CZ zorgkantoor en zorgverzekeraar CZ en zorgorganisatie tanteLouise, hebben een nieuw zorgconcept ontwikkeld: VanThuisUit.
VanThuisUit biedt ouderen steun in de rug
(door Yvonne Witter)
VanThuisUit biedt een antwoord op de uitdagingen binnen de ouderenzorg met de toenemende vergrijzing, het personeelstekort in de zorg en het langer thuis blijven wonen door ouderen. Het is een plek voor ouderen met beginnende dementie of lichamelijke beperkingen die ondersteuning nodig hebben; begeleiding, behandeling. Het gaat erom dat de oudere zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Ook moet de mantelzorger zoveel mogelijk ontlast worden. Het is bedoeld voor mensen die een wmo- of wlz-indicatie nodig hebben.
De eerste Van ThuisUit-vestiging is geopend in Steenbergen. Daar is een Dag- & Doecentrum en er zijn logeerappartementen. Ook biedt tanteLouise, ondersteuning in de thuissituatie. Sabine van der Poorten is teamleider Dagverzorging Hof van Nassau en teamleider Dag en Doecentrum tanteLouise: “In het Dag- & Doecentrum kunnen mensen zeven dagen per week tot acht uur ’s avonds terecht voor activiteiten, ontmoeting en gezelligheid.” Het gaat om het weer inslijpen van oude gewoonten. Daarbij kijken de medewerkers naar het gehele sociale systeem. “Als ze hier weer vaardigheden aanleren, is het belangrijk dat zij er thuis mee verder gaan. Daar heb je het netwerk van de oudere voor nodig.”
Gerechten uit alle windstreken
Mariska Hagenaars, locatiemanager Onze Stede en VanThuisUit legt het verschil uit met de reguliere dagverzorging. “Wij richten ons sterk op de doelen die de mensen willen bereiken. Zo wil de één weer leren om zelf boodschappen te doen, terwijl een ander hulp wil bij het invullen van een zinvolle daginvulling of een hobby (weer) wil oppakken. Wij ondersteunen ouderen met het grip krijgen op hun leven, met het terugkrijgen van de regie. Dat is maatwerk. We kijken wat iemand kan en wil en proberen degene daarbij te helpen. We doen dat zoveel mogelijk met de handen op de rug.” Dat doen ze niet alleen. Ze betrekken niet alleen de familie maar ook de buurt er zoveel mogelijk bij. Laatst organiseerde Mariska en haar collegae een kookworkshop waar buurtbewoners een grote rol bij speelden. “Er waren gerechten uit alle windstreken. Het was een groot succes.”
Foutloos leren
De verpleegkundigen 'Active ageing' van VanThuisUit helpen mensen om gewoonten er weer in te slijten middels de wetenschappelijk bewezen methode 'Foutloos leren.' Daarbij gaat het erom dat een activiteit in stapjes opgedeeld wordt. Zij doen ieder stapje net zolang voor tot de oudere persoon met dementie het zelf kan. Sabine: “We concentreren ons daarnaast vooral ook op het welzijn van mensen. Wat doet iemand graag? Mensen bepalen zelf hoe zij hun dag willen beleven en wij ondersteunen hen erbij waar nodig.” Ze vindt het fijn dat het centrum ook ‘s avonds open is en in het weekend. “Daar maken veel mensen dankbaar gebruik van. Ze zijn altijd welkom en hoeven zich niet aan gezette tijden te houden zoals bij de reguliere dagverzorging. Het maakt het laagdrempelig om hier te komen.” Mariska is het hier volledig mee eens. “Laatst kwam er een oudere man binnen die even een wandeling buiten was gaan maken. Hij kwam spontaan langs. Dat is toch mooi?” De doelgroep is breed: er komen ook mensen met een niet-aangeboren hersenletsel, mensen met een ggz-problematiek en mensen met lichamelijke beperkingen. De logeerhuizen zijn vooral bedoeld om de mantelzorger te ontlasten.
Financiering
De financiering van dit concept verloopt op drie verschillende manieren. De eerste financieringsstroom komt via een subsidie van de innovatie beleidsregel kleinschalig experiment van de nza. Daarnaast maakt tanteLouise gebruik van de indicatie van de ouderen en zijn er daarnaast nog aanvullende afspraken tussen het zorgkantoor en de zorgorganisatie. Zowel tanteLouise als CZ hopen op termijn een eigen betaaltitel te krijgen, want het is een domeinoverstijgende prestatie.
Meetplan
Met CZ-zorgkantoor en zorgverzekeraar CZ gaat de zorgorganisatie de effecten meten, zowel in kwantitatief als kwalitatief opzicht, op de ouderen maar ook de ketenpartners in de keten. Het meetplan richt zich op toegankelijkheid, kwaliteit van leven, beheersing van de zorgkosten en het werkplezier. Ze hopen samen inzichtelijk te krijgen of de wachtlijsten minder worden, of de zorgkloof afneemt. Mariska en Sabine zijn er nu al van overtuigd dat door dit zorgconcept ouderen eerder uit het ziekenhuis kunnen en langer thuis kunnen blijven wonen. Dat is al een enorme winst. In de toekomst willen ze zich ook richten op mensen die nog geen indicatie hebben, maar waarvan wel het vermoeden bestaat dat er binnenkort hulp nodig is. Mariska en Sabine hopen dat het concept in heel het land navolging krijgt en er is ook al veel belangstelling voor dit concept.
Tantelouise.nl/zorgaanbod/vanthuisuit
Thuiswaarts
VanThuisUit is het eerste zorgconcept dat onder de vlag van ThuisWaarts is ontwikkeld door CZ Zorgkantoor, Zorgverzekeraar CZ en tanteLouise. Onder de noemer Duurzame Coalities werken CZ zorgkantoor en zorgverzekeraar CZ in langdurige samenwerkingsverbanden samen met onder meer de zorgorganisaties tanteLouise, de Zorgboog en met drie zorgorganisaties en de gemeente in Hoeksche Waard. Gezamenlijk introduceerden zij het ambitieuze programma ThuisWaarts.
Reactie toevoegen