Als je binnenkomt bij wooncomplex Ludgerus in Deventer, voel je het al. De bewoners hebben het hier naar hun zin en hebben de regie over activiteiten. Elk dagdeel zitten er twee bewoners bij de balie, die kaartjes voor activiteiten verkopen, mensen de weg wijzen, praatjes maken en muntjes verkopen voor de consumpties in de ontmoetingsruimte. Een gezellige plek in het hart van het gebouw; een wooncomplex waar senioren zelfstandig wonen, ieder heeft een eigen appartement. In totaal zijn er 250 appartementen en 320 bewoners van 60 jaar en ouder.
Deventer: Samen Actief Leven in Ludgerus
Ludgerus huurt het complex in zijn geheel van woonbedrijf Ieder1. Vervolgens worden de appartementen door Ludgerus verhuurd aan bewoners via ‘Woonkeus’, het regionale woonverhuursysteem voor sociale huurwoningen. Woonbedrijf Ieder1 is betrokken bij de start en ontwikkeling van het concept van Ludgerus; een mooie samenwerking.
Eenvoudig concept
‘Niks hoeft en alles mag’, dat is het adagium in wooncomplex Ludgerus. “Bewoners organiseren zelf de activiteiten en regelen veel zelf, ondersteund door een vrijwilligerscoördinator. Door samen actief te leven en er voor elkaar te zijn, blijven bewoners langer zelfstandig.”, ervaart Jorinde Klungers, directeur-bestuurder van Ludgerus. Het concept van dit wooncomplex is eenvoudig en levert bewoners veel plezier en woongeluk op. Daarom wil Jorinde graag nog een paar locaties realiseren in de regio. “De behoefte aan deze manier van wonen is enorm. En het is echt niet ingewikkeld.” Ludgerus bestaat niet voor niets al zestig jaar. Wel is het een uitdaging om een geschikte plek voor nieuwe locaties te vinden. Dat wil zeggen: ruimte om minstens 150 appartementen te bouwen met voldoende voorzieningen in de buurt.
Luchtbuksclub
De activiteiten en clubs worden door bewoners zelf gerund, zoals het koor, koersbal, bingo, biljart, film- en muziekavonden. “Er is zelfs een luchtbuksclub hier”, lacht Jorinde. Het mooie van de verschillende clubjes en groepen is dat ze alle op zichzelf staan. “Bij iedere club of groep is een aantal bewoners betrokken, dus het hangt niet van één welwillende bewoner af. Dat maakt het minder kwetsbaar.”
De vrijwilligerscoördinator ondersteunt bewoners waar nodig en jaagt dingen aan, zoals nu een filosofische gespreksgroep. Bewoners betalen daarvoor een bescheiden bijdrage. Van de 320 bewoners zijn er 100 actief als vrijwilliger en de gemiddelde leeftijd is 82 jaar. Bewoners vinden het fijn dat er zorg en welzijn aanwezig is, zoals personenalarmering en andere voorzieningen vanuit een pakket van service- en welzijnsdiensten.
Dorp
Bewoners ervaren het wonen bij Ludgerus als zelfstandig wonen in een ‘warm, klein dorp’. Jorinde ziet dat ook zo: “Ouderen zijn er voor elkaar. Dat gaat prima. Zij hebben de tijd en zijn nabij. Dat is belangrijk, want kinderen of familieleden wonen soms ver weg of zijn druk met hun baan en gezin.” Bovendien is het makkelijker om in een wooncomplex voor elkaar te zorgen dan in een straat. “Hier kom je elkaar makkelijker tegen dan in een straat.”
Zorg dichtbij
Er is een eigen thuiszorgteam aanwezig bij Ludgerus voor mensen die zorg nodig hebben vanuit de Wmo, zorgverzekeringswet of Wlz. “Met ons concept kunnen mensen langer thuis blijven wonen, omdat ze langer actief en gezond blijven en omdat de zorg dichtbij is. Eénderde van de bewoners krijgt zorg van ons team, de rest heeft geen zorg nodig. Soms wordt ook voor een andere zorgverlener gekozen en dat is prima. Er zit wel een grens aan wat we aan zorg kunnen bieden, want het is zelfstandig wonen. Als dat echt niet meer lukt, dan is vaak een verhuizing naar een verpleeghuis nodig.”
Jorinde is ervan overtuigd dat bewoners hier langer vitaal blijven, omdat mensen er actief blijven en hun talenten inzetten. “Bewoners geven overigens wel aan dat je er zelf iets van moet maken. Je moet er moeite voor blijven doen.” Natuurlijk is er ook oog voor mensen die een zetje nodig hebben om mee te doen. “Bewoners lossen dat vaak onderling wel op en anders kijken wij of we daarin wat kunnen doen.”
Uitbreiding netwerk
Jorinde gunt iedere wijk zo’n plek als deze. “Hier zie ik dat bewoners hun netwerk juist uitbreiden als ze hier komen wonen. Meestal krimpt het netwerk bij het ouder worden, maar hier hoeft dat niet. Sterker nog, sommige vinden zelfs de liefde hier.” Het lukt Jorinde ook prima om personeel te vinden. “Mensen werken hier graag. We zijn een hecht team met elkaar. En de bewoners helpen mee: we zijn samen verantwoordelijk.” Jorinde geeft een voorbeeld: “Onze grote tuin wordt onderhouden door onze tuinploeg, een groep bewoners die dit als vrijwilliger samen doen. Daarnaast hebben we een prachtige tropische binnentuin. Ook deze wordt onderhouden door een echtpaar dat aan deze tuin woont. Zij bepalen wat voor planten in de tuin komen.”
Jorinde besluit met een wens ten aanzien van de buurt. “Onze activiteiten worden met name voor en door bewoners georganiseerd. Omdat er met 320 bewoners meestal voldoende belangstelling is voor de verschillende activiteiten, is er vaak geen plek voor mensen uit de buurt. Graag zouden we nog een extra ontmoetingsruimte hebben, zodat we ook voor de buurt meer kunnen betekenen.”
Excursie
Wil je een kijkje nemen in Deventer? Dat kan! ZorgSaamWonen gaat op 20 maart op bezoek bij Ludgerus. Tussen 13.30-16 uur ben je welkom. Meld je aan: ….
Lees meer op www.ludgerus.nl
Reactie toevoegen