Samen blijven in de Borgstee in Vledder
Lida Take (74) komt uit Rotterdam maar woont al jaren in Drenthe. ‘Daar heb ik nooit spijt van gehad’, zegt de oud-docente. ‘Het is hier prachtig. Ik woon in Vledder en ik woon dichtbij mijn zoon, mijn schoondochter en drie kleinkinderen.’ Toen haar man Dirk naar een verpleeghuis moest, kon hij niet in het dorp blijven. ‘Zware zorg kon niet in het dorp geboden worden. Hij is naar een verpleeghuis in Steenwijk gegaan.
Toen haar man Dirk naar een verpleeghuis moest, kon hij niet in het dorp blijven. ‘Zware zorg kon niet in het dorp geboden worden. Hij is naar een verpleeghuis in Steenwijk gegaan. Dat was een prima plek, maar het reizen viel me zwaar. Ik was al aan het kijken naar een appartement voor mezelf dicht bij hem. Toen hoorde ik van woonzorgcentrum De Borgstee, dat de dorpsbewoners zelf hebben gerealiseerd. Dat was dé oplossing.’ Woonzorgcentrum De Borgstee bestaat uit twee gedeelten: 16 huurappartementen voor mensen die zorg nodig hebben en 16 koopappartementen voor ouderen die (nog) geen zorg nodig hebben. Lida kocht een appartement en Dirk kon naar een huurappartement waar hij de zorg krijgt die hij nodig heeft. ‘Ik haal hem om 11.00 uur op. Dan praten we wat, lunchen we samen en om 14.00 uur breng ik hem terug. Dan gaat hij slapen. Aan het einde van de middag zien we elkaar weer, tot een uur of acht.’ Lida kan gedurende de dag in- en uitlopen. ‘Niet iedereen begrijpt het. Dan zeggen ze tegen mij: je kunt Dirk toch gewoon bij je hebben. Zij zien niet in hoe zwaar het is om 24 uur voor iemand te zorgen. Ik heb het lang gedaan, maar het is erg zwaar. Dit is een perfecte oplossing.’
Achtertuin
Ze vindt het fijn dat De Borgstee niet oogt als een zorggebouw. ‘Het ligt centraal. Ik voel me verbonden met het dorp, maar heb toch een weids uitzicht.’ Ze is blij dat ze geen tuin meer heeft. ‘Ik kijk uit over het Drents-Friese wold, een groot natuurgebied. Dat is mijn achtertuin.’ Het appartement is ruim, licht en geschikt voor de rolstoel. Er is een gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners met een buitenruimte. Lida is actief in de werkgroep zorg van Dorspbelang Vledder. ‘Toen we allebei nog werkten, hadden we weinig contacten in Vledder. We genoten van de omgeving, maakten veel fietstochten en wandelingen. Ook waren we druk met de kleinkinderen. Inmiddels heb ik wel binding met het dorp. Ik ben ook vrijwilligster in het woonzorgcentrum. Vledder is het meest vergrijsde dorp van Drenthe. De gemiddelde leeftijd is 67 jaar. Dan is zo’n voorziening hard nodig. Ik kan hier blijven. Dat is een geruststellend idee’.
Reactie toevoegen