In Nederland krijgt een op de vijf Nederlanders dementie, daarvan woont nog 79% thuis. Mensen met dementie willen graag mee blijven doen in de samenleving. Toch worden zij in woord en beeld nog te vaak beperkt tot hun ziekte en neergezet als hulpeloos en afgeschreven. Daarom doen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Alzheimer Nederland de oproep aan iedereen die over dementie praat, schrijft of publiceert: vermijd stigmatiserende woorden en beelden en besteed aandacht aan de mens achter de ziekte.
Ik ben er, zorg jij dat ik gezien word?
Deze oproep is te lezen in de brochure ‘Dementie in taal en beeld’ die op 15 april is gelanceerd tijdens het Nationaal Dementie Congres. De oproep is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met mensen met dementie en de mensen met wie zij samenleven. Daarnaast is er gesproken met verschillende experts op het gebied van dementie. De oproep wordt gedaan aan journalisten, marketeers, fotografen, zorgverleners, zorgverzekeraars maar eigenlijk aan iedereen in de samenleving.
Voelen dat je ertoe doet
In de brochure staat een aantal praktische do's en don'ts. Mensen met dementie geven aan dat ze niet hulpeloos zijn. Ze willen graag zien en voelen dat ze er toe doen en dat er ook aandacht is voor wat ze nog wel kunnen, in woord en in beeld. Daarom de oproep om op televisie, radio, sociale media, in folders en artikelen geportretteerd te worden zoals ze zijn, als mens.
De brochure ‘Dementie in taal en beeld’ en het Nationaal Dementie Congres komen voort uit de Nationale Dementiestrategie (2021 – 2030). Aan de brochure is meegewerkt door mensen met dementie, Alzheimer Nederland, Odensehuis Animi Vivere in Beuningen, WZH Transvaal en Ouderenlandgoed Grootenhout en leden van de Raad van Advies van de Nationale Dementie Strategie.
Reactie toevoegen