Woonzorg Nederland nu officieel dementievriendelijk
Op woensdag 12 mei kreeg onze founding partner Woonzorg Nederland het certificaat 'Dementievriendelijke organisatie' uitgereikt.
In Nederland krijgt één op de vijf mensen dementie. Mensen met dementie hebben te maken met geheugenverlies en hun gedrag verandert. Een van de meest voorkomende vormen is Alzheimer, dat voornamelijk ouderen treft.
“We zijn blij dat Woonzorg Nederland zich inzet voor dit probleem,” zegt Jan Lans. “Het certificaat betekent dat medewerkers van Woonzorg Nederland geleerd hebben dementie te herkennen en hoe je goed kunt omgaan met mensen met dementie die je tegenkomt. Dit is voor mensen met dementie en hun mantelzorgers heel belangrijk. Hierdoor voelen ze zich beter ondersteund en kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk blijven meedoen in de maatschappij.”
Woonzorg Nederland-bestuursvoorzitter Cees van Boven: “Het overgrote deel van onze huurders woont zelfstandig en is gezond. Desalniettemin vinden we het als grootste landelijke woningcorporatie voor senioren belangrijk dat alle collega’s de signalen van dementie kunnen herkennen en weten hoe ze daarmee om moeten gaan. Of dit nou gaat om onze huurders of in de eigen thuisomgeving. Zo zijn we voorbereid en weten we hoe we moeten handelen. We willen bovendien dementie bespreekbaar maken, en kijken of we op deze manier onze huurders met dementie ook langer thuis kunnen laten wonen. Door tijdig te signaleren kun je in een vroeg stadium samen met de omgeving kijken hoe dat mogelijk is.”
Twaalf ambassadeurs dementie
De afgelopen maanden hebben alle medewerkers van Woonzorg Nederland, van bewonersconsulenten tot bestuur, de e-learning ‘Omgaan met dementie’ gedaan. De collega’s die rechtstreeks contact hebben met huurders kregen een uitgebreide training. Het certificaat laat dat zien aan de buitenwereld.
Maar daar houdt het niet bij op. De training is een vast onderdeel geworden van het inwerkpakket voor nieuwe medewerkers. En als vervolg krijgen alle bewonersconsulenten en clustermanagers een fysieke training waarin bepaalde situaties met bewoners met dementie worden nagebootst.
Elke cluster in Nederland, twaalf in totaal, heeft nu ook een ‘ambassadeur dementie’, die daarmee als aanspreekpunt dient voor het team als er casussen zijn die spelen met huurders. Met behulp van deze ambassadeurs gaan we ook onderzoeken hoe we onze wooncomplexen dementievriendelijker kunnen maken.
Goede voorbeelden
Daar zijn al een paar mooie voorbeelden van. Bij het Ewoud en Elisabeth Gasthuis in Wijk bij Duurstede maakte onze bewonersconsulent dementievriendelijke bewegwijzering, met herkenbare kleuren per verdieping en een duidelijke naamgeving van het complex op de gevel.
In Apeldoorn werken we mee aan een dementievriendelijke wandeling, en we organiseren samen met De Posten informatiebijeenkomsten voor mantelzorgers van mensen met dementie in Het Lindenhof in Enschede. We zijn daar ook betrokken bij de dementievriendelijke oversteek, die het veiliger maakt een drukke weg over te steken, en een boodschappenroute met afgebeelde winkelwagentjes op de stoep zodat mensen makkelijk de weg kunnen vinden naar de supermarkt.
Woonformule: Hofje van Auguste
Een van de woonformules van Woonzorg Nederland richt zich specifiek op mensen met dementie: het Hofje van Auguste. Dat is een veilige en beschutte woonvorm waar mensen met (beginnende) dementie in kleine groepen samenleven, gegroepeerd naar zorgbehoefte. Er is specifieke aandacht voor de inrichting en buitenruimte van het gebouw zodat de groep bewoners herkenningspunten heeft en zich echt thuis voelt. Twee voorbeelden van Hofjes van Auguste zijn De Bolder in Maasbracht en Kloek in Roosendaal.
Reactie toevoegen