Veel Nederlanders willen graag langer zelfstandig thuis wonen. Innovaties kunnen hierbij behulpzaam zijn. Martijn Starre, start- en scale up banker en Marleen Jansen, sectormanager gezondheidszorg beiden actief bij de Rabobank, geven op 14 november tijdens hun sessie op het seminar Thuistechnologie inzicht in zowel technisch- als sociale innovaties, welke behulpzaam zijn om langer thuis te wonen.
Innovaties helpen bij langer zelfstandig thuis wonen
Rabobank wil publieke en private partijen verbinden en innovatieve oplossingen voor toekomstbestendig wonen financieren. Samenwerking is volgens de bank het sleutelwoord.
Zorgpartijen, woningcorporaties, gemeenten en het bedrijfsleven moeten met elkaar samenwerken om toegang tot zorg en wonen voor iedereen toegankelijk te houden. Dat schrijven Suzanne van Hoeve, Sectormanager Gezondheidszorg, en Hans-Hugo Smit, Senior Sectoranalist Bouw & Gebiedsontwikkeling, beiden van de Rabobank in een recent opiniestuk. De bank wil verbinding tussen publieke en private partijen tot stand brengen en innovatieve oplossingen voor toekomstbestendig wonen financieren. Rabobank pleit voor het bouwen van meer geclusterde seniorenwoningen en het creëren van vitale gemeenschappen. Dit bevordert de doorstroming op de woningmarkt, maakt efficiëntere zorgverlening mogelijk en zorgt ervoor dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen. Daar is het overheidsbeleid immers op gericht.
Nu wonen al ruim negen op de tien 75-plussers in Nederland zelfstandig. Een flink deel van de huizen waarin zij wonen is daarvoor minder geschikt, blijkt uit onderzoek van RaboResearch. Dat brengt een groter risico op valpartijen en een daaruit voortkomende zorgvraag met zich mee. Natuurlijk, bestaande woningen kunnen met aanpassingen levensloopbestendig gemaakt worden. Maar uit onderzoeken blijkt volgens Rabobank dat veel van die bestaande woningen op functioneel ongeschikte locaties liggen. Primaire voorzieningen zoals huisarts, apotheek en openbaar vervoer liggen bijvoorbeeld niet op loopafstand. Langer zelfstandig wonen betekent voor de Rabobank daarom niet automatisch in de huidige, vaak grote en minder geschikte, woning blijven wonen.
De visie van Rabobank is dat er kleinschalige woonvormen moeten worden gebouwd waar ouderen en jongeren samen een vitale gemeenschap vormen. Hier kunnen ouderen zo lang mogelijk thuis wonen, ondersteund door domotica, e-health en het eigen sociale netwerk. Als grootste verstrekker van woonhuishypotheken en, via dochteronderneming BPD, de grootste gebiedsontwikkelaar van Nederland ziet Rabobank een rol voor zichzelf om de dialoog met alle stakeholders op regionaal niveau aan te gaan en te faciliteren. Rabobank heeft vele miljarden euro’s aan leningen uitstaan in de zorgsector en kent de sector goed. Ook levert de bank advies en financiering voor woonvormen die geschikt zijn voor ouderen of voor meer innovatie in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld op het gebied van domotica. Rabobank experimenteert daarnaast met zogenaamde Health Impact Bonds om verdienmodellen te ontwikkelen rondom preventie.
Martijn Starre en Marleen Jansen nemen in hun sessie de deelnemers mee langs de ontwikkelingen die zij zien en voorbeelden waarbij zij betrokken zijn. Denk aan het thema valpreventie, waarbij zowel techniek als trainingen voor ouderen helpen om langer zelfstandig thuis te wonen. Vanaf 1 januari 2024 zal elke gemeente deze trainingen gaan aanbieden. De eerste ervaringen van het project Stevig Staan in Noord Limburg worden besproken.
Wil jij erbij zijn 14 november? Meld je dan nu aan via het aanmeldformulier van het Seminar 'Thuistechnologie'.
Geschreven door: Martijn Starre en Marleen Jansen, Rabobank
Reactie toevoegen