Leren van het verleden, samen bouwen en zorgen voor morgen
Rabobank, partner van ZorgSaamWonen, organiseerde dit jaar in verschillende regio’s dialoogsessies over toekomstbestendig wonen. Zo ook afgelopen juni in Gelderland-Zuid. De toenemende vergrijzing stelt de regio voor grote opgaven in het woon- en zorgdomein. Onder leiding van Rabobank Gelderland-Zuid en het DialoogExpertisecentrum van RaboResearch verkenden 45 betrokken professionals met affiniteit met wonen en/of zorg met elkaar welke kansen zij zien om toekomstbestendig wonen in de regio samen te versterken.
Rabobank wil publieke en private partijen verbinden en innovatieve oplossingen voor toekomstbestendig wonen financieren. Samenwerking is volgens de bank het sleutelwoord. Zorgpartijen, woningcorporaties, gemeenten en het bedrijfsleven moeten met elkaar samenwerken om toegang tot zorg en wonen voor iedereen toegankelijk te houden. Dat schrijven Suzanne van Hoeve, Sectormanager Gezondheidszorg, en Hans-Hugo Smit, Senior Sectoranalist Bouw & Gebiedsontwikkeling, beiden van de Rabobank in een opiniestuk. De bank wil verbinding tussen publieke en private partijen tot stand brengen en innovatieve oplossingen voor toekomstbestendig wonen financieren. Rabobank pleit voor het bouwen van meer geclusterde seniorenwoningen en het creëren van vitale gemeenschappen. Dit bevordert de doorstroming op de woningmarkt, maakt efficiëntere zorgverlening mogelijk en zorgt ervoor dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen. Daar is het overheidsbeleid immers op gericht.
Het resultaat van de dialoogsessie in Gelderland-Zuid is samengebracht in de publicatie ‘Toekomstbestendig wonen in Gelderland-Zuid; leren van het verleden, samen bouwen en zorgen voor morgen’. Kijkend naar de inbreng van alle betrokkenen, ziet Rabobank acht (deels met elkaar samenhangende) opgaven om toekomstbestendig wonen in de regio Gelderland-Zuid te versterken. Elke opgave wordt in de publicatie verder toegelicht.
1. Omarm de goede dingen uit het verleden en neem afscheid van wat niet meer werkt
2. Zorg voor een brede cultuuromslag onder professionals én burgers
3. Zorg voor flexibele werkgevers en woonconcepten, als pijlers onder een sociaal pensioen 4. Zorg samen voor preventie
5. Weeg maatschappelijke baten financieel mee
6. Koester zorgpersoneel en benut innovatiepotentie
8. Creëer ontwikkelruimte en neem afscheid van afrekencultuur
‘Toekomstbestendig wonen vraagt om een andere manier van samenwerken en samenleven vanuit een holistische kijk op de maatschappij. Niet alleen van professionals, maar ook van burgers; van jong tot oud. Deze publicatie is wat ons betreft niet een eindpunt. Maar het startpunt om een regionale coalitie te vormen, waaraan ook Rabobank een constructieve bijdrage wil leveren door op te volgen wat aan de tafels en elders in de regio ontspringt”, aldus Astrid Huitink-Jacobs, Themadirecteur Duurzaam Wonen Rabobank in Gelderland-Zuid.
Ook deelnemen aan een dialoogsessie Toekomstbestendig Wonen? Rabobank organiseert in diverse regio’s in 2024 weer een nieuwe sessie:
Midden Nederland: donderdag 1 februari. Aanmelden kan via deze link.
Leiden Haaglanden: maandag 5 februari. Aanmelden kan via deze link.
Metropoolregio Amsterdam: vrijdag 8 maart. Aanmelden kan via deze link.
Gelderland-Zuid: vervolg in voorjaar 2024. Wil je ook deel uitmaken van de community en in gesprek? Stuur een mail aan Justin.Janssen@rabobank.nl
Limburg: meerdere lopende projecten. Wil je meer weten of heb je zelf een concreet project? Stuur een mail aan Roxan Aquarius roxan.aquarius@rabobank.nl.
Reactie toevoegen