2000 ouderenwoningen erbij in Amsterdam
De gemeente Amsterdam, woningcorporaties, ontwikkelaars, investeerders, beleggers, zorgpartijen en betrokken woongemeenschappen slaan de handen inéén om meer geclusterde ouderenwoningen te realiseren. Geclusterde ouderenwoningen helpen Amsterdamse ouderen prettiger en langer zelfstandig te leven. De ambitie is om de komende vijf jaar in Amsterdam 2000 geclusterde ouderenwoningen te bouwen. Het betreft zowel transformatie (sloop/nieuwbouw en verbouw) als bouw op nieuwe gemeentelijke locaties. De intentieverklaring om deze ambitie waar te maken is op donderdag 1 juli getekend. ZorgSaamwonen partner woningcorporatie WoonzorgNederland is een van de ondertekenaars.
Concrete afspraken
In de intentieverklaring staan concrete cijfers over het aantal te realiseren woningen. Voor woningcorporaties ligt er een opgave van 1000 woningen in de sociale huur, voor ontwikkelaars, investeerders en beleggers een opgave van 500 middeldure huurwoningen en 500 dure koop- of huurwoningen. De gemeente maakt een inventarisatie van geschikte locaties. Op een aantal kansrijke locaties voor een woongemeenschap zal de gemeente bij de selectie van de plannen niet uitgaan van de hoogste bieding maar rekening houden met kwaliteit, relatie met de buurt of reeds woonachtige buurtbewoners. Op minimaal twee locaties zal gemeentelijk vastgoed getransformeerd worden naar ouderenhuisvesting.
Community vorming
Bij de bouw of verbouw van geclusterde ouderenwoningen is aandacht voor de vorming van ‘communities’ (gemeenschappen) van bewoners en worden nieuwe woonzorgconcepten ontwikkeld. Er is aandacht voor het opzetten van woongemeenschappen voor (migranten)ouderen en in bestaande complexen gaan pandeigenaren en bewoners aan de slag om de community te versterken. Zo nodig ondersteunt de gemeente daarbij. Ook willen partijen creatieve oplossingen bedenken voor knelpunten als de financiering van gemeenschappelijke ruimten, het waarderen van de maatschappelijke baten van geclusterd wonen (split incentives; de voordelen komen nu niet bij de partij terecht die investeert), de spreiding en samenhang van activiteiten, zorg- en welzijnsdiensten en de toewijzingsregels.
Ouderen in Amsterdam
In Amsterdam wonen ruim 100.000 mensen met een leeftijd hoger dan 65. Dit aantal zal door de vergrijzing naar verwachting stijgen tot ruim 150.000 in 2030. De meeste ouderen zullen in Amsterdam langer zelfstandig in hun eigen woning blijven wonen ook als beperkingen toenemen. Ouderen in Amsterdam wonen nu vaak in een te grote of ongeschikte woning om oud in te worden. Als het huis niet meer geschikt is willen ouderen het liefst verhuizen naar een woning in de buurt. Nieuw aanbod van geclusterde ouderenwoningen draagt hierdoor bij aan de doorstroming in de Amsterdamse woningvoorraad, ook ten gunste van andere doelgroepen.
Lees meer over de afspraken:
https://www.woonzorg.nl/nieuws/2000_ouderenwoningen_erbij_in_amsterdam
https://www.woonzorg.nl/uploads/Download/bestand/cc/cc9091e6227484ee75b7fb64366f240a.pdf
Reactie toevoegen