Het onlangs verbouwde 'Wij zijn Zuiderschans'; in 's-Hertogenbosch blijft de aandacht trekken. Naast het vernieuwende zorgconcept, de aanpasbaarheid en het faciliteren van ontmoetingen en verbindingen, is ook het interieur de moeite waard.
Interieurs met een grote dosis huiselijkheid
‘Wij zijn Zuiderschans’ is een project van woningcorporatie Zayaz en zorgorganisatie Van Neynsel, samen met architecten van KAW en interieurontwerpers van Burobas. De doelgroep van het complex bestaat uit 65-plussers met en zonder zorgvraag, mensen met dementie en zogenaamde buurtverbinders.
Van Neynsel kiest voor deze vernieuwende aanpak in de ouderenzorg met een team dat bestaat uit medewerkers mét en zonder zorgachtergrond. Mensen met ervaring in onder andere de horeca, hospitality of dienstverlening werken samen met verpleegkundigen en verzorgenden volgens het principe van de Sociale Benadering Dementie. Een waardevolle combinatie, waarbij de focus ligt op wat er, ondanks de dementie, nog allemaal wél kan.
Ontmoeting
KAW architecten maakte een reeks van specifieke keuzes die goed aansloten bij de wensen van Zayaz en Van Neynsel. Aan de straatzijde van het complex bevinden zich de appartementen voor mensen die zelfstandig wonen. Aan de achterzijde is het zorggedeelte gesitueerd. Wij zijn Zuiderschans is volledig ingericht op het maken van contact. De voordeuren voor mensen met dementie komen uit in de algemene, beschermde omgeving met verschillende sociaal-culturele voorzieningen. Deze tussengelegen ontmoetingsruimte is letterlijk de verbindende factor tussen appartementencomplex, zorggedeelte en de buurt. Een bewoner met dementie heeft in Den Bosch dezelfde privacy als ieder ander én dezelfde vrijheid. Alleen zal een enkele deur voor sommigen niet meer als vanzelfsprekend opengaan.
Belevingswerelden
KAW creëerde verder verschillende belevingswerelden voor diverse bewonersgroepen. Zo kunnen mensen in de tuin genieten van groen en tuinieren of in het hof een beschut plekje zoeken. Op het overdekte plein vind je diverse voorzieningen, zodat het een klein stukje stad is geworden.
Aan Burobas is gevraagd het interieur te ontwerpen van zowel de ontmoetingsruimte als het zorggebouw. Het bureau is goed bekend met de uitwerking van een interieur op het welzijn van mensen. Hun interieurs kenmerken zich door het bieden van een fijn thuis en een grote dosis huiselijkheid. Interieurverandering is voor hen keer op keer het opnieuw creëren van een prettige leef-, werk- of leeromgeving.
Een heldere, slimme plattegrond vormt bij Burobas de basis voor ieder plan. Met functies, bij of achter elkaar, in de best mogelijke orde, waarbij ruimte gecreëerd wordt voor ontmoeten of afzonderen, overleg of concentratie, rust of dynamiek. Zicht- en looplijnen vormen daarbij contouren van de perfecte onderlegger.
Ontmoetingsruimte
De ontmoetingsruimte van Wij zijn Zuiderschans (foto bovenaan) is nu een frisse ruimte, waar jong en oud zich thuis voelen. Hier drink je een kop koffie met de buren, ontvang je bezoek van familie, overleg je met een collega of kun je studeren. Tegelijkertijd vindt in het multifunctionele gedeelte de dagbesteding plaats. De ontmoetingsruimte is uitgerust met een volwaardige keuken, die ook voor de nodige reuring zorgt. De keuken is verder inzetbaar voor diverse activiteiten, zoals workshops en buurtavonden. Daarnaast wordt hier op vaste dagen de lunch bereid voor de dagbesteding.
Eigen kleurbeeld
Het zorggebouw bestaat uit twee verdiepingen met elk twee woongroepen en is gesitueerd rondom een binnentuin. Elke woongroep bestaat uit elf studio’s en een huiskamer. De woongroepen hebben ieder een eigen kleurbeeld gekregen, zodat bewoners hun eigen woning kunnen herkennen. Kleur- en materiaalgebruik ondersteunt de functionaliteit, het gebruik of de betekenis van een ruimte. Soms uitbundig en dynamisch en soms sober en ingetogen.
Het interieur van het zorggebouw van Wij zijn Zuiderschans is op een zachte manier kleurrijk. Het formaat van de huiskamers is niet toereikend om aan elke bewoner zowel een actieve als passieve zitplek te bieden. Daarom is ervoor gekozen om de huiskamers met name in te zetten voor activiteiten die gekoppeld zijn aan het ‘aan tafel zitten’. Zo wordt hier de maaltijd genuttigd, koffie gedronken en een spelletje gespeeld. Extra zitruimtes vind je bij de lift. Naast een loungefunctie zijn deze plekken uitgerust met een haard of een televisie. Zo komen de bewoners tijdens hun rondes door het huis steeds verschillende verblijfsruimtes tegen. Met telkens opnieuw kansen voor ontmoetingen.
Al eerder schreven we over het bijzondere zorgconcept en de inzet van verbinders in Wij zijn Zuiderschans.
Reactie toevoegen