Gezellig oud worden doe je samen
Scootmobieltochtjes, klapstoelgesprekken en Thuisbusbingo’s. Stichting Thuishuis Woerden keek in de corona-periode wat nog wél mogelijk was. Dat bleek een heleboel. En sluit aan bij het doel van de stichting: Stichting Thuishuis Woerden is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen en te verminderen. Ze hanteert een pro-actieve werkwijze en de ‘geef-nooit-op’ methode. Het uitgangspunt is de vraag van de ouderen om op een gezellige manier oud te worden. Zodra de lockdown inging, is de Stichting allerlei activiteiten gaan organiseren. Lotte Ruyten, vrijwilligerscoördinator van de Stichting, is de drijvende kracht achter deze activiteiten. ‘We zijn als eerste ouderen gaan bellen. Er bleek veel behoefte te bestaan aan een praatje. Dat brak de week een beetje. Daarna zijn we klapstoelgesprekken gaan houden. Dan zaten vrijwilligers keurig op 1,5 meter afstand van ouderen voor hun huis en voerden ze gesprekken. Sommige mensen zeiden tijdens de periode: ik heb nog nooit zoveel aandacht gehad.’
Pop up terras
De vervoersservice, Automaatje, onderdeel van de Stichting, lag door corona een tijd stil. Normaal gesproken kunnen mensen tegen een kleine onkostenvergoeding gebruik maken van Automaatje. Vrijwilligers uit de buurt brengen met hun eigen auto mensen die buiten allerlei regelingen vallen naar allerlei bestemmingen. ‘In juni zijn we er weer mee gestart. De kappers gingen weer open en mensen gingen weer meer boodschappen doen. Dus nam de behoefte aan vervoer toe.’ Ook de Thuisbus, één van de onderdelen van de Stichting, is weer gaan rijden. De Thuisbus is een mobiele ontmoetingsplek voor ouderen. ‘Het is een soort pop up terras. Mensen kunnen er koffie drinken, een spelletje spelen, zoals bingo en rummikub. Het kost niets en je van tevoren aanmelden hoeft niet. We staan er op drie middagen in zes wijken en een middag buiten Woerden’, zegt Lotte. Dit is nog niet alles: vrijwilligers van de Stichting hebben 300 geraniums rondgebracht. En scootmobiel tochten georganiseerd. ‘Dan gingen we met 25 scootmobiels de polder door en dronken we na afloop koffie. Het was fijn dat het zulk mooi weer was. We hebben een keertje pannenkoeken gebakken. Ook de burgemeester bakte mee’, vertelt Lotte.
Gunstig tij
Tijdens de corona periode heeft het Thuishuisproject haar meerwaarde bewezen. Het Thuishuis, ander onderdeel van de Stichting, is een kleinschalige woonvorm voor alleenstaande ouderen die niet alleen willen wonen. De vader van Lotte, Jan Ruyten, is bedenker van deze woonvorm. In het Thuishuis Woerden wonen 6 ouderen samen. Bewoners delen de keuken, woonkamer, hobbyruimte, logeerkamer en tuin. Verder heeft iedere bewoner een eigen appartement. ‘Voor de bewoners was het even zoeken hoe zij met elkaar om moesten gaan tijdens de lockdown. Hoe houd je afstand van elkaar? Het is goed gelukt en de bewoners waren zeker tijdens de lockdown maar ook erna erg blij dat ze elkaar hadden’, vertelt Lotte.
Jan is 15 jaar geleden gestart met de Thuishuisprojecten en heeft er meerdere gerealiseerd. Hij is optimistisch gestemd over de Thuishuisprojecten. Er komen veel nieuwe initiatieven aan, zoals in Winkel, Bergen, Noordwijk, Zwolle en Eindhoven.’ Jan merkt dat het tij gunstig is voor de Thuishuisprojecten. De corona periode helpt volgens hem om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Het is minder een taboe geworden. En organisaties en zelfs de Koning zien de urgentie van eenzaamheidsbestrijding.
Tweede Thuishuis
Ook corporaties en gemeenten staan meer open voor deze woonvormen. ‘Er is bij corporaties en gemeenten meer oog voor het belang van geschikte woningen voor ouderen maar ook een geschikte woonomgeving’, zegt Jan. Volgens Lotte beseffen zorg- en welzijnsorganisaties ook dat zij meer actief moeten zijn in de wijk en dat Thuishuizen en het Thuisbezoek een grote rol kunnen vervullen bij het langer thuis wonen. Knelpunten blijven de locatie en de financiering. In Harderwijk heeft Jan zes jaar gewacht op een geschikte locatie. Lotte: ‘We willen graag een tweede locatie in Woerden maar er is geen plek. Er is teveel vraag naar betaalbare locaties maar te weinig aanbod. Verder merken we dat de gemeenten krap bij kas zitten, zeker wat betreft het sociale domein.’ Lotte blijft hopen dat er een tweede Thuishuis komt in Woerden. ‘De behoefte is er.’ Intussen heeft ze haar handen vol aan het organiseren van activiteiten. Ook in de week tegen de eenzaamheid organiseert zij samen met de vrijwilligers de nodige sportieve, culturele en culinaire activiteiten. Zowel binnen als buiten. Lotte: ‘Gezellig oud worden, dat doe je samen. Ook in corona-tijd is het mogelijk.’
Lees meer:
www.thuishuis.org & www.thuishuiswoerden.nl
https://www.zorgsaamwonen.nl/artikel/thuishuis-biedt-antwoord-op-woonvragen
Reactie toevoegen