‘Zo Willen Wij Wonen’ is een netwerk van wooninitiatieven in Groningen die kennis en ervaring delen met elkaar. Het is een onderdeel van Nationaal Programma Groningen. De initiatieven zijn: Waardig Wonen; Burgerinitiatief coöperatieve vereniging ‘Goudvoormekaar’; DeMensplek; Brokanthuis: ‘Woonborg Sappemeer: Zo Willen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen Wonen. ZorgSaamWonen zet de komende tijd alle initiatieven in het zonnetje. We beginnen bij Waardig Wonen-huizen, kleinschalig wonen voor mensen met dementie.
Aandacht staat voorop in Waardig Wonen huizen voor mensen met dementie
Als het aan de stichting Waardig Wonen ligt komt er in elke gemeente in de Provincie Groningen een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. En als het een grote gemeente is, dan moeten er meerdere huizen komen. Zodat mensen met dementie in hun eigen wijk kunnen blijven wonen en zelf boodschappen kunnen doen, naar de kapper of ontmoetingsplek kunnen gaan. Evelien Bax is de initiatiefnemer van stichting Waardig Wonen. Zij zag bij haar vader met dementie hoe kleinschalig wonen in een huiselijke setting bijdroeg aan zo lang mogelijk meedoen en prettig wonen. Dat wilde ze voor andere ouderen ook kunnen doen.
Welzijn voorop
De twee Waardig Wonen-huizen die er nu zijn staan in respectievelijk Groningen en Winschoten. Vijf of zes mensen met dementie wonen samen in zo’n Waardig Wonen-huis. Zij kopen samen zorg in met het persoonsgebonden budget. Er is 24 uur per dag zorg aanwezig. Iedere dag zijn twee medewerkers op een aantal van 5 à 6 mensen met dementie aanwezig.” Eelke Wiersma is bestuurslid van Waardig wonen en is zeer enthousiast over de huizen. “Het kleinschalige is zo prettig. Er is veel aandacht voor de bewoners. Het welzijn staat voorop. Familie kan volop meedoen.” Het personeel is betrokken en het lukt volgens Eelke goed om de personele bezetting op orde te houden. Hij vindt het een pluspunt dat de woningen gewone eengezinshuizen zijn in normale straten. Natuurlijk zijn zij geschikt gemaakt voor mensen met dementie dus zijn er wandbeugels en geen drempels, en is er een voldoende grootte natte cel met toilet en douche.
Galerijflats
De woningcorporaties waar Waardig Wonen mee samen werkt, hebben te maken met een forse stijging van de bouwkosten; de woningwetwoningen die nu opgeleverd worden zijn te klein. Van een woningcorporatie kan ook niet verwacht worden dat zij volledig de extra kosten voor een zorgwoning financieren met een “onrendabele top”. De extra kosten onderbrengen in de huur, leidt er toe dat het niet betaalbaar is voor mensen met alleen AOW. Waardig Wonen gaat met de woningcorporatie bij een initiatief wel na of de stimuleringsregeling zorggeschikte woningen van toepassing kan zijn. Eelke ziet ook kansen voor de Waardig Wonen-huizen bij bestaande galerijflats. “Als je twee appartementen doorbreekt kun je daar zo een Waardig Wonen-huis van maken. Galerijflats hebben vaak brede galerijen en een lift. Nou, dat is perfect voor mensen met dementie.” Ook denkt hij aan kansen om twee doelgroepen te koppelen in bestaande complexen. “Wat dacht je van de combinatie van zes mensen met dementie en vier jongeren?”
Betaalbaar
De stichting vindt het belangrijk dat de woningen betaalbaar zijn. Eelke: “Er zijn al genoeg initiatieven voor mensen met een gevulde beurs. Dat is prima want het is goed als er meer te kiezen valt. Wij richten ons ook op mensen met een smallere beurs. Daarom benaderen wij corporaties, zoals Acantus. Zij hebben ons goed geholpen met de locatie in Winschoten.” De Stichting zet zich in voor meer locaties, want het aantal mensen met dementie groeit enorm dus ook de behoefte aan diverse woonvormen.
Lees meer op Waardigwonen.nl en nationaalprogrammagroningen.nl
Lees ook het artikel 'Breng zorg naar de mensen in plaats van naar een zorggebouw'
Eelke Wiersma is aanwezig op het seminar wonen met dementie op 8 februari in Zwolle. Kom je ook? Dan kun je hem altijd even aanschieten voor vragen. Lees meer over het Seminar 'Wonen met dementie'.
Reactie toevoegen