De gemeente Amersfoort is nog geen officiële dementievriendelijke gemeente maar is hard op weg er eentje te worden. Gemeenten en organisaties kunnen – onder voorwaarden – een certificaat Dementievriendelijk ontvangen van Alzheimer Nederland. De ‘dementievriendelijkheid’ van een gemeente wordt door Alzheimer Nederland gemeten met hun dementiescan. Deeqa Eman Abdulle, beleidsmedewerker bij de gemeente maakt zich er sterk voor. Het begon allemaal met een droom van praktijkondersteuner Anja Samuel uit de wijk Kattenbroek. Zij nam het initiatief om aan de slag te gaan met het creëren van een dementievriendelijke wijk. Vervolgens is projectcoördinator Erna van Muijden aan de slag gegaan met het verzorgen van trainingen aan winkeliers, verenigingen, wijkorganisaties en het organiseren van bijeenkomsten. De trainingen worden verzorgd in samenwerking met Samen Dementievriendelijk. Inmiddels zijn al meer dan 200 mensen getraind. “Vorig jaar september is Kattenbroek door Alzheimer Nederland uitgeroepen tot de eerste dementievriendelijke wijk in onze stad”, vertelt Deeqa enthousiast. Ze is in gesprek gegaan met bewoners om te vragen of ze iets van merken van die dementievriendelijkheid. Dat blijkt zeker het geval te zijn. Zo vertelde een buurtbewoonster dat er een oudere meneer bij de bakker kwam en niet meer wist of hij al brood had gekocht. De bakker begreep het meteen en wist hem rustig te vertellen dat hij gister al geweest was en genoeg brood had ingeslagen. “Zo mooi om te zien hoe er wordt omgekeken naar elkaar. Dit is waar we het met z’n allen voor doen”, zegt Deeqa. De gemeente heeft dementievriendelijke wijken opgenomen in haar plannen, financiert de projecten en denkt inhoudelijk mee over de invulling ervan.
Gemeente Amersfoort wordt stap voor stap dementievriendelijke gemeente
Onderlinge kennisuitwisseling
Niet alleen in Kattenbroek is er aandacht voor dementie. In een andere wijk , Soesterkwartier, wordt ook hard gewerkt om de wijk dementievriendelijker te maken en sinds december ook in nog twee andere wijken. “Elke wijk heeft eigen accenten, je moet dus activiteiten ontplooien die passen bij wat een wijk nodig heeft. De wijken leren ook van elkaar. Er vindt onderling kennisuitwisseling plaats”, aldus Deeqa. Wat gebeurt er dan precies in die wijken? “Er worden door projectcoördinatoren verbindingen gelegd met sleutelfiguren in de wijk, zoals een wijkregisseur, opbouwwerker of actieve burger. Verder wordt het onderwerp op verschillende manieren bespreekbaar gemaakt. Denk aan de trainingen en aan verschillende soorten bijeenkomsten en symposia.”
Oudere migranten
Deeqa vindt het belangrijk aan te sluiten bij wat er al is want er gebeurt al veel. Toch komt de informatie niet bij iedereen terecht. “Het is een illusie te denken dat je iedereen bereikt.” Ouderen met een migratieachtergrond zijn bijvoorbeeld minder makkelijk te bereiken. Deeqa zet zich daarom in om hen toch te bereiken. Vorig jaar organiseerde zij een bijeenkomst over cultuursensitieve zorg. Dit was een vervolg op een onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren door NOOM. Een aantal deelnemers gaat verder meedenken over het vervolg. Vanuit het welzijnswerk wordt ook veel gedaan: zo is er een project geweest rondom mantelzorgers en oudere migranten, en zijn er gesprekken met diverse gemeenschappen geweest om het onderwerp bespreekbaar te maken en op te halen waar de behoeften liggen. Ook krijgt dit thema aandacht in het regionaal netwerk dementie Eemland. In dat netwerk zitten zorginstellingen, gemeenten, Alzheimer Nederland en welzijnsorganisaties.
Lessen uit Singapore
De gemeente steekt ook de hand in eigen boezem. Zo zijn er stappen gezet om medewerkers te trainen die veel klantcontact hebben. “Medewerkers komen namelijk ook in aanraking met oudere inwoners met dementie. Dan is het belangrijk dat ze weten hoe ze het beste kunnen handelen.” En ze wil nog meer: in de toekomst wil ze meer aandacht voor de inrichting van de wijken. Hoe kunnen die zo dementievriendelijk mogelijk ingericht worden? Het is niet alleen een sociaal vraagstuk maar het ligt ook op het fysieke terrein. Op een bijeenkomst van de Hogeschool Utrecht hoorde ze dat in Singapore veel gebeurt rondom de inrichting van de stad. Misschien kan ze daar nog inspiratie uit halen voor de eigen stad. Deeqa hoopt in ieder geval dat over twee jaar de effecten zichtbaar zijn van de acties die er tot nu toe zijn geweest. En dan wil ze graag het officiële predicaat van dementievriendelijke gemeente ontvangen. Dat gaat vast lukken!
Op 8 februari organiseert ZorgSaamWonen het seminar over Wonen met dementie. Lees meer of meld je aan!
Kijk voor meer informatie op samendementievriendelijk.nl.
Reactie toevoegen