Ieder uur komen er vijf mensen met dementie bij. 1 op de 3 vrouwen krijgt dementie en 1 op de 7 mannen. Nu zijn er ongeveer 290.000 mensen met dementie, tot 2050 zal dit aantal waarschijnlijk stijgen tot 620.000. Rond de 79% van de mensen met dementie woont thuis. Deze cijfers zijn te vinden op de site van Alzheimer Nederland en laten zien dat we samen aan de slag moeten. De stijging van het aantal mensen met dementie vraagt aanpassingen aan de woning, woonomgeving, de zorg, ondersteuning van informele zorg. Dementievriendelijke buurten zijn nodig om mensen met dementie zo lang mogelijk hun dagelijkse bezigheden kunnen doen. Hoe kom je tot deze buurten? Welke rol speelt technologie bij het langer zelfstandig kunnen wonen? Wat is er nodig om mensen met dementie zo prettig, veilig en comfortabel mogelijk te laten wonen? Hoe kan de omgeving bijdragen aan de zelfredzaamheid van mensen met dementie?
Dementievriendelijk wonen
Deze vragen staan centraal tijdens het seminar Wonen met dementie dat ZorgSaamWonen op 8 februari organiseert in BCN te Zwolle. Wat kun je verwachten?
- Woonzorg Nederland en Alzheimer Nederland vertellen over de resultaten van hun onderzoek naar dementievriendelijk ontwerpen.
- Mantelzorger Huib Bos deelt zijn persoonlijk verhaal.
- Zorgorganisatie Thebe laat zien hoe je samenredzaamheid, gespikkeld wonen en leven vormgeeft
- Participanten van het Odensehuis in Amsterdam Zuid vatten starten zelf een kleinschalige groepswoning voor acht bewoners. Het voorlopig ontwerp van deze woonvorm is klaar, de nieuwbouw is in 2027 gereed. Je hoort het verhaal van de initiatiefnemers.
- Kokon Architectuur & Stedenbouw delen hun visie hoe architectuur en technologie een belangrijke rol gaat spelen binnen de woonruimten voor ouderen en in het bijzonder mensen met dementie in de toekomst
- Mensen met dementie worden geprikkeld en beleven veel geluksmomenten per dag bij ZorgErf Buiten-Verblijf in Putten. Hoe kan de inrichting van de buitenruimten bewoners en bezoekers uit dagen om mee te doen?
- Architectenbureau Wiegerinck onderzoekt al jaren de relatie tussen de gebouwde omgeving en de zorg voor ouderen met dementie en deelt kennis aan de hand van concrete voorbeelden.
- DemenTalent is vrijwilligerswerk in de samenleving door mensen met dementie; dienstbaarheid voor anderen. Wat houdt het in?
- Anders kijken naar dementie. Hoe doen we dat? En waarom moet dat? Het lectoraat Image in Context, onderdeel van Kenniscentrum Kunst & Samenleving, Hanzehogeschool Groningen licht dit toe.
ZorgSaamWonen vindt het belangrijk om kennis te delen over hoe we samen met mensen met dementie de samenleving beter kunnen inrichten. Zodat iedereen kan blijven meedoen.
Meer weten over het seminar 'Wonen met dementie'? Neem een kijkje in de agenda.
Bekijk ook ons dossier voor meer informatie over wonen met dementie.
Reactie toevoegen