In opdracht van seniorenhuisvester Woonzorg Nederland en in samenwerking met Alzheimer Nederland en KAW is de toolkit Dementievriendelijk wonen vernieuwd. De toolkit richt zich op de directe woonomgeving van senioren en geeft handvatten voor drie doelgroepen: (commerciële) ontwikkelaar, complexbeheerder en huurder. De andere betrokken partijen bij het vernieuwen van de toolkit zijn Aedes, ActiZ en de DEEL Academy van TU Eindhoven.
Woonzorg Nederland, Alzheimer Nederland en KAW lanceren toolkit Dementievriendelijk woongebouw
Krachten bundelen
De vorige toolkit dementievriendelijk ontwerpen van het Kenniscentrum Wonen-Zorg uit 2018 was aan vernieuwing toe vanwege de veranderingen in het zorglandschap. Naast het updaten van de bestaande toolkit, is er ook veel nieuwe informatie toegevoegd die gericht is op het woongebouw. Daarmee zijn we voorbereid op de zorgopgave die voor ons ligt. Door de krachten te bundelen van alle betrokken partijen en gebruik te maken van ieders eigen specialisme, is een prachtig eindresultaat neergezet. De toolkit is digitaal beschikbaar op het platform van Alzheimer Nederland, maar zal ook actief worden uitgedragen door de partners in hun eigen netwerk.
Initiatief
Door onder andere de vergrijzing en het tekort aan zorgplekken blijven senioren langer thuis wonen, en neemt het aantal huurders met dementie toe. Een van de uitdagingen van de komende jaren is dat het aantal mensen met dementie enorm groeit naar meer dan een half miljoen in 2040. Dit is de realiteit bij alle woningcorporaties, maar ook in onze dagelijkse leefomgeving. Een dementievriendelijk gebouw en begeleiding door beheerders, (mede)huurders en sociale omgeving zijn essentieel voor de zelfredzaamheid van deze groep senioren. Daarom heeft Woonzorg Nederland het initiatief genomen, om samen met Alzheimer Nederland en KAW, de toolkit ‘Dementievriendelijk wonen’ te herzien en alle opgedane kennis van alle partners te bundelen in een nieuwe toolkit. De toolkit is uitgebreid met toevoegingen die relevant zijn voor woningcorporaties, (commerciële) ontwikkelaars en beheerders.
Maatschappelijke impact
Door de grote maatschappelijke impact van de toolkit, is er veelvuldig contact geweest met de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Zij hebben hun steun uitgesproken voor dit initiatief en de uitrol ervan.
“Als seniorenhuisvester kijken we verder dan alleen de stenen, maar ook hoe we ervoor kunnen zorgen dat huurders met elkaar en zelfstandig fijn wonen en wat daarvoor nodig is. Naast passende woonvormen en leefgemeenschappen, gaan we nu een stap verder en combineren we dit met een structurele dementievriendelijke aanpak. Door bij de ontwikkeling van onze complexen al rekening te houden met aanpassingen voor deze doelgroep, en daarnaast onze bewonersconsulenten te leren gedrag en symptomen te herkennen. Deze kennis delen we nu in de toolkit, dit biedt een goede leidraad voor corporaties, (commercieel) ontwikkelaars en beheerders.", aldus Willemijn Souren, programmamanager Woonvormen bij Woonzorg Nederland.
Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: “De bouw en inrichting van een woning maakt een wereld van verschil voor een bewoner met dementie. Door een woning en ook de omgeving dementievriendelijk te maken, kunnen mensen met dementie langer zelfstandig en prettiger wonen. Die dementievriendelijke keuzes zijn goed voor iedereen, ook voor mensen zonder dementie. We kunnen niet wachten dit breed op te pakken, het is belangrijk en nodig! Want 1 op de 5 mensen krijgt dementie en ouder worden is de grootste risicofactor. Dus juist bij de bouw van seniorenwoningen, is het belangrijk om die dementievriendelijke keuze te maken.” Alzheimer Nederland is blij met de toolkit dementievriendelijk woongebouw. “Zo kunnen we bouwers en beheerders helpen met het maken van dementievriendelijke keuzes. Dat gaat niet altijd om méér en duurder, maar om de juiste basiskeuzes. Fijn om daar concrete tips voor te geven,” aldus Wilmink
’’Onze maatschappij en onze leefomgeving verandert. Dementievriendelijk ontwerpen is van groot maatschappelijk belang, aangezien iedereen op een bepaald moment te maken kan krijgen met dementie. Het is een onderdeel van het sociaal en ecologisch verduurzamen van onze woon- en leefomgeving. Dat KAW benaderd is om de eerdere toolkit ‘Dementievriendelijk ontwerpen’ meer toe te spitsen op de rol van woningcorporaties, vonden we een hele mooie vraag”, vertelt Hilda Hoekstra, adviseur bij KAW. De uitdaging daarbij is om steeds suggesties te doen die resulteren in een esthetisch en functioneel woongebouw, dat tegelijkertijd specifiek aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van bewoners met dementie. We streven naar een woonomgeving die niet direct herkenbaar is als een zorgvoorziening voor dementie, maar toch subtiel ondersteuning biedt aan mensen met dementie zodat zij zelfstandig kunnen handelen en zich veilig en vertrouwd voelen. De toolkit helpt om hierin afwegingen te maken en te begrijpen hoe je met kleine, maar de juiste keuzes grote invloed kunt uitoefenen."
De toolkit Dementievriendelijk Woongebouw staat op de website van Alzheimer Nederland. Bekijk de toolkit.
Reactie toevoegen