‘Zoek de samenwerking op’
Glenn Hussain (62) is in Suriname geboren, maar woont al sinds 1973 in Nederland. Hij zet zich al jarenlang in voor de maatschappij. Zo heeft hij een woongemeenschap voor ouderen opgezet, omdat hij merkte in zijn omgeving dat ouderen met een migratieachtergrond behoefte hebben aan bepaalde woonvoorzieningen. ‘Nou, dan gaat mijn hart sneller kloppen en wil ik de handen uit de mouwen steken.’, zegt Glenn. Ouderen met een migratieachtergrond hebben nauwelijks geïnvesteerd in hun woningen omdat ze oorspronkelijk niet van plan waren hier te blijven. Met het sluiten van de verzorgingshuizen en het langer thuis wonen, hebben zij behoefte aan ‘tussenvormen’. Glenn: ‘Zij verlangen naar geborgenheid en een veilige woonomgeving. Eén van de oplossingen is het gemeenschappelijk wonen. Het is helaas niet makkelijk om zo’n woongemeenschap zelf tot stand te brengen. Daar is hulp bij nodig.’
Veilige omgeving
Glenn heeft daarom een multiculturele woongemeenschap in wooncomplex De Eijk in Hoofddorp gerealiseerd. Twintig van de 86 woningen in wooncomplex zijn bestemd voor de woongemeenschap voor oudere migranten. De bewoners zijn afkomstig uit Irak, Iran, Jordanië, Marokko, Nederland, Palestina, Somalië en Suriname. De jongste bewoner is 59, de oudste is een negentig plusser. ‘Ouderen willen graag zelfstandig blijven wonen maar wel in een veilige omgeving, waar bewoners op elkaar letten en waar zij mee kunnen doen aan gezamenlijke activiteiten.’ Met hulp van Woonsaem, kenniscentrum gemeenschappelijk wonen oudere migranten, corporatie Woonzorg Nederland en de gemeente is het gelukt om de woongemeenschap op te zetten.
Wachtlijst
Inmiddels is er een flinke wachtlijst. ‘De vraag naar dit soort woonvormen is enorm. Het is jammer dat het moeilijk is om zulke woonvormen tot stand te brengen. De locatie is een groot knelpunt, net als het vinden van een investeerder. Ik ben in 2007 begonnen en het heeft meer dan tien jaar gekost om het voor elkaar te krijgen.’ Projectontwikkelaars staan niet te springen om dit soort woongemeenschappen en richten zich liever op commerciëlere woonprojecten, is de ervaring van Glenn.
Woonwensen
Volgens Glenn zijn de woonwensen van ouderen met een migratieachtergrond niet veel anders dan die van Nederlandse ouderen. ‘Ook ouderen met een migratieachtergrond zijn divers en hebben verschillende wensen en voorkeuren.’ Wel ziet hij dat ouderen met een migratieachtergrond vaak een lage opleiding hebben, een taalachterstand en niet digitaal vaardig zijn. Zij vinden het moeilijk om zelf woonprojecten tot stand te brengen. ‘Ouderen met een migratieachtergrond zijn vaak wat afhankelijker van hun kinderen. De kinderen zouden hun ouders graag in huis willen nemen maar daar is meestal geen ruimte voor.’ Ze willen graag bij elkaar in de buurt wonen maar dat is ook niet eenvoudig’.
Boodschap
Zelf heeft Glenn voorlopig geen verhuisplannen. ‘Misschien dat ik ooit onze woning verruil voor een kleinere. Ook is het denkbaar dat ik zelf in een woongemeenschap ga wonen.’ Voorlopig is hij te druk met het opzetten van woongemeenschappen voor anderen. Dat zou wat hem betreft wel wat makkelijker mogen gaan. Hij heeft hiertoe een dringende boodschap voor de gemeente, corporaties en zorg- en welzijnsorganisaties. ‘Zoek de samenwerking op. In je eentje krijg je de wereld niet mooier.’
Lees ook: Succesfactoren multiculturele woongemeenschap De Eijk (Platform31) of neem een kijkje op www.woonsaem.nl.
Reactie toevoegen