“Sokken die testen op diabetes, beha’s met sensoren die borstkanker kunnen opsporen, horloges die je aansporen om te bewegen: technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. We ontkomen niet aan het gebruik van technologie door de ontgroening en de vergrijzing. We hebben technologie hard nodig.” Met deze woorden opent Rob Hoogma, expert bij ZorgSaamWonen en moderator voor de middag, het seminar ‘Thuistechnologie. Deelnemers vanuit verschillende organisaties kwamen op 14 november in de kapel van het Eemklooster in Amersfoort bijeen voor een inspirerende middag over technologie om mensen te ondersteunen in hun zelfredzaamheid thuis.
Terugblik op het Seminar 'Thuistechnologie'
Professor Masi Mohammadi van de Hogeschool Arnhem/Nijmegen en de TU/e én een van de twee keynotesprekers tijdens het seminar, is het daarmee eens. Masi neemt de deelnemers aan het seminar mee naar de toekomst. Ze verwacht dat we in 2040 in gewone huizen wonen, in gewone wijken maar dat Artificial Intelligence (AI) iedere dag in onze leefomgeving zal zijn. Technologie is ook nodig als middel om te helpen bij de herinrichting van onze ouder wordende samenleving. Onze samenleving is er alleen nog niet klaar voor. De systeemwereld zit ons in de weg, want die is nog teveel gericht op ‘disability’ in plaats van ‘ability’. Ze laat een indrukwekkende filmopname zien van een relatief jonge vrouw met dementie. Dankzij hulp van de universiteit kan ze toch promoveren. De universiteit kijkt naar de mogelijkheden, terwijl zij volgens de medische wereld al afgeschreven leek te zijn.
We hebben ook gebouwen nodig die ons begrijpen en kunnen ondersteunen. Zoals een empathische woning, die meedenkt en de zelfredzaamheid van kwetsbare mensen ondersteunt. Deze gebouwen staan in straten die ons aanmoedigen om gezonder te leven. Masi doet met een aantal organisaties en studenten onderzoek naar slimme wijken en gebouwen middels living labs. Masi kijkt met vertrouwen en belangstelling naar de toekomst. Wij ook! En zien uit naar de resultaten van het onderzoek.
Zorgethicus Alistair Niemeijer, de tweede keynotespreker, ziet dat het vertrouwen dat Masi heeft niet voor iedereen geldt. Sterker nog: er heerst nogal wat wantrouwen jegens technologie. Dat is niet nieuw, want die ambivalente houding ten opzichte van technologie hadden de oude Grieken ook. Technologie heeft veel potentie, maar ook negatieve kanten. Zo kan de stappenteller je enerzijds aanmoedigen om te bewegen, maar anderzijds kan het je ook onrustig maken. En zodra er een technisch snufje is, wordt onmiddellijk gekeken naar de verbetering. Een snellere, betere versie. Alistair vraagt zich af in hoeverre dat ook voor zorg geldt. Kan zorg altijd beter? Is goed niet goed genoeg? Technologie verandert het gedrag en stuurt ons gedrag. Het zou mooi zijn als de techniek niet alles overneemt, maar ons verleidt het juiste te doen. Het is verstandig om te kijken wat de meerwaarde is van een technologische vernieuwing. Wat levert het op? Wat draagt het bij aan de kwaliteit van leven? Welke waarden verzilvert de techniek en voor wie is dat van belang?
Inspiratiesessies
Na de twee keynotes was het tijd voor de sessies. In twee rondes konden deelnemers inspiratie opdoen rondom diverse onderwerpen. Marco van Alderwegen van Zonnehuisgroep IJssel-Vecht & Driezorg en Wouter Kooten van Technologie & Zorg Academie nemen ons mee langs de mogelijkheden van zorgtechnologie in de thuissituatie. Menno Busman en Marit Boersma van corporatie Woonzorg Nederland vertellen over de ervaringen met de Woonzorg Thuis app, een app voor het online regelen van woonzaken én onine contact leggen met buren. Het Haagse programma Technologie voor Thuis wordt gepresenteerd door Charlotte Krom van de gemeente Den Haag. Samen met inwoners, zorgaanbieders, ondernemers en onderwijsinstellingen zorgt de gemeente voor de juiste zorgtechnologie die Hagenaars ondersteunen in het langer en prettiger zelfstandig thuis blijven wonen. Martijn Starre en Marleen Jansen van de Rabobank zijn al sinds 2020 met een specialistisch team betrokken bij de financiering, advisering, verbindging en samenwerking gericht op ondernemers die innovaties brengen die langer thuis wonen voor ouderen mogelijk maken. Samenredzaamheid en het voorkomen van zorg wordt een steeds belangrijker aandachtspunt voor mensen die langer thuis blijven wonen. Hoe we dat kunnen organiseren met adviezen voor bewoners, naasten én slimme sensoren vertelt Bas van der Kolk van Leefsamen. En Johan van der Leeuw, werkzaam bij Vilans Kenniscentrum voor Zorg en Ondersteuning, neemt de deelnemers mee langs technologie die nodig is voor zorgverlening vanuit Volledig Pakket thuis (VPT).
Goede gesprekken en verbindingen
Bij de plenaire terugkoppeling, ter afsluiting van het seminar, vroeg Rob Hoogma alle sessieleiders een korte terugkoppeling te geven. De fijne interactie tussen sprekers en deelnemers werd zeer gewaardeerd. De gesprekken waren goed, kritisch en constructief. Ook blijkt dat deelnemers echt op zoek zijn naar gezamenlijke oplossingen. Iedereen ziet dat we het samen moeten doen en technologie daarbij ondersteunend kan zijn. Na afloop van het seminar gingen de gesprekken door en verbindingen werden belegd. Een mooi resultaat van dit seminar!
Reactie toevoegen