Trots op onze ouderenzorg – Goede praktijkvoorbeelden van woonzorgcentra
Robert Geeraert, consulent woonzorg en levenseinde, heeft samen met uitgeverij Politeia zijn nieuwste publicatie Trots op onze ouderenzorg gelanceerd. In deze Corona-crisis is de situatie in onze woonzorgcentra natuurlijk nog meer dan anders een brandend actueel onderwerp. “Het zorglandschap zal in de komende jaren inderdaad ingrijpende veranderingen ondergaan. Maar in tegenstelling tot wat sommigen nu beweren, zullen woonzorgcentra ook in die context wel degelijk een cruciale rol blijven spelen”, zegt Robert Geeraert.
Multidisciplinaire buurtteams
Het zorglandschap zou, ongeacht de Corona-crisis, ingrijpende veranderingen ondergaan de komende jaren. “Maar woonzorgcentra zullen een centrale rol blijven opnemen – op voorwaarde dat zij creatieve, sociale ondernemingen worden”, vertelt Geeraert. In de publicatie beschrijft Geeraert dan ook uitvoerig de nieuwste trends in woonzorgcentra die daartoe moeten leiden.
Zo moeten woonzorgcentra zich niet alleen meer richten tot hun eigen bewoners, maar ook gecoördineerde preventieve acties ondernemen voor kwetsbare wijkbewoners. “Ze zullen dus evolueren naar multifunctionele wijkcentra die ook aan thuiswonende ouderen en nieuwe doelgroepen zorg aanbieden. Die generalistische zorg zal door geïntegreerde multidisciplinaire buurtteams vanuit een zorgbuurthuis of woonzorgcentrum aan huis worden gebracht”, aldus Geeraert.
Onvrede bij babyboomers
De huidige infrastructuur van de woonzorgcentra is voor de babyboomers – zoals bekend – weinig aantrekkelijk. Ze geven de voorkeur aan vernieuwende kleinschalige comfortabele woonvormen, met minder risico op virale besmetting en gevestigd in inclusieve, levendige, zorgzame buurten nabij voorzieningen, waar ze elkaar kunnen ontmoeten en helpen.
“Die kleinschaligere trend komt er inderdaad. Maar het gaat nog verder. In de volgende decennia zullen steeds meer behandelingen die alleen in ziekenhuizen werden uitgevoerd, ook thuis en in woonzorgcentra worden verleend. De oprichting van wijkziekenhuisafdelingen in geïntegreerde woonzorgcentra zal trouwens ook mogelijkheden bieden om bij een epidemie buiten het ziekenhuis op een meer professionele manier besmette personen te verzorgen. Maar opnieuw: die evolutie kwam er sowieso aan, ondanks de Corona-crisis”, beweert Geeraert.
Geïntegreerde zorg
Nog een belangrijke trend die Geeraert in Trots op onze ouderenzorg aanhaalt: woonzorgcentra die hun diensten ook richten tot zelfstandig thuiswonende ouderen, zullen nog intenser samenwerken met eerstelijnsvoorzieningen en -zorgverleners. De structurele samenwerking tussen woonzorgcentra, gezinszorg, thuisverpleging en lokale dienstencentra moet zelfs leiden tot een meer geïntegreerde preventieve benadering, zorg en begeleiding en opvolging van (kwetsbare) ouderen.
Vele woonzorgcentra zijn nu al bezig met zich voor te bereiden op hun centrale rol in het toekomstig zorglandschap De goede praktijkvoorbeelden, een kleine selectie van de zovele, getuigen van een dynamische sector die zichzelf voortdurend wenst te verbeteren. Ik hoop dus ook dat deze publicatie woonzorgcentra verder kan inspireren en kan meewerken aan een iets positievere beeldvorming ten aanzien van onze ouderenzorg”, besluit Geeraert.
Lees hier een artikel over goede praktijkvoorbeelden >>
Check hier alle informatie over de nieuwe publicatie Trots op onze ouderenzorg
Reactie toevoegen