Het Coornhert, een verticale stad in een levendige buurt
Wooncomplex 'Het Coornhert' stamt uit 1969 en heeft de naam een verticale stad te zijn. Het recent heropende complex ligt in de volkswijk Moerwijk in Den Haag Zuidwest vlakbij het Zuiderpark. Er wonen 160 senioren en een aantal jongeren tussen de 18 en 23 jaar met een indicatie. Dankzij goede samenwerking tussen verschillende organisaties: Woonzorg Nederland, Humanitas DMH, Ipse de Bruggen, Eykenburg, Parnassia en Reakt kunnen bewoners, van jong tot oud, zelfstandig én beschermd samenwonen. Een stad op zichzelf in verbinding met de buurt, met alle voorzieningen nabij.
"In 2016 is On(t)roerend Goed in samenwerking met het Haagse bureau studioMAEK in opdracht van Woonzorg Nederland gestart met het ontwikkelen van een nieuw concept voor Het Coornhert", zegt Sabine Megens-de Meza van On(t)roerend goed. Het voormalige verpleeghuis van zorgorganisatie Florence voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd, vult Willemijn Souren van Woonzorg Nederland aan. "Gaan we het slopen? Komt er nieuwbouw? Hoe kunnen we beter aansluiten bij de buurt? Dat zijn afwegingen die je zorgvuldig en met alle belanghebbenden moet maken."
Uiteindelijk is er gekozen voor een transformatie van het gebouw waarbij het scheiden van wonen en zorg volledig is doorgevoerd. "Hierbij hebben we meteen gekeken naar duurzaamheid", zegt Tanja Klaasse, accountmanager bij Woonzorg Nederland. De gerenoveerde woningen zijn energiezuinig. Zo is er onder meer dubbele beglazing geplaatst en hebben we meer duurzame maatregelen getroffen om het gebouw weer up-to-date te maken.’
Gemeenschappelijke ruimten
Florence heeft uiteindelijk besloten zich uit het complex terug te trekken. Sabine: "We hebben goed nagedacht over de doelgroep. We wilden compacte woningen maken met een hoog voorzieningenniveau omdat daar grote behoefte aan bestaat in Den Haag. De appartementen variëren in grootte, maar de meeste zijn zo'n 35 vierkante meters. In het complex zijn veel ruimtes gecreëerd om elkaar te ontmoeten, zoals bijvoorbeeld de gemeenschappelijke woonkamer op de dertiende verdieping. Daar vertoeven de bewoners graag omdat het een mooie ruimte is met schitterend uitzicht over de stad. "Bewoners houden daar hun dagelijkse koffie-uurtje en kijken er sportwedstrijden."
Op de begane grond is nog zo’n aantrekkelijke ontmoetingsplek. Daar is koffiebar Coffeemania gevestigd. Tanja: "We wilden graag een aansprekende plek creëren waar bewoners, familie maar ook buurtbewoners graag komen. Coffeemania is geselecteerd vanwege hun goede koffie en maatschappelijk ondernemerschap. Woonzorg Nederland heeft geïnvesteerd in de inrichting die aantrekkelijk is voor zowel de eigen bewoners als mensen in de buurt. "De mensen die hier werken hebben een afstand tot de arbeidsmarkt en worden door Humanitas DMH begeleidt. De koffiebar loopt uitstekend en voegt veel toe aan de levendigheid van de plint."
Alles bij de hand
Verder zijn er een gemeenschappelijke tuin en een centrale ontmoetingsruimte waar bijeenkomsten plaatsvinden. Op de eerste verdieping is een bibliotheek, een wasserette en een biljartruimte. Sabine: "Die biljartruimte is een groot succes, daar maken veel bewoners gebruik van. Het is altijd gezellig om daar even langs te lopen." Bewoners hebben allemaal een eigen berging en er is een gemeenschappelijke ruimte voor de scootmobiels. Ook zijn er twee logeerkamers. "Dat is nodig omdat bewoners zelf compacte ruimte hebben", aldus Willemijn. Ook heeft de fysiotherapeut een plek, net als de kapper. Op termijn zullen er ook gezondheidsdiensten in het complex worden aangeboden.
In de buurt van Het Coornhert zijn verder voorzieningen zoals openbaar vervoer, apotheek, supermarkt. "Je hebt alles bij de hand om prettig te wonen."
Kapper en bingo
Sabine, Tanja en Willemijn genieten alledrie van de wisselwerking die zij zien ontstaan tussen de jongere bewoners en senioren. Zo is jong en oud samen bezig met het organiseren van Burendag waar bezoekers oud-Hollandse spelletjes kunnen spelen. Ook vinden er nu al activiteiten plaats zoals talentenavonden. Er worden taallessen gegeven door de bewoners zelf, maar ook salsadansen. "Er wonen bewoners met diverse culturele achtergronden. Dat levert mooie interactie op", zegt Sabine.
Niet alleen de bewoners, maar ook de ondernemers zijn actief. Zo organiseert kapster Sandra iedere maand een bingoavond. Zij nodigt dan een lokale zanger uit en verzorgt zelf de prijsjes die mensen kunnen winnen. "Dat vind ik gewoon leuk om te doen. Het zit altijd vol." De kapsalon is een trekpleister geworden. "Klanten brengen lekkers mee." Haar prijs is laag en het gezelligheidsniveau is hoog. Voor de kapsalon is inmiddels een zitje gemaakt. Sabine: "Er zijn altijd genoeg wachtenden. Zij maken het er sfeervol, zodat zelfs het wachten een gezellige activiteit is. Het is een plek geworden waar bewoners en buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten."
App voor contact
Sabine merkt ook dat er tussen de professionals van de diverse organisaties die betrokken zijn bij het complex steeds meer uitwisselingen plaatsvinden die de samenwerking binnen het complex bevordert. "Het wijkteam van Eykenburg gaat vanaf september ook een ruimte huren. Medewerkers van het team zullen informatieavonden gaan organiseren. Het is de bedoeling dat zij aan vroegsignalering en preventie gaan werken’, vertelt Sabine. In het complex zorgt Woonzorg Nederland voor verbinding tussen de bewoners: de corporatie heeft hiervoor een app ontwikkeld voor haar complexen in het hele land. "We willen die ook in dit complex gaan gebruiken", vertelt Willemijn. Het vereist wel wat digitale vaardigheden. "Daar helpen we de bewoners natuurlijk wel mee.’ Het doel van de app is het bijdragen aan een goede informatievoorziening, maar vooral ook voor beter onderling contact."
Actieve rol buurt
De bewonersconsulent van Woonzorg Nederland is aanspreekpunt voor de bewoners en helpt mee met het opstarten van de bewonerscommissie. Sabine: "Daar gaan we ook wijkbewoners bij betrekken, want veel wijkbewoners kennen het complex nog als een verpleegtehuis. Als zij hier nu komen, dan zijn ze aangenaam verrast", zegt Tanja. "Als Woonzorg Nederland hebben wij ervaring met het betrekken van de wijk. Dat hebben we bijvoorbeeld in Noord-Holland in Blokker ook gedaan", zegt Willemijn. "Die kennis en ervaringen hebben we ingezet in hernieuwde Coornhert. Het is ook nadrukkelijk de bedoeling dat het ontmoeten hier centraal staat met een actieve rol in en met de buurt."
Lees meer over Het Coornhert op de website van Woonzorg Nederland en op de website van On(t)roerend Goed.
Goedendag,
Wij "MuziekTheater ODES" uit Den Haag zijn op zoek naar een oefenruimte. Nadat wij meer dan 35 jaar in het zelfde gebouw onze repetities hebben gehouden vervalt die mogelijkheid i.v.m. een verbouwing. Ik weet dat aan het Coornhert gebouw een zaal vast zit. Bestaat de mogelijkheid om deze 2 avonden per week te huren. Het betreft de maandag en woensdagavonden.
Ik hoor graag van u.
Vr. Gr.
Rob
Ingediend door Rob Mol op ma, 06/05/2024 - 13:51
Reactie toevoegen