‘Tel eens hoeveel deuren je opent en sluit op een dag’, zegt Ronald van Driel, salesmanager bij ZorgSaamWonen-partner, GEZE Benelux. We voeren een kennismakingsgesprek en leren welke expertise GEZE toevoegt aan de ZorgSaamWonen-community: de nieuwste ontwikkelingen in slimme, multifunctionele, deur- en raamtechniek voor woon-zorggebouwen. Wat is het juiste moment om over de deur- en raamfuncties van een gebouw na te denken? En hoe kun je, afhankelijk van de verschillende situaties in een woon-zorggebouw, de juiste oplossing toepassen om niet alleen de toegankelijkheid, maar ook de veiligheid van bewoners en medewerkers te borgen?
Partner aan het woord: GEZE
Om maar met de deur in huis te vallen, figuurlijk gesproken natuurlijk, vertelt Ronald vol trots over de nieuwste functies die binnen GEZE zijn ontwikkeld en ook al in de praktijk worden toegepast. We spreken dan over deuren die zowel een standaarddeurfunctie kunnen uitoefenen - dus zich handmatig laten openen en sluiten - maar zo gewenst ook automatisch kunnen overschakelen op een zorgfunctie, waarbij ze automatisch openen en sluiten. Bijkomend voordeel van deze deuren en ramen is dat er bij een calamiteit, bijvoorbeeld bij brand, met een druk op de knop een situatie geïsoleerd kan worden in een gebouw. “Anderzijds kunnen we zo nodig een deel automatisch openen om vluchtwegen te creëren.”
Bij een calamiteit kan er met een druk op de knop een situatie geïsoleerd of een vluchtweg geopend worden in een gebouw
Vormgeving
Ronald koos voor een architectuurstudie en vindt het nu bij GEZE een uitdaging om alle nieuwe techniek zo onzichtbaar mogelijk vorm te geven in het ontwerp van deuren en ramen. “Je hoeft geen zware bakken met drangers en kabels te zien. We kunnen dat helemaal wegwerken.”
Het juiste moment
We spreken over de ‘klantreis’. Als het om deuren en ramen gaat, zit Ronald het liefst zo vroeg mogelijk in het ontwerpproces aan tafel met de klant, eindgebruiker en andere betrokken partijen. “Je kunt dan al voorsorteren op mogelijke functies die je in een later stadium naar keuze kunt activeren. Deze functionaliteiten moeten met de dag kunnen veranderen. Voer je zulke systemen later in dan is dat kostentechnisch en esthetisch niet optimaal. Het mooie van een vooraf ingesteld systeem is dat je per bewoner, afhankelijk van de lichamelijke of geestelijke toestand van een persoon op elk gewenst moment op basis van de instellingen van de deur een handmatige of automatische deur aan kunt bieden.”
“Wij denken en werken graag mee als het gaat om smart buildings”, vervolgt Ronald. Binnen het ruim 160-jarige Duitse familiebedrijf GEZE is wereldwijd zoveel expertise dat hij vol vertrouwen iedere uitdaging op het gebied van klimaat, automatisering, veiligheid en esthetiek aangaat. ”Een ontwikkeling waar we nu mee bezig zijn is myGEZE Control, waarbij onze oplossingen worden gekoppeld aan een gebouwbeheersysteem, zodat je inzicht hebt in de status en data van onze deur- en raamoplossingen. Daardoor ontstaan volledig nieuwe mogelijkheden voor eindgebruikers en gebouwbeheerders. Ook op het gebied van ramen ziet Ronald een nieuwe uitdaging ontstaan. In veel energieconcepten van gebouwen heeft het openen van ramen een negatief effect op het energieverbruik. Gebruikers hebben echter wel de behoefte om ramen te kunnen openen. Door raamaandrijvingen slim in het energieconcept te integreren, creëren we energiezuinige gebouwen, zonder concessies te doen in het comfort van de gebruikers.”
Reactie toevoegen