Urban ageing: wonen en leven in een seniorvriendelijke stad
‘De Rijksbouwmeester Floris Alkemade zei het al: een stad die goed is ingericht voor mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben levert een betere stad op voor iedereen’, zegt Daniëlle Harkes van het platform ZorgsaamWonen. De komende jaren vergrijst Nederland fors en de groei van het aantal 80-plussers gaat nog langer door, zeker tot halverwege de eeuw. Daarbij komen er meer alleenstaanden en neemt het aantal potentiële mantelzorgers sneller af. ’Bouwen voor ouderen in steden heeft zeker zin want door de vergrijzing komen er de komende jaren steeds meer ouderen in de stad wonen, ook al blijven steden relatief gezien jong. ‘ Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft onderzoek gedaan naar geschikte woningen en woonomgeving voor ouderen. Wat bleek? Qua voorzieningen voldoen steden prima voor ouderen maar de geschikte woningen staan veel vaker in de landelijke gebieden. Toevoegen van nieuwe woonvormen of geschikt maken van bestaande complexen is hard nodig in de stad. Er zijn al voorbeelden maar we moeten wel massa gaan maken.
‘Er zijn steeds meer gemeenschappelijke woonprojecten te vinden, zoals De Akropolistoren in Amsterdam waar 99 bewoners tussen de 55 en 92 jaar samen wonen. Bewoners hebben het zelf opgezet met hulp van corporatie.’, zegt Yvonne Witter van het platform ZorgSaamWonen. ‘De interesse voor collectief wonen onder ouderen neemt toe. Maar niet alleen in de stad, eigenlijk overal.’ Verder ziet zij meer woonvormen waar verschillende doelgroepen samen wonen, het gemend wonen. ‘Het Shaffyhuis in Amsterdam is een prachtig voorbeeld daar wonen jonge en oudere kunstenaars bij elkaar. En in Haarlem is er Hof van Leijh waar ouderen komen te wonen en jongeren met een beperking.’ En er zijn steeds meer voorbeelden van woonvormen waar het omzien naar elkaar nadrukkelijk aan de orde is, zoals Park Entree in Schiedam en LIFE in Amsterdam. Yvonne benadrukt dat het bij al deze mooie woonvormen niet alleen om het gebouw gaat, maar ook de inrichting van de wijken belangrijk zijn. ‘In de brochure Ouder worden in de stad van architectenbureau ANA staan tips waar je aan moet denken bij het inrichten van wijken voor ouderen.’
Tante tosti
Bas Liesker, architect bij Heren5 weet daar ook alles van. Hij heeft een paar jaar geleden onderzoek gedaan over ouder worden in de stad. Met een groep ouderen heeft hij geïnventariseerd hoe zij gelukkig oud kunnen worden. ‘Ouderen maken veel gebruik van buurtvoorzieningen, zoals de bakker en het café. Ook willen ouderen graag een bijdrage leveren aan de samenleving. ‘Tante tosti bestiert een rollende keuken en staat op allerlei food-festivals.’ Ouderen hebben behoefte aan voorzieningen en woonvormen die eenzaamheid voorkomen of verminderen en veiligheid bieden. Het gebouw is als een kleine stad voor senioren. Een levendige entree, brede galerijen om het ontmoeten te vergemakkelijken zijn welkom. ‘Ouderen willen niet zozeer naar de georganiseerde koffieochtenden maar wel ruimte hebben om een praatje te maken. Het gaat om de terloopse ontmoetingen.’ Stoepen moeten breed zijn want ouderen lopen veel. Al deze kennis heeft Bas opgeschreven in het boek ‘Stadsveteranen.’ En hij gaat het toepassen in het Amstelkwartier, waar Heren5 samen met corporatie Woonzorg Nederland en ontwikkelaar AM woningen voor ouderen gaat realiseren. Lars Drijvers van AM licht toe: ‘Er is behoefte aan woningen voor de groeiende groep alleenstaande ouderen. We willen allerlei woningtypes ontwikkelen. Zo gaan we het Friends-concept aanbieden waarbij bewoners een appartement delen met elkaar, net zoals in de beroemde serie Friends.’ Mobiliteit, toegankelijkheid, het delen van voorzieningen, dat zijn belangrijke aspecten bij dit stadsveteranen-project.
Lees ook:
https://www.zorgsaamwonen.nl/artikel/met-verhalen-vorm-je-de-wereld
Reactie toevoegen