"Woont u nog fijn?"
Met deze vraag wil Anita Westerhoek samen met collega’s van woningcorporatie Actium huurders van 50 jaar en ouder laten nadenken over hun woontoekomst. De woningcorporatie is een bewustwordingscampagne gestart. “Veel mensen wachten net zo lang tot het eigenlijk niet meer gaat. Dat is jammer want hierdoor moeten ze soms halsoverkop verhuizen en is er niet altijd een passende woning beschikbaar.
Met onze bewustwordingscampagne willen we mensen aansporen om na te denken over hoe ze langer plezierig in hun woning kunnen blijven wonen, juist wanneer het nog prima gaat. Maar ook om woonwensen voor de toekomst bijvoorbeeld te bespreken met je partner. Zodat je je al een beetje kunt oriënteren op de mogelijkheden”, aldus Anita.
Huurders vanaf 70 jaar ontvingen een beeldbrief, waarin onder andere aandacht is voor het ‘langer zelfstandig thuis-pakket’. Uit dit pakket kunnen huurders voorzieningen aanvragen, zoals een verhoogd toilet, een handgreep aan de muur in badkamer of toilet, een douchezitje, een thermostaatkraan in de douche of een extra trapleuning. Actium brengt deze voorzieningen kosteloos aan.
Mobiele huiskamer
Verder vond er in september een ‘Woont u nog fijn?’-tour plaats in een mooie samenwerking met de welzijnsorganisatie, de gemeente en mensen van het gebiedsteam. “We hebben met onze mobiele huiskamer, een aangepaste en coronaproof keet, diverse dorpen in Ooststellingwerf aangedaan. We zetten statafels voor de bus neer met informatie. Huurders wisten wanneer we waar stonden, zodat ze ons een bezoekje konden brengen en al hun vragen konden stellen.” De ‘huiskamer’ trok veel belangstelling. Anita vond het vooral opvallend dat er zoveel vitale huurders langskwamen die wel nadenken over een traplift of een aanbouw, maar niet staan ingeschreven voor een seniorenwoning. “Mensen denken dan niet na over of de huidige woning eigenlijk nog wel past. En ze staan er al helemaal niet bij stil om zich alvast in te schrijven als woningzoekende voor een seniorenwoning. We adviseren om dat wel te doen zodat ze wachttijd opbouwen. Dat zet ze toch wel aan het denken. Ook als de partner wegvalt en de noodzaak om dan te verhuizen wellicht toeneemt.”
Zo sprak Anita tijdens de tour met een man die zijn vrouw had verloren. Hij schreef zich na haar overlijden in voor een seniorenwoning. Hij merkte dat in zijn eentje het huis en de tuin te veel werd. Normaal verdeel je de taken natuurlijk. Hij wilde wel in hetzelfde dorp blijven wonen, omdat ze daar een netwerk hebben opgebouwd. Dat wat je hebt, wil je graag behouden. Begrijpelijk. Maar met dat soort specifieke wensen, is het wel fijn als je al wat wachttijd hebt opgebouwd. Als er dan een woning in dat dorp vrijkomt, sta je meteen bovenaan.”
Andere woonvormen
“Tijdens de tour sprak ik met een echtpaar dat wel wilde verhuizen naar een appartement. Zij wilden hun huis verkopen en wisten dat ze niet voor een sociale huurwoning in aanmerking zouden komen. Ze konden nauwelijks iets anders vinden. Ook omdat ze per se twee hobbykamers wilden. De meeste appartementen zijn kleiner. Iemand van het gebiedsteam is met hen in gesprek gegaan op zoek naar alternatieven. Actium werkt daar hard aan.
Zo wilde een actieve vrouw van 68 jaar wel wonen in een tiny house. Misschien kunnen we daar wel iets mee”, aldus Anita. “De wensen van mensen zijn zo verschillend. Ik raad andere corporaties zeker aan om een divers woonaanbod aan te bieden. Ook binnen een appartementencomplex bijvoorbeeld.” Verder denkt Anita er over om ook een woonvorm te ontwikkelen waar verschillende doelgroepen samen wonen.
Actium werkt samen met verschillende organisaties. Zo ook met de bibliotheek. “Huurders die zich niet kunnen inschrijven, omdat ze geen computer hebben of niet weten hoe digitaal inschrijven precies werkt, kunnen dan terecht bij de bibliotheek. De bewustwordingscampagne versterkt onze samenwerking ook. Dat is mooie bijvangst.”
Week tegen eenzaamheid
In de week tegen eenzaamheid hebben medewerkers van Actium diverse huurders gebeld. Anita: “Een collega had een leuk gesprek met een 80-jarige dame. Zij heeft na afloop van het gesprek een kaartje gestuurd. Dat vond ik zo’n leuk idee dat ik dit ook in de bewustwordingscampagne als onderdeel heb opgenomen. We sturen een verjaardagskaart naar huurders die 70 jaar zijn geworden. Naast het feliciteren brengen we ze ook op de hoogte met een ‘Wist u dat?’ met informatie over het ‘langer zelfstandig thuis-pakket’. Op bezoek gaan, gaat nu natuurlijk niet in verband met corona. Maar dit soort initiatieven kunnen wel en worden ook nog eens erg gewaardeerd.”
Beleefhuis
Ook Het Beleefhuis in Assen is tijdelijk gesloten. Dat is een modelwoning die iedereen kan bezoeken die interesse heeft in het onderwerp langer zelfstandig thuis. Je kunt hier hulpmiddelen uitproberen die het wonen en leven veiliger, maar vooral ook makkelijker maken. Normaal gesproken is het Beleefhuis drie dagen per week geopend. Het Beleefhuis is wel virtueel te bezoeken, de link vind je op www.actiumwonen.nl/beleefhuis. Zeker de moeite waard om eens rond te kijken.
Meer informatie:
https://youtu.be/SDS0kMRXTxY
https://www.actiumwonen.nl/beleefhuis
Reactie toevoegen