Wie kent haar niet? Tessa, de ‘pratende bloempot’? Deze zorgrobot helpt mensen met dementie en hun mantelzorgers met de dagelijkse dingen van het leven. Maar… ze heeft meer in haar mars. Veel meer. Zij blijkt een oplossing te zijn om ouderen langer thuis te kunnen laten wonen en hun mantelzorgers te ondersteunen.
Zorgrobot Tessa is steun in de rug
Dat ontdekten Wang Long Li, van Tiny Bots en de designer van Tessa samen met Henk Middelkoop, architect bij Kokon. Het begon allemaal in Utrecht. Daar kwamen ze elkaar op een bijeenkomst tegen. Ze raakten aan de praat over het vraagstuk hoe je woningen beter zou kunnen inrichten voor mensen met dementie. Henk weet als architect alles over hoe de inrichting van een woning kan bijdragen aan prettig, zelfstandig wonen. Wang heeft juist kennis over de technische mogelijkheden van Tessa. Zij bundelden hun krachten om een passend antwoord te vinden op de vraag naar hoe je een woning kunt voorbereiden op dementie.
Zuil voor Tessa
Henk begon met het analyseren van plattegronden van zorgwoningen en reguliere woningen om te kijken welke aanpassingen nodig zijn. Hij ontdekte dat de oplossing eenvoudig is. “Dat vond ik eigenlijk best jammer. Ik had al snel in de gaten dat als je een plek creëert voor Tessa van waaruit ze de bewoner goed kan zien en overzicht heeft over de woning dat je dan al heel veel kunt.” Op het kruispunt waar muren samenkomen moet je dus ruimte in de muur maken voor Tessa. Dan zet je Tessa neer in de zuil die dan ontstaat. Via verbale communicatie helpt ze mensen met cognitieve beperkingen de dag door.
Tessa neemt waar, maar ziet niets
Als Tessa niet meer nodig is door bijvoorbeeld een verhuizing van de oudere, dan vul je de muur weer op. Als er deuren in weg zitten kun je er schuifdeuren van maken. Bij nieuwbouw kan er bij de start al rekening gehouden worden met Tessa. “Het gaat er vooral om hoe je Tessa onderdeel kan laten uitmaken van de woning”, zegt Wang. Tessa kan namelijk veel betekenen in de ondersteuning. Ze kan bijvoorbeeld de gordijnen bedienen en het licht aan- of uitdoen. Ze kan begeleiden bij het koken. Als je haar laat meekijken in de hele woning, heb je niet overal sensoren nodig. Henk: “Dat is fijn want die geven mensen altijd het gevoel dat hun privacy wordt aangetast.” Tessa neemt waar maar ziet niets, Tessa is een steun in de rug.
Betaalbaar en flexibel
Met minimale hulpmiddelen kun je veel zorg afvangen. Tessa ontlast de mantelzorger ook. Deze oplossing is betaalbaar en ook nog flexibel. “We zijn collectief te complex gaan denken. Het is de kunst van de versimpeling die nodig is”, vindt Henk. Tessa staat intussen niet stil. Wang en zijn collega’s zorgen ervoor dat zij steeds meer kan. Ze zijn druk bezig met nieuwe functies. Zoals de communicatie met mensen met Nederlands als tweede taal. En op termijn is het ook mogelijk dat zij signalen gaat afgeven aan de zorg als een oudere bijvoorbeeld ineens langzamer is gaan lopen of vaker naar het toilet moet. Dat laatste kan duiden op een blaasontsteking. Het gaat feitelijk om patroonherkenning. “De echte innovatie zit in het algoritme”, zegt Henk.
Tessa is niet alleen bruikbaar voor de doelgroep ouderen. “Tessa is ook geliefd bij jongeren, zoals jongeren met autisme”, aldus Wang. “Zij kunnen Tessa zelf instellen. Dat vergroot het gevoel van autonomie.” Henk: "Dat klopt. Misschien moet Tessa voor de jongeren nog wel iets hipper aangekleed worden.”
Kijk voor meer informatie op kokon.nl en tinybots.nl.
Nieuwsgierig? Henk en Wang verzorgen op het Seminar 'Wonen met dementie' op 8 februari een workshop over deze uitvinding.
Reactie toevoegen