Succesvol werken aan een Dementievriendelijke Samenleving
In Noord-Brabant zijn in de afgelopen 10 jaar tijd bijna 60 gemeenten aan de slag gegaan om een Dementievriendelijke Gemeenschap te worden. Met steun van de provincie Brabant hebben Zet en de PGraad gemeenten begeleid en een programmatische en gestructureerde aanpak ontwikkeld. De geleerde lessen en succesfactoren van deze in Brabant beproefde aanpak zijn gebundeld in een toegankelijke publicatie.
Lees hier de publicatie De Toekomst van Dementievriendelijke Gemeenschappen >>
Netwerk en maatwerk
Een dementievriendelijke gemeenschap start met het bouwen van een lokaal netwerk. Gemeente, sportclubs, welzijn, lokale Alzheimerafdelingen, vrijwilligers en ondernemers werken samen aan allerlei initiatieven die de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten vergroten. Het is altijd maatwerk. Als er plaatselijk al een netwerk is, kan dat uitgebouwd worden. In grote gemeenten is de start soms niet direct gemeente-breed maar op het niveau van een wijk of dorp.
Aan de slag met 10 doelstellingen
Het lokale netwerk gaat aan de slag vanuit 10 doelstellingen voor een dementievriendelijke gemeenschap. Een andere beeldvorming over dementie staat bovenaan. ‘Wég met het taboe!’ is een belangrijke oproep. Meer ontmoeting, beter contact tussen generaties, meer integratie en veiligheid. Mensen met dementie willen mee kunnen blijven doen in de samenleving. De doelstellingen zijn samengevat in een handige waaier.
Samen leren
De website dementievriendelijk.nl is de plek waar lokale netwerken kennis kunnen halen en delen. Er zijn veel tools en interventies ontwikkeld die lokale projecten kunnen gebruiken zoals een praatplaat met uitleg over het proces, het Impactspel om de meerwaarde inzichtelijk te maken en factsheets met cijfers en prognoses per gemeente in Noord-Brabant.
Lessen en succesfactoren
‘Denk groot, begin klein’, dat is één van de geleerde lessen uit de Brabantse praktijk. ‘Formuleer een grote ambitie maar maak de stappen om deze te realiseren behapbaar.’ En werk volgens de 5 A’s is vervolgens één van de kritische succesfactoren. ‘Vorm een netwerk (Alliantie). Formuleer gezamenlijk een Ambitie en ga aan de slag. Stel samen een Agenda op, maak Afspraken en ga over tot Actie!’
Nu doorpakken
De publicatie eindigt met een oproep nu door te pakken. De urgentie is hoog. Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren groeien. Voor heel Nederland wordt een verdubbeling verwacht van 256.000 in 2018 tot 540.000 in 2050. Het overgrote deel van de mensen met dementie woont thuis (>70%). De problematiek thuis wordt steeds zwaarder en de druk op de mantelzorgers neemt toe. Ook is het nu al moeilijk voldoende personeel te werven voor de zorg. De verwachting is dat dat de komende jaren alleen maar toe zal nemen. Ook hebben gemeente te maken met een toenemende beroep op de Wmo.
Met alle kennis, tips en tools uit het programma Dementievriendelijk Brabant ligt er een stevige basis om mee te werken en de beweging naar een dementievriendelijke samenleving groter te maken. Daarbij gaat het niet alleen over het sociaal domein. Een dementievriendelijke samenleving vraagt om een bredere aanpak waarbij ook domeinen als Wonen, Economie en Ruimtelijke Ordening betrokken worden.
Reactie toevoegen