dienblad
Speelsheid: cirkels – bollen – bubbels
Ingrid Fettell Lee benadrukt in het hoofdstuk over spel hoe belangrijk spelen is; niet alleen omdat het leuk is maar ook omdat het stressverlagend is. Bepaalde vormen roepen speelsheid op: dit geldt vooral voor ronde bolle voorwerpen. De aanblik van deze voorwerpen zorgen er voor dat we vertederd raken en dat er een glimlach op ons gezicht verschijnt. Een ruimte met veel rechte vormen en scherpe hoeken kun je dus opvrolijken door ronde vormen aan te brengen.
Zo kun je zorgen voor meer speelsheid in het interieur
- planten met ronde bladen
- ronde of ovale tafel
- ronde lampen (bollen)
- meubels met afgeronde hoeken
- ronde vormen op gordijnen of kussens
- Muurschilderingen met veel ronde lijnen
- leg spelmateriaal op onverwachte plekken, zet ergens een sjoelbak neer, een voetbalspel of leg gezelschapspel klaar op een tafel
Door bovenstaande tips toe te passen in de woonzorglocaties voor mensen met dementie zorg je voor een interieur dat geborgenheid biedt maar waar je ook vrolijk van wordt.
Reactie toevoegen