Empatische woning: het huis als mantelzorger
Een boterham die op de muur wordt geprojecteerd of een stem die zegt dat het tijd is om te gaan slapen? Het gebeurt, in de empathische woning in Arnhem.
Om mantelzorgers te ontlasten en mensen met dementie te ondersteunen werk het Lectoraat Architecture in Health van de Hogeschool Arnhem /Nijmegen samen met de TU Eindhoven, onder leiding van professor Masi Mohammadi aan technologische innovaties. Zij heeft de empathische woning bedacht. In de Arnhemse proefwoning, ook wel, inspiratiehuis genoemd wordt onderzocht hoe technologie ondersteuning kan bieden aan zowel de mensen met dementie als hun mantelzorgers. Het huis neemt de taken van de mantelzorger over door technische snufjes. Projecties, licht- en geluidssignalen helpen ouderen met dementie met hun ritme.
Eetbare wand
Een ander voorbeeld is the edible wall: een eetbare, groene wand, die je op de juiste hoogte kunt zetten en waarmee mensen die moeilijker hun huis uit kunnen gewoon thuis kunnen tuinieren. Dat houdt ouderen in beweging en actief. Nog een voorbeeld: de COOK3R, een kookhulpmiddel dat ouderen begeleidt bij zelfstandig koken. Zo geeft het hulpmiddel de volgorde aan van de pannen die gebruikt moeten worden. Ook is er een robot trap ontwikkeld: door middel van horizontale aandrijving wordt een verticale beweging tot stand worden gebracht. De woning wordt getest door ouderen. Hiervoor is samenwerking gezocht met de Arnhemse zorgorganisatie DrieGastHuizenGroep. De woning is in verband met corona voorlopig voor bezoekers gesloten. Maar het onderzoek gaat gestaag door.
Bekijk het filmpje >>
Lees meer:
https://www.empathischewoning.nl
Reactie toevoegen