Hoe eenzaam zijn Marokkaanse ouderen?
Hoe beleven ouderen met een Marokkaanse achtergrond eenzaamheid en ouder worden in Nederland? Die vraag staat centraal in het nieuwe KIS-onderzoek. Het onderzoek is verricht vóór de uitbraak van het coronavirus. Daarmee is het denkbaar dat de huidige anderhalvemetersamenleving en de genomen maatregelen deze groep extra eenzaam maakt.
In dit verkennende onderzoek spraken de onderzoekers met twaalf zelfstandige ouderen met een Marokkaanse achtergrond. Het gespreksthema was hun leefwereld rond ouder worden en eenzaamheid. De onderzoekers spraken ook met sociaal professionals, experts en informele hulpverleners.
Het uiteindelijke rapport biedt inzicht in de leefwereld van ouderen met een Marokkaanse achtergrond. Daarnaast staan er aanbevelingen in voor sociaal professionals om eenzaamheid onder Marokkaanse ouderen aan te pakken. Hier noemen we er vijf:
- Houd rekening met gebedstijden. Start bijvoorbeeld een activiteit om elf uur omdat veel ouderen na het vroege ochtendgebied slapen tot tien uur.
- Bied activiteiten gratis en op een laagdrempelige locatie aan, zoals een moskee of buurthuis.
- Spreek niet direct over eenzaamheid, maar nodig ouderen uit om bijvoorbeeld soep te komen eten. Hierdoor ontstaat ruimte voor ontmoeting en gesprek.
- Zorg voor continuïteit en samenhang in de activiteiten
- Bij groepsactiviteiten: besef dat er soms veel tijd overheen gaat voordat er onderling vertrouwen ontstaat en probeer hier uw activiteiten op in te richten. Besteed aandacht aan het bevorderen van verbinding tussen ouderen.
Reactie toevoegen