Prettige fysieke omgeving verhoogt kwaliteit van leven met dementie
Een blog van Tjitske Zuidema (Buro Hagelslag) over de keuze voor vloeren voor mensen met dementie.
Een prettige fysieke omgeving verhoogt de kwaliteit van leven, want een mens met dementie is afhankelijk van zijn omgeving. In een ongunstige omgeving zie je meer ziekteverschijnselen en in een gunstige omgeving zie je er minder. Ziekteverschijnselen uiten zich meestal in bepaald gedrag. Ziekteverschijnselen kunnen nadelig worden beïnvloedt door stress en stress komt vaak vanuit de omgeving. Wanneer je de stressvolle omgeving verandert in een mindere stressvolle omgeving, zie je ook het gedrag van een bewoner ten positieve veranderen. Een goede keuze voor een vloer is een eerste begin voor minder stressvolle fysieke omgeving.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een vloer?
Kies een vloer met een rustige uitstraling
Bij vloeren met veel 'friemels' kunnen mensen met dementie in de war raken. Bij mensen met een beschadigd brein is er vaak sprake van waarnemingsstoornissen, met name de visuele wereld komt anders bij hun binnen. Bij waarnemingsstoornissen worden voorwerpen niet waargenomen of ze worden wel gezien maar men denkt dan dat het iets anders is. Bij een onrustig patroon kunnen bewoners denken dat er iets op de grond ligt. Bewoners willen er om heen lopen of willen het gaan op rapen, hiervoor moeten ze zich bukken waardoor valgevaar optreedt. Ook kan een drukke vloer hen afleiden bij hetgeen ze willen gaan doen met alle gevolgen van dien. Kies daarom voor een vloer met een rustige uitstraling. Ook bij de keuze voor vloertegels is het goed om er op te letten dat deze niet een te grote voeg heeft en zorg ervoor dat de voeg dezelfde kleur heeft als de tegel. Wordt er gekozen voor laminaat of pvc; kies dan een vloer met niet te veel “friemels”.
Kies een niet-glimmende vloer
Glimmende vloeren kunnen, zeker wanneer er (dag)licht opvalt voor lichthinder zorgen en lichthinder zorgt er voor dat kijken ernstig wordt belemmerd, zeker bij oudere mensen. Mensen met dementie zullen deze plekken gaan mijden en het heeft invloed op hun manier van lopen. Ze worden onzeker, botsen ergens tegen aan, ze worden afgeleid en het kan veel stress opleveren. Ook wordt de kans om te vallen hierdoor vergroot. Kies daarom voor een matte vloer
Kies een niet-gehorige vloer
Op bepaalde harde vloeren zoals tegels, laminaat en soms ook op houten vloeren klinken geluiden van verschuivende stoelen en schoenen met hakken erg hard. Dit zijn ongunstige auditieve prikkels die erg storend kunnen zijn. Bewoners kunnen hierop reageren door bijvoorbeeld te gaan roepen, door zich onrustig te gaan gedragen of door juist te verstarren.
Er wordt vaak gekozen voor harde gladde vloeren uit hygiënisch oogpunt. Zorg er in dat geval voor goede viltjes onder de stoelen en tafels. Maar zorg er ook voor dat de akoestiek in de ruimte goed is.
Vermijd donkere vloeren
Wanneer er verschillende kleuren vloeren gebruikt worden, zorg er dan voor dat het contrast tussen de vloeren niet te groot is. Wanneer de vloer in de woonkamer, gang of appartement een lichte houtnerf heeft maar de vloer van het toilet of de badkamer hebben donkergrijze of antraciet kleurige vloertegels dan is dit een te groot contrast. In dit geval is het niet ondenkbaar dat de bewoners met waarnemingsstoornissen de badkamer niet wil betreden omdat ze dan denken dat hier een gat in de vloer is. Kies daarom voor een lichte gekleurde vloer, bijvoorbeeld lichtgrijs.
Zorg ervoor dat de vloer afsteekt bij de wanden
Maak daarom gebruik van plinten of in de badkamer/toilet voor een andere kleur wandtegel. Hierdoor wordt de ruimte goed afgebakend en biedt het duidelijkheid voor de bewoners.
Zachte vloeren versus harde vloeren
In verpleeghuizen en woonlocaties wordt meestal gekozen voor laminaat of marmoleum maar ook een zachte vloer (vloerbedekking, tapijttegels) kan een goede optie zijn. Een zachte vloer komt altijd wat huiselijker over. Ook geeft het minder geluidsoverlast en draagt het bij aan een betere akoestiek in de ruimte. Je zou ook kunnen kiezen voor een harde vloer in de keuken en het eetgedeelte en voor een zachte vloer in de zithoek. Wel is het belangrijk dat de zachte vloer goed 'rolbaar' is voor een rollator of een rolstoel. Ook moet er geen hoogteverschil zijn tussen beide vloeren
Heb je vragen of wil je gebruik maken van mijn diensten? Laten we dan snel een afspraak maken! Je kunt mij bereiken op 06 23128403
Reactie toevoegen