Breda nog toegankelijker
Breda heeft het onderwerp toegankelijkheid al langere tijd hoog op de agenda staan. Al voordat Nederland vier jaar geleden het VN-verdrag Handicap ratificeerde was Breda al bezig met het verbeteren van de gastvrijheid en toegankelijkheid in de stad. Breda won er bijvoorbeeld al de Access City Award mee. De reden hiervoor: verschillende partijen in de stad werken erg goed samen voor de verbetering van de toegankelijkheid. In oktober vorig jaar werd Breda verkozen tot 'Meest toegankelijke stad van Europa'.
Ervaringsdeskundigen
Om te achterhalen wat er precies speelt in de stad en waar behoeften liggen, maakt Breda gebruik van een vast team van zo'n 30 ervaringsdeskundigen. Denk aan mensen in een rolstoel, laaggeletterden en senioren. Op een aantal bijeenkomsten in aanloop naar een Vervolgagenda kunnen zij hun stem laten klinken.
Een belangrijke opbrengst van de bijeenkomsten is dat alle organisaties elkaar beter hebben leren kennen, vertelt Gerard van Gestel, namens de gemeente betrokken bij de Vervolgagenda. “De verbindingen zijn korter geworden. We zijn nauwer gaan samenwerken. De kracht van Breda is dat al die partijen samenwerken en geen losse eilandjes meer zijn. En ook dat voor iedereen vanzelfsprekend is dat de inbreng van de ervaringsdeskundigen belangrijk is. Juist de ontmoeting stond centraal in de bijeenkomsten.
Senioren blij
De Seniorenraad is blij met het beleid van de gemeente. “Er zijn in Breda 34.000 65-plussers. Daar moet je rekening mee houden. Mensen willen langer thuis wonen, daar is ook een toegankelijke omgeving nodig”, vertelt Seleky. “Die zaken moeten we goed regelen. Er is een beweging gaande, kijk maar naar de dementievriendelijke gemeente. Ouderen met een lichte vorm van dementie kunnen langer thuis wonen, dankzij ICT en domotica. Als je de omgeving aanpast met kleuren en lichten vinden ze makkelijker hun weg naar huis. Bijvoorbeeld door een flatgebouw aan een kant een bepaalde kleur te geven. Dat werkt ook voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Ik vind zelf heel belangrijk dat het beleid ook integraal is. Het is niet alleen voor mensen met een beperking, maar ook voor ouderen of laaggeletterden.”
Reactie toevoegen